Ходене до Унгария през Сърбия

Маршрути, хотели, заведения, проблеми на пътя
Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Re: Ходене до Унгария през Сърбия

Мнениеот Pichaga » Пет 10 апр 2009 9:05

През Сегед се минава и си само на магистрали.

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Мнениеот gr_kanev » Съб 11 апр 2009 22:17

Да, темата е на няколко дни, и вече са се изказали някои "компетентни".
По ред на "грешките" :
okokore написа:пътя е без грижи.. важното е да стигнеш до Ниш.. Полиция колкото искаш. ... Приготви към ~30 евра за магистралата... и спазвай ограниченията или поне не си махай антирадара.
В Унгария обаче го разкачи /ако имаш естествено/ щото са забранени.

Полиция ако има, е едва забележима (и напълно незабележима, ако караш по правилата). За пътните такси в Сърбия може да се види в ТОЗИ .pdf; в ТОЗИ e описана класификацията (т.е. как се определя кое МПС каква категория е).
Има голяма разлика между радар-детектор и антирадар. Антирадарите масово са забранени; радар-детекторите НЕ са забранени в Сърбия и Унгария. Друг въпрос е, че става въпрос за Източна Европа, и всеки с малко власт гледа да изкара "някой лев".
lyubobg написа:Подводни камъни - в Унгария както и във всяка друга по-голяма страна, навигацията върши чудеса - спестява лутане до безобразие - ако имаш си пич, ако нямаш вземи назаем за ден два

Навигация без карта за нея е полезна колкото кола без гориво. Последната карта за Garmin на Унгария е версия 5.1 NT. С други навигационни системи не съм запознат.

Цените на горивата в Унгария са по-високи. За качество (имам опит само с дизелово гориво) - моята кола не "забеляза" разлика. Препоръката на често пътуващите (отново се отнася за дизелово гориво - не знам как е с бензина) да се зарежда в Сърбия - същото качество на доста по-ниски цени. Но всеки сам си решава.
От "оборудването" - пожарогасител, триъгълник, аптечка, светлоотразителна жилетка (чел съм, че понякога се заяждат, ако в колата пътуват примерно трима, а жилетката е само една - та за да си спестиш евентуални разправии на непознат език, вземи си няколко жилетки - не са по-скъпи от 5 лв/бр), комплект крушки (понякога проверявали за тях на границата - мен досега не са).
Пътят на север от Нови Сад НЕ е магистрала (независимо от това, че се плащат магистрални такси !), но е достатъчно широк да се съберат 3 (но не и 4 !) превозни средства едновременно - така че изпреварване е възможно (разбира се, на разрешените места); по такива пътища ако няма други ограничения, максимално разрешената скорост е 90 км/ч (на другите е 80); по "истинските" магистрали е 120 км/ч, в населени места - 60 км/ч (ако няма други ограничения).
Особеност на "путарините" (местата за плащане на пътни такси) - в участъка Белград-Ниш първата не е за плащане - само се взема талон (след натискане на бутон, но понякога служителят направо ти подава талона - погледни внимателно за каква категория е - да не се окаже, че са ти дали за TIR !), плаща се на излизане. Останалите два участъка се заплащат предварително. Чел съм, че понякога сравняват часа от талона (предишния пункт) и този на преминаване на следващия, и ако според това скоростта е превишена, следва глоба. Така че незавсимо от отсъствието на полиция, камери - стриктно спазване на скоростния режим.
Позволявам си цитат от друг форум :
Искам да предупредя тези, които пътуват през Сърбия. По магистралите им се движат обикновено черни лимузини (най-често VW) с Белградска регистрация (BG ......), без полицейски опознавателни знаци, които представляват "подвижни спийд камери". Те се движат с малко под лимита на скоростта и ако ги задминете, включват сирените и ви гонят.

В Унгария целогодишно се кара с включени къси светлини.
Гледам, пише, че си от Враца. Ако тръгваш от там, има още един вариант за пътуване - през Монтана, Димово, Грамада, Кула, границата, Зайчар, от там по Е761 до Парачин. Спестяваш малко километри, магистрални такси, клисурата от Пирот до Ниш. Не съм минавал по този маршрут и не знам в какво състояние е пътя; за сръбския участък съм чел че е добър.
Погледни и ТАЗИ тема.

Symptom
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Symptom » Вто 14 апр 2009 18:01

:twisted: Eми то времето си дойде, утре рано потегляме, уж набавихме всички тъпотии ама то може ли да знаеш цялата теория на вероятностите. Мерси на всички отзовали се ,много ми помогнахте.

После ще допълним списъка... Банзаиииииииииииииии

Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот AmW » Вто 14 апр 2009 20:25

Успех :) и умната :да:

Върни се в “Пътеводител”