Аз се чудя пък как се нагряват само спойките, както пише по-горе, на чип с BGA корпус.
Но трябва солидна духалка, ако ще е с въздух. Иначе трудна работа с духалчица с кръгло сопло с диаметър 10mm да обхождаш чипа ....
Загряване на chipset HP ProBook
- drago_tr
- Автомобил: Passat B5 Audi A4B6
- Двигател: AFN AVB
Re: Загряване на chipset HP ProBook
Е сега имам под ръка един павилион 9700, който с проблем във видеочипа и утре ще го опеча на 210 градуса. Прежалил съм го и ще пиша резултата. 

- Sasho_T3+Corrado
- Автомобил: VW Golf 3 GTI VW CORRADO 16V
- Двигател: 2E - ABF 1993 9A+ 1995
- Контакти:
Jouzev94 написа:Sasho_T3+Corrado написа:Йоска, ако не е бил охладителя върху чипа е съвсем нормално да загрее много
Върху Чип-сета няма охладител Саше,за да коментираш първо трябва да знаеш как изглежда дъното ..
Йоска, колко дъна съм разкостил не знам вече... Но някои наистина имат охлаждане върху чипсета. Но явно НР нямат
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
Моето НР има охлаждане на южния мост, та предполагам тия с вграденото видео имат охлаждане на чипсета, тия с отделното видео охлаждат него и процесора, а чипсета не, което не е и необходимо според мен
- sportul
- Автомобил: Passat B5 Peugeot 407 RHR BVM6
- Двигател: RHR Delphi DCM
Няма да си вземам HP щом е така, моя имаше охлаждане навсякъде и пак са опекъл .
- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
Одата е прав. Тия дето са с дискретно видео няма какво да им грее южния мост. Има един SATA контролер (управляващ 1 хард и евентуално едно DVD), USB и звук на него. Ако грее има нямакъв друг проблем.
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
sportul написа:Няма да си вземам HP щом е така, моя имаше охлаждане навсякъде и пак са опекъл .
НР имат едни мъртвородени павилиони Г6 серия с амд процесори поколение около 2010 година, които греят, опичат и т.н.т
Имам компак от 2007 година с интелски процесор и до ден днешен е отварян два пъти да се чисти от гнясовете вътре, сам си го отварям, имам приятели с една камара други НР-та и нито един не е умрял от прегряване, а съм вадил доста сериозни кичета, като килими от вътре. За тая сметка батисани от прегряване лаптопи съм срещал поне двайсетина от други знайни и незнайни марки, ейсър, мси, тошиба, пакард и още доста.
Не съм сервиз и не мога да дам официална статистика, но от прилично количество любителски разглобени положението е такова, не знам що така се набеждава марката НР
- radi_nrj
Набеждава се от това: Еди кой си бил чул, че еди кой си бил казал. Не са безпроблемни, но и моя скормен опит сочи, че след като махнаха оловото от припоя всякакви лаптопи, от всякакви марки правят проблеми с отлепящи се видео карти, чипсети и т.н. чипове BGA монтаж. Тоя проблем засяга всички марки от 2007-2008-ма някъде насам.
Имам познат в Албания, който има успешен бизнес заради тоя проблем. Разпоява, подменя топчетата с 60/40 - Pb/Sn, лепи и след това проблема изчезва.
Имам познат в Албания, който има успешен бизнес заради тоя проблем. Разпоява, подменя топчетата с 60/40 - Pb/Sn, лепи и след това проблема изчезва.
Последна промяна от radi_nrj на Вто 30 дек 2014 10:57, променено общо 1 път.
- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
Това е основният проблем и според мен, безоловният тинол. Той е твърд, крехък когато вече спойкота е готова, а при топенето освен че иска по-висока температура, той мокри по-лошо детайлите и по-лошо и нетрайно ги споява.
- radi_nrj
2008-ма с приемане на последната RoHS директива го забраниха да се влага в електронни устройства предназаначени за европейския пазар и от там нататък, греда!
Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”