Загряване на chipset HP ProBook

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Re: Загряване на chipset HP ProBook

Мнениеот milmar » Нед 28 дек 2014 21:04

Аз се чудя пък как се нагряват само спойките, както пише по-горе, на чип с BGA корпус.

Но трябва солидна духалка, ако ще е с въздух. Иначе трудна работа с духалчица с кръгло сопло с диаметър 10mm да обхождаш чипа ....

Потребителски аватар
drago_tr
Автомобил: Passat B5 Audi A4B6
Двигател: AFN AVB

Мнениеот drago_tr » Нед 28 дек 2014 22:02

Е сега имам под ръка един павилион 9700, който с проблем във видеочипа и утре ще го опеча на 210 градуса. Прежалил съм го и ще пиша резултата. :th_up

Потребителски аватар
Sasho_T3+Corrado
Автомобил: VW Golf 3 GTI VW CORRADO 16V
Двигател: 2E - ABF 1993 9A+ 1995
Контакти:

Мнениеот Sasho_T3+Corrado » Нед 28 дек 2014 22:49

Jouzev94 написа:
Sasho_T3+Corrado написа:Йоска, ако не е бил охладителя върху чипа е съвсем нормално да загрее много

Върху Чип-сета няма охладител Саше,за да коментираш първо трябва да знаеш как изглежда дъното ..

Йоска, колко дъна съм разкостил не знам вече... Но някои наистина имат охлаждане върху чипсета. Но явно НР нямат

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пон 29 дек 2014 8:50

Моето НР има охлаждане на южния мост, та предполагам тия с вграденото видео имат охлаждане на чипсета, тия с отделното видео охлаждат него и процесора, а чипсета не, което не е и необходимо според мен

Потребителски аватар
sportul
Автомобил: Passat B5 Peugeot 407 RHR BVM6
Двигател: RHR Delphi DCM

Мнениеот sportul » Пон 29 дек 2014 20:20

Няма да си вземам HP щом е така, моя имаше охлаждане навсякъде и пак са опекъл .

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Пон 29 дек 2014 23:16

Одата е прав. Тия дето са с дискретно видео няма какво да им грее южния мост. Има един SATA контролер (управляващ 1 хард и евентуално едно DVD), USB и звук на него. Ако грее има нямакъв друг проблем.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Вто 30 дек 2014 0:09

sportul написа:Няма да си вземам HP щом е така, моя имаше охлаждане навсякъде и пак са опекъл .

НР имат едни мъртвородени павилиони Г6 серия с амд процесори поколение около 2010 година, които греят, опичат и т.н.т
Имам компак от 2007 година с интелски процесор и до ден днешен е отварян два пъти да се чисти от гнясовете вътре, сам си го отварям, имам приятели с една камара други НР-та и нито един не е умрял от прегряване, а съм вадил доста сериозни кичета, като килими от вътре. За тая сметка батисани от прегряване лаптопи съм срещал поне двайсетина от други знайни и незнайни марки, ейсър, мси, тошиба, пакард и още доста.
Не съм сервиз и не мога да дам официална статистика, но от прилично количество любителски разглобени положението е такова, не знам що така се набеждава марката НР

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Вто 30 дек 2014 0:19

Набеждава се от това: Еди кой си бил чул, че еди кой си бил казал. Не са безпроблемни, но и моя скормен опит сочи, че след като махнаха оловото от припоя всякакви лаптопи, от всякакви марки правят проблеми с отлепящи се видео карти, чипсети и т.н. чипове BGA монтаж. Тоя проблем засяга всички марки от 2007-2008-ма някъде насам.

Имам познат в Албания, който има успешен бизнес заради тоя проблем. Разпоява, подменя топчетата с 60/40 - Pb/Sn, лепи и след това проблема изчезва.

Последна промяна от radi_nrj на Вто 30 дек 2014 10:57, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Вто 30 дек 2014 9:47

Това е основният проблем и според мен, безоловният тинол. Той е твърд, крехък когато вече спойкота е готова, а при топенето освен че иска по-висока температура, той мокри по-лошо детайлите и по-лошо и нетрайно ги споява.

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Вто 30 дек 2014 10:56

2008-ма с приемане на последната RoHS директива го забраниха да се влага в електронни устройства предназаначени за европейския пазар и от там нататък, греда!

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”