Избор на заваръчен апарат

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Ico666
Автомобил:
Двигател:

Избор на заваръчен апарат

Мнениеот Ico666 » Пет 23 май 2025 6:49

Здравейте. Понеже от заварки почти нищо не разбирам, но искам да се опитам отвреме навреме да заварям по някоя ламарина по колата(примерно вежда/калник) или пък някое гърне, та какъв апарат трябва да търся и задължително ли трябва да е с тел ? Благодаря ! :beer

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Re: Избор на заваръчен апарат

Мнениеот thanis » Пет 23 май 2025 9:03

Откажи се. Можеш много неща да прецакаш по електрониката, ако не внимаваш. Също така, това са тънки ламарини и реално можеш да ги пробиеш/прегрееш.

Иначе, ако нямаш опит телоподаващо е единствената опция за теб. Аргон-а си е майсторлък. Дори лидълските телоподаващи трябва да стават за такива хоби ремонти, но не очаквай чудеса.

Ico666
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ico666 » Пет 23 май 2025 9:08

Това съм го чел на доста места за електрониката и ми е интересно освен акумулатора какво друго се разкача при заварките ?

Потребителски аватар
railfan
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBAB 2009

Мнениеот railfan » Пет 23 май 2025 9:17

Като чета какви въпроси задаваш, мисля си, че заваряването не е за теб.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Пет 23 май 2025 11:12

Никой не се е родил научен. Дерзай, чети , почни по разни брантии първо. Внимавай и спазвай правила за безопасност . Купи си и голям пожарогасител , 6кг е достатъчен ( не е бъзик) .
За машини ( било за начинаещ или напреднал) https://www.aigwelding.com/

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Мнениеот thanis » Пет 23 май 2025 12:40

Никой не се е родил научен, но МПС не е нещото на което се учи човек да заварява. Някакви произволни железа, докато свикне да държи ръкохватката, да свикне да си прави режими, да може да предвижда колко силен ток за каква дебелина - Да.

Да си заварява директно по колата на части монтирани на нея - не е препоръчително. Много ядове може да бере и риска не си заслужава.

Вече като изхаби примерно 3 ролки тел на произволни железа - тогава евентуално може да се пробва и пак няма да има голям успех, защото при колата ламарините са много тънки и шанса да прегори е огромен, защото няма да знае какво прави. Най-лесно е да заварява ъглов шев на "CO машина" с висок ток. Ама рисковете от несплавяване са големи. Всичко друго си е майсторлък (Аргон, електрод и различните режими на МИГ/МАГ)

Също така има не малък риск да прецака електрониката по колата, защото то не е просто да свали акумулатора.

И генерално да си купува оборудване за грубо 1500лева, само да завари два калника е нелогично. Ако няма мераци да си прави и други неща и/или да прави метални склуптури и изкуство по-добре да не се занимава изобщо.

Не говоря, да го обезкуража - но хубаво трябва да помисли какво и колко иска да прави със заваръчния апарат, преди да скача на дълбокото. Не случайно професионалните заварчици, ако не са работили 6 месеца и им отпадат квалификациите и трябва да дават нови образци за ресертификация. Майсторлък си е този занаят и си трябва стабилна ръка, ако искаш да вършиш качествено нещата. Ако ще е да капе и замазва и 10 годишно дете ще го направи.

Ico666
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ico666 » Пет 23 май 2025 19:48

За машини ( било за начинаещ или напреднал) https://www.aigwelding.com/

Ако бяха си направили и електронен магазин, където човек нормално да си поръча нещата, щеше да е супер. Дано поне апаратите да са наред, ама аз не бива да се занимавам със заварки, така че какво ли говоря и аз...като попиташ нещо в български форум и голяма драма става, ама аз за тва и няма и да питам повече де. Поне по чуждите форуми има доста хора, които точно и ясно могат да кажат какво да си купя, а не да ми обясняват комплексарските си глупости и колко "велики майстори" са и как да не се занимавам и незнам си какво. То за това и цялата ни държава и всичкото ни е такова, щот сме много "големи майстори". Пропаднала история...айде със здраве :th_up

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пет 23 май 2025 20:11

thanis е написал нещата точно както са и нищичко не е преувеличил. Ако ни попрегледаш мненията ще видиш, че редовно се заяждам с него, щото не съм съгласен с писанията му. Ама конкретно сега съм 100% съгласен с него.
Вземи си някакъв евтин електрожен за 200лв. И потренирай с него и дебели железа, като постепенно ръката ти ще посвикне и като се научиш да заваряш 1мм ламарина тогава мисли за по скъпа техника.
Аз само съм пробвал телеподаващо и аргон и по спомени с тях е много по-лесно. Но ако нямаш никакъв опит няма да се справиш и само ще се набуташ с крупна сума.
Много полезно би било да намериш някой, който да ти даде да си поиграеш с неговата техника и тогава ще си по наясно дали ти трябва такова нещо. Ако трябва вземи един продупчен калник и иди с него в сервиз и им плати 50лв да ти дадат ръкохватката за един час.
Варианта да си купиш машина и на другия ден да подкараш калниците го забрави.
Едит: Аз не бих кърпил кола с електрожен, даже с перфектни заварки после корозията е ужасяваща.
Кърпил съм със стъклопластика, продаваха се комплекти за 5лв, сега сигурно са по 10лв. Един такъв комплект стига за 10 дупки по 5см. Става супер здраво и го няма проблема с корозията.
Като бях на 7 години татко ме взе с него на работа, там ми връчиха ръкохватката и направих перфектен ъглов шев, всичките му колеги се бяха събрали да ме гледат и да се учат. Така че заваряването не е толкова сложно. Вярно, трябваше да минат десетина години преди да успея да си повторя първоначалното постижение, ама това са подробности.
И между дугото и аз искам телоподаващо или аргон, ама не знам какво да си купя, преди година си купих еддин електрожен и на дугия ден го върнах, щото му беше много ниско напрежението и беше трудно да поддържам дъгата. Май всички китайци са такива измислени. Затова и не бих си купил електрожен онлайн без да съм го пробвал.

Потребителски аватар
MamaMy
Автомобил: Galaxy
Двигател: AUY 2003г

Мнениеот MamaMy » Пет 23 май 2025 21:44

Преди години реших да се уча да заварявам с електрожен. Колега от Офроуд форума ми продаде хубав правен трансформатор. Аз си купих кабели х35мм2 и се хванах да се уча сам. След две години вече си заварявах прилично, но ме дразнеше, че не можех да ползвам базични електроди. Направих си изправител, дросел, пружина и най-различни приспособления, но тънките профили бяха проблем. Или ги дупчех или кълвях като луд защото не палеше електрода. Рутиловите трудно сплавяха и заварката ставаше накъсана. Ядосах се и си взех евтин инвертор от Аргомаркет. Реших обаче само половината проблеми. Между другото изкарах и курсове по заваряване и разбрах, че машината също е от голямо значение. Съвсем скоро си взех български инвертор ИЗА 190. Това е вече истината. Работи стабилно и с 1,6 базични електроди на 30А ток. Въпреки всичко не бих се хванал да си кърпя колата.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Съб 24 май 2025 0:46

Ico666 написа:Ако бяха си направили и електронен магазин, където човек нормално да си поръча нещата, щеше да е супер. Дано поне апаратите да са наред...

Читави са машинките им. Може би едни от доста добрите за парите си в Бг.
Да, сайта им е малко.... Но са сериозна фирма.
Ще влезеш бързо в ритъм. Работата с ЦО не е никак трудна. На мнение съм, че това е най-лесния за работа заваръчен уред. Просто се иска добра подготовка на основата за заваряване.
И да, както се спомена, не са евтини уредите .
Има евтини китайки, някои от тях вероятно са достатъчно читави, но аз там не съм запознат.

chifut
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chifut » Съб 24 май 2025 8:01

Колегата ти е дал линк с хубави машини. Откачай акумулатора и слагай "масата" близо до заваръчната област превантивно. Всичко друго са приказки под шипковия храст. За автомобил избора е телоподаващо с СО, не електрожен. С аргон се заварява доста по-трудно.

Потребителски аватар
williams_vn
Автомобил: opel astra H-OPC - lada 2103
Двигател:

Мнениеот williams_vn » Съб 24 май 2025 9:03

Колега Ico666 ако си в околията около Варна ела имам българско CO2 и KEMPPI - швеция да пробваш да видиш разликата в машините едната струва 700 лева другата 3500 , няма база за сравнение кемпито е един път българско или китаиско не става пълни боклуци са тия новите , макар че старите бяха доста добри но и доста тежки кемпито ми е 12 килограма и се носи на рамо пиши ми на лично ако има нещо .

chifut
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chifut » Съб 24 май 2025 9:18

Ееее чак пък нищо друго освен Кемпи да не става. Дай ние дет не сме с Мерцедеси пеша да ходим. За хоби не му тряба Кемпи.

Потребителски аватар
williams_vn
Автомобил: opel astra H-OPC - lada 2103
Двигател:

Мнениеот williams_vn » Нед 25 май 2025 7:15

chifut написа:Ееее чак пък нищо друго освен Кемпи да не става. Дай ние дет не сме с Мерцедеси пеша да ходим. За хоби не му тряба Кемпи.

пробвал съм и GUDE някакво немско същото като българското Редко пълен майтап повредиха се още гаранционни имаи предвид че изразходвам около 2 ролка на година и то тези от килограм малките , накрая ми писна звъннах на един приятел заварчик и тои ми каза за кемпито нямах си и на идея какво е като марка оказа се че наистина когато и да го ползвам няма грижи. Имах електрожен кракра викам си тежък е и го смених за някакъв инветротен уж немски пълен майтап подарих го единствения плюс му беше че е лек кракрата няма грижи ама е 25 кила . Хубавия инструмент си е хубав другото е за домашна употреба за си прикапеш някои винкел 2-3 пъти в годината

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”