Домашен рутер. Продължение- изграждане на мрежа :)

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Re: homemade router :)

Мнениеот stefan4o » Пон 09 фев 2015 20:39

На къща двуетажна по въздух да гледаш филми с висока резолюция... бих почерпил опит от теб, когато си готов и работи. Звучи ми доста трудна мисия и трудно изпълнима с малък бюджет. Не зная какво визираш под това "стабилна машина", но висок клас рутер би се справил отлично, предвид, че ползвам евтин ТПлинк за 30 лева, който вече 10 дни откак съм му сложил ддврт и съм забравил какво е забиване и дропене по ви-фи :bowdown
Аз бих взел два сравнително скъпи рутера с 802.11 AC стандарт на ви-фи и бих ги свързал помежду си посредством фтп кабел. Така е по-лесно да се обезпечат двата етажа с приличен сигнал по въздух, но пак не е гаранция кое и как ще се търкаля като трансфер :wink
УСБ-карта за wi-fi за къща с два етажа... не знам коя икона да ползвам :scare3 Мисия-невъзможна.
Окабели колкото се може повече помещения и ти гарантирам, че ще си по-доволен. Ако ти престои ремонт - сега е моментът. Ще ти дам насоки, доколкото мога за да се справиш с окабеляването.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 09 фев 2015 21:29

Не знам точното разположение на нещата, но ако постигнеш резултат, то той ще е компромисен. Аз през една стена ползвам тп линк 740н за смарт тв и като пусна хд филм през ви-то от лаптопа сечеше по спомен.

Потребителски аватар
drago_tr
Автомобил: Passat B5 Audi A4B6
Двигател: AFN AVB

Мнениеот drago_tr » Пон 09 фев 2015 21:58

По WI-FI нищо не е добре. Стационарните станций ги окабели, а останалите каквото сабя покаже :c020
Както ти е казал колегата, по един стабилен рутер на двата етажа, а може и един на терасата за двора и толкова.
С тия неща ще се включиш в бюджета :c020

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 09 фев 2015 22:54

Твърдо си решил да похарчиш едни грешни пари и накрая пак да не си доволен от резултата. Видял съм достатъчно рутери и съм влизал в достатъчно много къщи. Като обхват може и да го покриеш, но нещата ще са достатъчни, колкото да браузваш в нета и да си пускаш някое компресирано Хвид филмче без да сече. Оттам насетне ще се проклинаш всеки ден.
Окабели си стационарните точки - двете ТВ-та и двата компира и като искаш пак си сложи рутер за смартфоните и лаптопите. Ако толкова те е страх от гръмотевиците - вземи си някой хубав изолатор от такива високи напрежения. Идеята с оптиката не е лоша, ама имай предвид, че дори и токов удар по мрежата може да им разкаже играта (при мен преди година изгоря дънна платка, а кабелите са ни подземни :th_up ). Да не говорим, че конверторите не са евтина техника, особено читавите (нали търсим стабилност?), през колкото повече активни устройства минават нещата, толкоз е по-уязвима стабилността на цялата топология. Колкото пъти съм ходил на проблеми с рутери и обхвати, толкова пъти съм се убедил, че от кабелът по-добро няма (ако не беше така кабелните оператори щяхме отдавна да сме в историята, примери мога да ти дам точно с Булсатком за техните успехи с ви-фи технологията :mhihi - усетиха се сравнително навреме, че не стават така нещата и си започнаха с оптиката) - както казва една непросветена наша абонатка "Кога ще пуснете оптика, че да махнем кабелите" :mhihi

Последна промяна от stefan4o на Пон 09 фев 2015 22:57, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
kossel
Автомобил: Fiat Doblo Natural Power
Двигател: 103 коня 1600 16V

Мнениеот kossel » Пон 09 фев 2015 22:57

Аз ползвам това :
http://www.ieiworld.com/product_groups/industrial/content.aspx?gid=00001000010000000002&cid=08133752007657537117&id=08274601939847120321#.VNkd2_mUdqU

+ 8GB флашка на която е инсталиран pFsense.
Така имам много стабилен жичен рутер. За безжичната връзка съм му сложил и един Nanostation M2.
http://www.ubnt.com/airmax/nanostationm/
Много съм доволен.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 09 фев 2015 23:05

Преди сме ползвали защити от НЕОмонтана. Да ти кажа нямам спомен да сме имали изгоряло устройство с такава защита. Нищо, че изглеждат супер смотано - вършеха работа, поне при нас (мрежата беше в доста голямата си част именно въздушна). Сложи една такава и мисля няма да имаш проблем (но трябва и да се заземи). Предполагам, че на пазара има и по-квалитетни марки, ако решиш да пускаш жици и до консуматорите след рутера няма да е лошо да вземеш нещо по-скъпо :gruebel
Освен това имай предвид, че ако една кабелна инсталация бъде изпълнена като хората и с мерак, почти няма да се вижда и да бие на очи в стаята, стига тоя, който го прави да знае как (дано не прозвучи самохвално, ама съм правил доста такива инсталации, дето хората викат - "ама къде са кабелите?" :th_up, стига разбира се помещенията, мебелите и разположението им в тях и ситуацията да го позволява, невинаги това е възможно да се случи )

Потребителски аватар
LILO&STICH
ябълката на раздора
Автомобил:
Двигател:

Re: Домашен рутер. Продължение- изграждане на мрежа :)

Мнениеот LILO&STICH » Вто 10 фев 2015 11:42

Мисля,че за целта на рутера,трябва да вземеш 5 гигахерцов.Оттам обаче,ти тръгват други ядове.
:confused

vasil4o97
Автомобил: Golf 4
Двигател: ASV

Мнениеот vasil4o97 » Вто 10 фев 2015 18:45

Много се извинявам че използвам темата на колегата, но смятам че и моят въпрос има връзка. До скоро бях с рутер TP-Link 150 mbits, но започна да прекъсва и като цяло доставчикът ми каза да си взема нов. Въпросът ми е какъв да е новият рутер казаха ми да забравя за TP-Link, ако искам коректна работа. В рутера ще бъде включен едни телевизор, а още един ще бъде свързан с него чрез wi-fi, ще има и от един до два лаптопа и някой телефон. Като цяло всички тези устройства няма да работят постоянно заедно и рутера няма да е подложен на кой знае какво натоварване. Апартамента е 120 квадрата, ново строителство и стените не са особено дебели. Бюджета е около 100 лева, за сега съм харесал това:
http://www.technopolis.bg/b2c/details/526632/P11021101/Mrezhov-adaptor-DLINK-DIR-626L-CLOUD-N300.
Благодаря ви предварително.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 10 фев 2015 19:23

По темата - колега, слагай два конвертора преди твоята вътрешна мрежа.
По питането на горния колега - тоя, който ти даде акъл да не вземаш ТП-Link ли ти предложи тоя модел на Д-link? Обнови фирмваре на рутера си и проблемите ти МОЖЕ да се решат. Ако не знаеш как - извикай познат или чети в гугъл. ТП-Link по мое лично мнение са най-доброто за парите си. Д-link отдавна ги зачертах като марка - много куци менюта и настройки имат по-новите им модели.

Потребителски аватар
drago_tr

Мнениеот drago_tr » Сря 11 фев 2015 9:00

Аз си купих един кауфлански за 30 лева, даже на момента беше на промоция за 22 една TENDA на 300Mb/s. Вече 6 месеца се държи доста добре и съм доволен.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Чет 19 фев 2015 14:00

Никакви защити не спасяват от мълния. Искаш защита от мълния и статично? Купи си 2 медия конвертора TPLink и ги свържи по между им с оптичен пач кабел. В едната ти влиза кабела от доставчика, от другата излиза кабела за рутера. По стъкло ток не минава. Ако нещо стане, ще ти издумка LAN порта на първата медия и нищо друго.
drago_tr написа:...аже на момента беше на промоция за 22 една TENDA на 300Mb/s.

Tenda и на най-върлият си враг не пожелавам. По-големи боклуци от Tenda не съм срещал. И DLink са същите.

Потребителски аватар
drago_tr

Мнениеот drago_tr » Пет 20 фев 2015 18:29

Аз пък съм доволен от тендата. Никакви проблеми ми не е създавала и даже пробива през 3 стени, така че е идеално за мен

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”