Здравейте.
Сега зимата честоси зареждам акумулатора. Зарядното вдига до 16 волта. Купено е от Метро. Как мога да огранича напрежението до 14 волта?
Зарядното за акумулатор вдига до 15.6 волта
- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
Re: Зарядното за акумулатор вдига до 15.6 волта
Старите зарядни "вдигаха" и повече от 20V , зависи какъв е модела
. Зареждай с внимание и наглеждай акумулатора си
.
Не се притеснявай , в известен смисъл 15,6V може да се приеме за нормално , особенно ако си го мерил без включен акумулатор
.

Не се притеснявай , в известен смисъл 15,6V може да се приеме за нормално , особенно ако си го мерил без включен акумулатор

-
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4
Предполагам зарядното е от най-простите, с траф, грец и никаква електроника, която да спира заряда при достигане на дадено напрежение. Напълно зареден акумулатор е с напрежение 14.4 волта докато е на зарядното, или 12,65 волта 12 часа след като е свален от него. Вариантите са ти два-следиш го редовно и при достигане на на 14,4 волта спираш заряда или слагаш допълнителна електроника в зарядното, която да прави това. Най-лесно е присаждането на електронно реле-регулатор за Лада, така на практика можеш да го оставиш да стои неограничено дълго време без да го мислиш 

- bobocamaro
- R.I.P
- Автомобил: Golf 3 GTI
- Двигател: 2E
А.....
Човече, ти си гений! Изпълнил ли си го този вариант?
Ако да, реле ли командваш с регулатора? Ако пък се върже и товар(лампа за мигач или две), то това имитира изцяло кола на извънградско

Ако да, реле ли командваш с регулатора? Ако пък се върже и товар(лампа за мигач или две), то това имитира изцяло кола на извънградско

-
- Автомобил:
- Двигател:
bobocamaro написа:А.....Човече, ти си гений! Изпълнил ли си го този вариант?
Ако да, реле ли командваш с регулатора? Ако пък се върже и товар(лампа за мигач или две), то това имитира изцяло кола на извънградско![]()
Реле-регулатор за ВАЗ 2101 с три извода, реално са две клеми и корпуса на маса(- на АБ). Единия извод е към + на АБ, а този към възбудителната намотка командва реле, прекъсващо + веднага след изправителния блок. За да не гори електронното реле първо се вързват клемите към АБ, после захранването на зарядното, спирането е в обратен ред.
Сега ми обясни защо беше целия сарказъм и ако има причина схемата да не работи я сподели.
p.s. Не съм правил схемата, моето зарядно е с тиристорно изправяне и регулиране на тока.
- L&R
- Автомобил: CCC
- Двигател:
- Контакти:
oganisjan написа:Здравейте.
Сега зимата честоси зареждам акумулатора. Зарядното вдига до 16 волта. Купено е от Метро. Как мога да огранича напрежението до 14 волта?
До толкова трябва извън автомобила, само наглеждай и осигури вентилация
- fox_vt
- Автомобил: Seat Toledo
- Двигател: AHU 97
Така е след достигане на 2,4 в на клетка напрежението в следващата крайна фаза на зареждането се покачва до 2,7 волта на клетка (16,2в)и започва кипене на акумулатора при по нататъшно зареждане.Все пак идеята на домашното зареждане е да се дозареди аку то а като го поддържаш на 14,4 волта колкото в колата защо изобщо ще го смъкваш?
- bobocamaro
- R.I.P
- Автомобил: Golf 3 GTI
- Двигател: 2E
DundyTheCroc написа: защо беше целия сарказъм .
Аз сарказъм не виждам, идеята е чудесна и никога не съм се сещал за такъв хитър вариант.
При първа възможност ще си я сглобя.

-
- Автомобил:
- Двигател:
bobocamaro написа:DundyTheCroc написа: защо беше целия сарказъм .
Аз сарказъм не виждам, идеята е чудесна и никога не съм се сещал за такъв хитър вариант.
При първа възможност ще си я сглобя.
Извинявам се за това, че погрешно съм го изтълкувал, наистина се надявам да работи

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”