Мнениеот dobrin » Пон 14 юли 2014 15:21
Едно актуално мнение от преди три дни.
На отиване минах през ГКПП "Кулата", на връщане през ГКПП "Илинден".
Точното определение и за двата пътя е ОК. Като време може би също е идентично, естествено зависи кой къде как кара.
В момента има обиколен маршрут при Кулата поради изграждането на магистралата и се минава през Петрич. Това, както можете да се сетите, доста забавя пътуването, особено ако е в натоварено време. След Кулата се кара към Серес, след това се следват табелите за Драма и при първата табела за Кавала се отбива към нея. Пътищата в Гърция са по-зле от нашите, особено в участъка веднага след границата. Като цяло нищо фрапиращо лошо. На отиване пътувах с два други автомобила и времето от София до Кавала беше приблизително шест часа, заедно с всички спирания, почивки, обходни маршрути, граници и т.н. Маршрутът е София, Перник, Дупница, Благоевград, Сандански, Петрич, Кулата, Серес, Кавала. Разстоянието е около 335 км. с обиколния маршрут.
На връщане, както писах по-горе, минах през ГКПП "Илинден". На излизане от Кавала, след като се мине под магистралата, има знаци за Серес и за Драма. На първия светофар се завива на дясно и се тръгва по пътя за Драма. Има едно кръгово преди самия град Драма, там мисля беше първата табела за България - трети изход. Може да се мине и през града, там също има табели, но трябва да се внимава, защото не са много големи. Не вярвайте на Гугъл мапс! В Драма се омота, но по табелите се оправих и нямах никакъв проблем. След Драма следвате табелите за България, а където ги няма - за Като Неврокопи (Κάτω Νευροκόπι Kato Nevrokopi) - от там до границата е съвсем близо. По мое мнение, този участък, освен, че е по-кратък, е и в сравнително по-добро състояние. Има и доста места с чисто нов асфалт, включително и преди самата Българска граница. Завоите в Гърция, преди границата, са си доста, но за мен това не е проблем. Та в Гърция - Кавала, Драма, Като Неврокопи, ГКПП "Илинден". След влизане в БГ нещата са ясни - Гоце Делчев, Банско, Симитли, Благоевград, Дупница, Перник, София. Има ремонти след Гоце Делчев, но само на едно -две места имаше изрязано. Пътят е по-слабо натоварен. Време - около 5 часа. Разстоянието е около 315 км.
По мое мнение вторият е по-добър за мен, но зависи от нагласата към дълги серии от завои. За мен не е проблем и затова го предпочитам като по-слабо натоварен, по-пряк, макар и с малко, относително по-добър като настилка, и по-интересен.