Камера в колата - видеорегистратор?

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Skoda Karoq FL + Passat B4 Syncro
Двигател: DXRB AGG
Контакти:

Re: Камера в колата - видеорегистратор?

Мнениеот zfa159 » Нед 30 ное 2025 17:44

За картата - не ми се е случвало, но ще следя и ако каже - сменям, благодаря ! :) .
И аз в крайна сметка си го направих с външно захранване, защото нямаше друг вариант и колонките не ми бяха проблем (имам инструментите, с това се занимавам), а това, че колата е гаранционна и като поисках да пускам кабел покрай левия еърбег в колонката (завесата), ЕТ опищяха света, но се преборих, защото вината за USB-то е тяхна, а това е причината да се пуска външен кабел.
Действително е важно как ще се пусне този кабел, защото не трябва да пречи на отварянето на бег-а, в случай, че се наложи т.е. трябва да мине зад него, заедно с другите кабели, а не да го пресича. Редовно като сваляме табла и колонки, има пускани кабели (аларми, микрофони, обемни датчици, регистратори), които пресичат Airbag "завесите" напрЕко...
:beer

Потребителски аватар
Каспър
Автомобил: Insignia A Sports Tourer 2014 4x4
Двигател: A20NHT Turbo 250 HP

Мнениеот Каспър » Пон 01 дек 2025 18:38

Благодаря на всички за отзивите.
В крайна сметка реших да взема оригинална 70mai карта която предлагат в магазините в Алито които продават А810s. При покупката на видеорегистратор виждам, че предлагат бъндъл и карта с него като картите са на Lexar и Eaget и се изпращат random. Цените отделно на тези карти Lexar или Eaget са доста по-ниски от оригиналната на 70mai. Та съдейки главно по цената, реших че 70mai картата щом е най-скъпа би трябвало да е и най-доброто за този видеорегистратор, като съм съобразил и нейните характеристики все пак. Времето ще покаже дали е много по-добра от Lexar или Eaget, или просто се дават едни пари за име. Ако някой ползва такава, моля да сподели читава ли е.

chifut
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chifut » Вто 02 дек 2025 21:34

Не е нужно да се махат корите на колонките. Кабела е тънък върви между кората и уплътнението в горние край минава под не и върви в края на тавана. 70mai не работи директно а буксата на огледалото на шкода, с два преходника работи. Има тема в техния форум. Аз полвам АДата. Държат се засега.

Потребителски аватар
zfa159
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Сря 03 дек 2025 10:04

chifut написа:Не е нужно да се махат корите на колонките. Кабела е тънък върви между кората и уплътнението в горние край минава под не и върви в края на тавана. 70mai не работи директно а буксата на огледалото на шкода, с два преходника работи. Има тема в техния форум. Аз полвам АДата. Държат се засега.

Не разбрах точно как го описвате, но най-честия начин за прекарване на тези кабели, е най-лесния и неинвазивен - с прекарване на кабела нагоре по А-колонката, зад уплътнението на вратата до горния край на пластмасата на А-колонката, оттам се прекарва между пластмасата на А-колонката и танава и тръгва по ръба на тавана, между него и челното стъкло. Това не изисква никакво разглобяване, тъй като кабелът е тънък и може да се подпъхне, да.
Само че този монтаж никак не е препоръчителен за автомобил, който е оборудван със странични Airbag тип "завеси" , защото при преминаването на кабела от уплътнението на вратата към ръба на тавана, с подпъхване между тавана и пластмасата на А-колонката, се пресича страничният Airbag "завеса", тъй като той започва малко над края на арматурното табло, върви нагоре по А-колонката и продължава до B-колонката (средната колонка). За да се прекара безопасно кабелът, трябва да се свали пластмасата на А- колонката и кабелът да се пусне от ръба на тавана, по А-колонката, но зад "завесата" , за да не й пречи да се отвори нормално, ако се наложи. Другият вариант за прекарване е от ръба на тавана да завие надолу, като върви по ръба между А-колонката и челното стъкло чак долу до таблото, но обикновено така е много сложно за прекарване, особено в долната част, между пластмасата на колонката и таблото.

Изображение

За USB-то на огледалото и аз прочетох, но явно зависи от модела и годината на производство - слагал съм същия А810 като моят, на Октавия 4 и работи идеално с обикновен къс кабел USB-C/USB-C, без преходници, докато при Карок-ът ми нИ ще и то само в горното USB. В долните две, както и в задното, работи отлично със същия USB-C/USB-C кабел, с който не иска да работи в горното. В англ. форум на Шкода пишеше, че това е чест проблем с USB-то на огледалото конкретно при Карок фейслифт.

chifut
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chifut » Сря 03 дек 2025 16:35

Точно това имах в предвид. За съжаление предния пост го писах от телевизора и гледах да съм по-икономичен пък отгоре на всичко и с толкова грешки.
Не мога да мисля всички дето дават акъл. Аз така съм го направил и мисля че не е проблем. При недай си боже авария това кабелче е последното което ще спре възглавницата.

Потребителски аватар
zfa159
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Сря 03 дек 2025 18:01

А, аз пиша от достатъчно дълго време по форумите, за да не целя да обременявам или задължавам никого с моето мнение. В случаят споделям гледната си точка, на база на това, което ни учат, когато ходим на обучения за извършване на интериорните ремонти, защото трябва да си призная, че и аз изобщо не се бях замислял за това и какви може да са последиците от един кабел... Дори един човек да прочете това и в резултат на това, да не го прекара така - имало е смисъл...
Проблемът не е, че кабелът ще спре отварянето на Airbag-a. Ясно е, че това няма как да се случи, нито че този кабел може да повлияе отварянето на Airbag-a. Проблемът е, че всичко около този Airbag, е съобразено безкрайно прецизно, с цел да не нанесе вреди на водача / пътника, в случай на отваряне на Airbag-a. Например пластмасите на A и B колонките трябва само да се изместят, колкото Airbag да излезе покрай тях, без да се изкъртят и да излетят в някаква посока, както и хиляди други неща. В случаят, когато там има един кабел, който минава през средата на Airbag-a, като преди и след това минава и под/покрай околните пластмаси и уплтънения, нещата много се променят, защото този Airbag се отваря много рязко, ще издърпа кабела с над 1метър също толкова рязко, в резултат на което той (кабелът), е твърде вероятно да изкърти елементи от нитериора, които никой не е мислил и предвиждал да се изкъртват. Това може да доведе до сериозни наранявания на водача / пътника, защото не е ясно кое в каква посока би могло да излети. Ако кабелът не се изскубе от регистратора, може да изкърти и самия него от стойката му на челното стъкло и също да го запрати в незнайна посока, което също да нарани сериозно някой в автомобила. Разбира се може и нищо от това да не се случи, както и никога да не се наложи да се отваря този Airbag, но е по-добре да не разчитаме на типичното за нас " точно на мен няма да се случи " .

Ето и видео как работи този Airbag и защо не е хубаво там да има кабел -> https://youtu.be/xC7yw66WU5Q?t=223

Ако ще минава покрай уплътнението на вратата, за да се качи горе до тавана (признавам, че понякога така е най-лесно и неинвазивно), пресичането на Airbag-ът горе, е редно да се случи по ето този начин :

Изображение

Иначе ако така и така колонката е дмонтирана изцяло, както на примерната снимка, е най-удачно кабелът да се прекара покрай арматурното табло и да се качи до тавана заедно с другите кабели по А-колонката, които са зад "завесата" .

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”