нов електромер и Т1 и Т2 тарифи

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
vanko_VW
Автомобил: Ford Focus
Двигател:

Мнениеот vanko_VW » Чет 30 окт 2008 13:28

работя в тая сфера и ви казвам,че доста хора изреваха с тея електромери :( :( :( и нищо неможе да се направи

ila
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ila » Чет 30 окт 2008 16:00

vanko_VW написа:работя в тая сфера и ви казвам,че доста хора изреваха с тея електромери :( :( :( и нищо неможе да се направи

дай повече инфо. Освен повишението на показанията с 30-40 % от какво друго можем да изревем?

И един конкретен въпрос: при смениха цялото табло и вс. електромери са Дейзита. Смениха и часовника с цифров. Обаче са го оставили с 4,5 часа назад и нощната включва след 02.30 часа. Как се настройва този часовник, че вече повече от 10 пъти им звъня и им пиша по емейла да го оправят, а вече 6-7 месеца е така?

Потребителски аватар
vanko_VW
Автомобил: Ford Focus
Двигател:

Мнениеот vanko_VW » Пет 31 окт 2008 7:52

повече нищо немога да ти кажа,работя в ЧЕЗ,но не се занимавам с тези работи,това за електромерите го знам понеже имам приатели с такива(електрони) който също се оплакват и съм питал колегите защо се получава такава голяма разлика в сметките,чесно да ви кажа неможаха да ми дадат конкретен отговор :roll: :roll: :roll: мисля че колегата KingoftheROAD е дал правилниа отговор

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Автомобил: VW Transporter T4 1995
Двигател: ACU
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Пет 31 окт 2008 9:42

Консумацита може да се измери и без електромер (с ампер клещи например) и да се пресметне приблизително на ден, седмица, месец, тримесечие с известра грешка разбира се. Просто трябва да сме наясно, че с електронните електромери се отчитат и най-малките мощтности и консумации. Няма празен ход на електромера като при механичните. Нека всеки първо да види какво има включено и колко консумира и да се опита да пресметне колко ще излезе за месец, като се имат предвид дори и устройства които стоят на стедбай и консумират няколко вата. Който се топли на климатик да знае, че с увеличаване на разликата в температурата вътре и вън ефективността на климатика пада и консумацията се увеличава.

Аз наскоро изчислих, за компютър консумиращ 150 вата включен нонстоп при 1/3 нощтна тарифа - консумира 108 квт за 30 дни. Излезе при дневна 15 ст. нощтна 8,8 =ст. към 14 лв на месец...

Потребителски аватар
mafiota
Автомобил: Audi A6 C5
Двигател: APU

Мнениеот mafiota » Пет 31 окт 2008 21:09

има разни "джужавки", който се включват в контакта и шашкат електромера, така че може да се получи "икономия" до 20 ..30 процента за сметка на потребителя :twisted:

Uneek
Автомобил: 1998 VW Polo Variant
Двигател: APQ

Мнениеот Uneek » Пет 31 окт 2008 21:29

Внимавайте при смяната на електромерите, защото "умниците" от ЧЕЗ ни бяха надписали с 500 лв. :shock При демонтирането на стария е направен констативен протокол на който ясно си пише показанията на дневната 31008 - а като излезе фактурата 34008 - някой умник нарочно е написал 4 вместо 1 :shock Майка ми щяла да получи удар като ходила да плати. И оттам отидох да се карам, но бяха много любезни и за 2 дни оправиха кашата... Та това ми беше мисълта... Че може да си им е няква практика... къде мине, къде не мине - ама при мен няма да мине :evil:

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Пет 31 окт 2008 21:59

mafiota написа:има разни "джужавки", който се включват в контакта и шашкат електромера, така че може да се получи "икономия" до 20 ..30 процента за сметка на потребителя :twisted:

Интересно, какво им пречи да сложат някои и друг филтър на изхода на електромера и никви грижи. Разните му там джужавки, на този който ги продава вършат идеална работа, а като ги пробваш в къщи се оказваш въздух под налягане...

Потребителски аватар
lozan67
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lozan67 » Съб 01 ное 2008 6:54

Някой пробвал ли е такива джуджавки. Има доста рекламие в нета. Един приятел ми разпряваше нещо за реактивни и активни енергии.

Потребителски аватар
mafiota
Автомобил: Audi A6 C5
Двигател: APU

Мнениеот mafiota » Съб 01 ное 2008 21:04

KingoftheROAD написа: ...............

Интересно, какво им пречи да сложат някои и друг филтър на изхода на електромера и никви грижи. Разните му там джужавки, на този който ги продава вършат идеална работа, а като ги пробваш в къщи се оказваш въздух под налягане...

винаги има мнения от двете страни на въпроса, но аз ще ви дам два джокера:

При индуктивните електромери слабата точка е инертноста на системата,
а при електронните е тактовата честота на АЦП-то :lol: :wink:

bobysim
Автомобил:
Двигател:

Re: нов електромер и Т1 и Т2 тарифи

Мнениеот bobysim » Съб 01 ное 2008 23:17

kossel написа:Сложили са ми от 1 месец нов електромер - електронен, снощи слязох да го засека и ми показа Т1=140 , Т2 = 190, въпросът ми е коя е дневна и коя е нощната тарифа ?

Според мен, вземи си последната бележка на която би трябвало да има и показанията. Която тарифа е с по-ниската цена е нощната. Виж съответното показание на уредчето за дране на кожи, и ще намериш отговора. Аз така направих.

bobysim
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bobysim » Съб 01 ное 2008 23:38

ila написа:
vanko_VW написа:работя в тая сфера и ви казвам,че доста хора изреваха с тея електромери :( :( :( и нищо неможе да се направи

дай повече инфо. Освен повишението на показанията с 30-40 % от какво друго можем да изревем?

И един конкретен въпрос: при смениха цялото табло и вс. електромери са Дейзита. Смениха и часовника с цифров. Обаче са го оставили с 4,5 часа назад и нощната включва след 02.30 часа. Как се настройва този часовник, че вече повече от 10 пъти им звъня и им пиша по емейла да го оправят, а вече 6-7 месеца е така?

Kой трябва да настрои ел. часовниците при смяната на времето?
(извадка от сайта на чез)
Часовниковите превключватели не се пренастройват ръчно. През зимния период нощната тарифа е от 22:00 до 06:00 часа. През лятото е от 23:00 до 07:00 часа, поради лятното часово време. Началните и крайните часове на нощната тарифа са определени с решение на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране: Решение № Ц 021 от 26.06.2008 г., считано от 01.06.2008 г. Ако забележите, че часовникът Ви е блокирал и електромерът Ви не отчита нощна тарифа, можете да сигнализирате в най-близкия Център за клиенти.

Колега, по телефона работа не става ако не е твой човек отсреща. Може никога да не ти го оправят.
Съветвам те да отидеш на място и да им пуснеш писмен сигнал за проблема. Но задължително поискай Вх.№!!!! Тогава имат срокове които трябва да се вместват в тях! Иначе при неспазен срок и пусната жалба до ДКЕВР ги глобяват солено!

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Нед 02 ное 2008 9:09

Да ама стария часовник при мен преди беше напред и почваше в 7-8 някъде, а сега с тоя не знам. Дефакто на тия не им пука от нищо. Но е факт че тия скапани електромерчета са отчитали по половин мегават консумация лятно време без да седи почти никой вкъщи и ако не се оправят не само че ще им ги разпломбирам и хвърля на улицата ами и ще им звънна да си ги приберат да видим как точно ще ме съдят за кражба на ток после. Или как аз ще ги осъдя за надписана консумация.
В момента и аз работя по обеществена поръчка и съм убеден, че моята както и тяхната за електромери е пълна боза с цел източване на бюджета и кражби кой от където свари. И съм убеден също, че тия електронни боклуци по 5 лева бройката Made in Bulgaristan ще се окажат незаконни и неверни, но след време когато пропищат всички. Както стана и с измислените уреди на топлофикация дето си слагат някакви техни измислени коефициенти и стаята от 10 квадрата се превръща в 100 квадрата отопляема площ, със сървърите на детските градини и тн. и тн.
А нощната е ТР1 ТР2 е дневна. :wink:
А това за стенд бай на телевизори и монитори е пълна измишльотина. В сайта са писали, че телевизор харчел по 80КВч на година в стенд бай. Абе тия нормални ли са? То един хладилник работещ не харчи толкова на година колко 3 телевизора на стенд бай значи. Или пък сигурно имаме магазин за телевизори вкъщи, та са го сметнали така. И защо по дяволите ще се правим на циркаджии да си изключваме всеки път уредите от контакта като ефекта е 0.
На повечето уреди стенд бай е около 1W, даже новите ги дават <1W. Това излиза по 720W часа на месец което няма и 20 стотинки сигурно. Не се заблуждавайте! Разликата и кражбите им са в пъти, което не идва от диода на вашия телевизор! :lol: :lol: :lol:

Потребителски аватар
juve
Автомобил: Pasat B3-Seat Leon TDI
Двигател: AAZ - ALH

Мнениеот juve » Нед 02 ное 2008 10:53

Относно часовника : а бе те сегашните електронни явно си сменят и часа автоматично и са доста точни ...а относно нашият както вече писах някъде тук ...зададох им въпрос по мейла къде трябва да се оплача , за да го оправят и след 3 дена имах резултат ,а и извинение с писмо , както и уведомление , че като ми разгледали показанията дошли до извода , че не ми дължат пари ;) защото по принцип ми била такава консумацията ( не че съм очаквал нещо де ....) ама ако не щат ......почвай ги там по разни комисии ..или ги топни една инстанция по нагоре , да им загреят задниците "отгоре " .....

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Нед 02 ное 2008 21:06

lozan67 написа: ...реактивни и активни енергии...

реактивната енергия ко ша я прайш ве колега? Електромера е предвиден да мери само АКТИВНА енергия. Такава консумират разните му там нагреватели наприер. За да ползваш онякъде реактивната енергия требе да въртиш много електромотори да речем...

mafiota написа: ...При индуктивните електромери слабата точка е инертноста на системата, а при електронните е тактовата честота на АЦП-то...

ако бърникаш нещо по честотите лесно ти е лекарството - честотни филтри... Не забравяй колега, че всяко действие има равно по-големина и обратно по посока противодействие...

Потребителски аватар
relaxxx
Автомобил: 4x4
Двигател:
Контакти:

Re: нов електромер и Т1 и Т2 тарифи

Мнениеот relaxxx » Пон 10 авг 2009 14:47

Добре :) а тез новите електронните, като топломери ли отчитат... т.е. натискаш нещо и му се показва показанието или през цялото време показва???? Щот моя ту показва нещо ту някакви глупости ... и не мога да разбера, заклевам се.. пък се си мисля че толко един електромер да прочета умея...

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”