Висока температура на процесор и видеокарта - решено

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
marianchev
Автомобил: Passat B5 + B6
Двигател: AFN + BKP

Re: Висока температура на процесор и видеокарта

Мнениеот marianchev » Пет 17 юни 2011 22:19

Утре ще пробвам пак с моята паста и ще ида да взема някой вентилатор за 3-4 лева да изкарва топлото отвътре. Ако не стане ще търся нов радиатор.
Късно стана тази вечер и не ми се занимава. Зяпяхме Комиците досега на мола - РД имали :lol:

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Съб 18 юни 2011 11:46

Колега освен да подобриш охлаждането със друг кулер и вентове на кутията търси тази паста
Снимки0047.jpg

преди две години струваше 9 лв за сега нз но е наистина добра.Но както казаха и колегите само по себе си пастата няма да смъкне температурата ако няма кой да я разсее,и като я разсее да я изведе извън кутията.

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Съб 18 юни 2011 12:00

Не се заблуждавайте, че пастата има чудодейно въздействие за охлаждането и че като се сложи от най-скъпата нещата ще се оправят. Трябват допълнителни вентилатори, за да се оправи проблема! :012:

Потребителски аватар
escrime
Автомобил: X218 [ex VW137 R53 typ53i]
Двигател: OM642

Мнениеот escrime » Съб 18 юни 2011 12:26

И в същия ред на мисли - не се заблуждавайте, че пастата от 2 лв. върши работа! :012:

Нещата са комплексни. ;)

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Съб 18 юни 2011 13:35

Да не отварям нова тема :( има ли начин на лаптоп да се ъпгрейдне охлаждането :?
Тва AMD ми изпече душата-най интересното е,че пече най много при wireless картата :shock
Лапа е Lenowo x100E :( http://www.multirama.bg/product/6953/ne ... 3wodsE0Mew

повече няма да си зема AMD ,че и леново цъщо :( преинсталнах ориг XP и съм със Уин7 :? , първо картата за безжичния си отива в Лимитед Аксес през 10 мин :banghead: и трябва рефреш,второ там където другия лап лови на 4 черти,този е на 1 и е едно цикленеее :shock ,освен това дака и не намерих читави драйвери да подкарам Fn Бутоните :? :banghead: .Бутоните за яркост на екрана бачкат когато си искат :banghead:

Батерия 3 часа ама друг път :? максимум съм виждал 1 и 50 мин :banghead:

Потребителски аватар
Traytor
Автомобил: Passat B8
Двигател: DSRB

Мнениеот Traytor » Съб 18 юни 2011 13:44

За лаптоп охлаждането е лесно... Има най-различни охлаждащи поставки за лаптопи по магазините, аз ти препоръчвам щом си с АМД да си вземеш от алуминиевите, малко са по скъпи но цялата поставка ти работи като радиатор има си перки освен това... Няма как амд не са лоши като производителност, но от край време са печки :D

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Съб 18 юни 2011 14:18

Имам предвид без тая поставка :? аз лаптоп ли имам или деКСтоп mhihi

Замяна примерно на охладителя или вентилатора :banghead:

Потребителски аватар
Traytor

Мнениеот Traytor » Съб 18 юни 2011 14:23

Ами не при лаптопите нямаш такива опции. Но можеш да го почистиш хубаво от прахта защото се натрупва при вентилаторите и предотвратява охлаждането.

Потребителски аватар
marianchev
Автомобил: Passat B5 + B6
Двигател: AFN + BKP

Мнениеот marianchev » Съб 18 юни 2011 14:27

Днеска наобиколих няколко ПЦ магазина. След разговори във всичките от тях ми казаха че с малки вентилаторчета които вкарват или изкарват въздух през кутията няма да постигна нищо съществено. Тоест 5-6 градуса не решават нещата. Показаха ми охладители различни модели като цената на всички от тях варира от 24 до 30 лв, и като ги сравнявахме на място с моя боксов са доста по-масивни и големи, по добре оребрени и всички съветват та се прегъват че гаранция няма да имам проблем с тепературата ако го сменя. Охладителите си вървят с вентилатора и намазана паста. Другата седмица ще сменям вероятно, кофтито е че моето вентилаторче което си е сега над охладителя е с 4 кабелчета, а тези които имат в различните магазини са с по 3 кабела и накрайниците не съвпадат. Нямам идея дали ще намеря как да захраня новото. Не съм се вглеждал в дъното дали има и друг пиниз за токове за вентилатори, та ще мъкна кутията с мен :?

ishh
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ishh » Съб 18 юни 2011 15:04

marianchev написа:Днеска наобиколих няколко ПЦ магазина. След разговори във всичките от тях ми казаха че с малки вентилаторчета които вкарват или изкарват въздух през кутията няма да постигна нищо съществено. Тоест 5-6 градуса не решават нещата. Показаха ми охладители различни модели като цената на всички от тях варира от 24 до 30 лв, и като ги сравнявахме на място с моя боксов са доста по-масивни и големи, по добре оребрени и всички съветват та се прегъват че гаранция няма да имам проблем с тепературата ако го сменя. Охладителите си вървят с вентилатора и намазана паста. Другата седмица ще сменям вероятно, кофтито е че моето вентилаторче което си е сега над охладителя е с 4 кабелчета, а тези които имат в различните магазини са с по 3 кабела и накрайниците не съвпадат. Нямам идея дали ще намеря как да захраня новото. Не съм се вглеждал в дъното дали има и друг пиниз за токове за вентилатори, та ще мъкна кутията с мен :?

Виж сега, офертата с вентилаторите е такава, или го закачаш на дъното, или се закача на Molex-а от захранването(същото кабелче като това 'дето ти захранва Хард-а например), нормално е вентилаторите да имат по няколко кабелчета( алтернативи) за закачане.... моят съвет е да си вземеш качествено охлаждане сега , за да нямаш още проблеми за напред... да пръснеш 100 лв. примерно е напълно нормално , ако искаш машинката да ти работи добре... лично аз съм обърнал всички вентилатори да изкарват въздуха от кутията и нямам проблем с температурите дори при високо натоварване....

Потребителски аватар
slimmer
Автомобил: VW Bora
Двигател: TDI-AJM 2002

Мнениеот slimmer » Съб 18 юни 2011 15:08

Разликата между 4 и 3 пиновите е, че тия с 4 им се контролират оборотите (PWM му се вика). Т.е. тия с 3 на теория са по-шумни, понеже постоянно си работят на максимални обороти (освен ако от BIOS не се контролира волтажа им или нямаш външен контролер, който ти нямаш май). Иначе са съвместими. Съветвам те да си потърсиш някой с 4 пина точно заради това, та поне като не е натоварен компютъра от игри да не вие много. За колко пари ти ги дават тия и колко ти се дават? Не се хвърляй веднага на това, което ти предлагат там, понеже съм виждал разни по компютърни магазини колко разбират и какви неща пробутват.
А това с допълнителния вентилатор отзад на кутията, по принцип не е задължително, но е по-добре особено през лятото.
Ето ти малко теми за размисъл:
viewtopic.php?f=67&t=267502
viewtopic.php?f=67&t=264016 (последното мнение)
А и си мисля, че и от София да си го поръчаш си струва, ако във Варна няма 4 пинови...

Последна промяна от slimmer на Съб 18 юни 2011 15:31, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
Traytor

Мнениеот Traytor » Съб 18 юни 2011 15:21

Едно време аз си реших проблема на АМД-то с Thermaltake беше с регулируеми обороти, но аз си го държах на макс(7500оборота) и действително забравих за всякакви проблеми с висока темп но се появиха проблеми с доста високи нива на шума в стаята :Mr Green Fun

Потребителски аватар
slimmer
Автомобил: VW Bora
Двигател: TDI-AJM 2002

Мнениеот slimmer » Съб 18 юни 2011 15:28

matematiks, и аз имах едно MSI с AMD, което грееше. С чистене и Arctic Silver паста се намалят към 5-6 градуса. Бях му слагал и алуминиево тиксо, за да прави по-добър контакт от термолентите и имаше още 2-3 градуса надолу (с медно сигурно щеше да е по-добре). Но честно казано не ти препоръчвам да правиш каквото и да е с лаптоп, освен ако не знаеш какво правиш. Друг вътрешен начин няма за лаптопи.
Това с греенето за пореден път казвам, че беше проблем на по-старите AMD-та, последните им модели не са така.
Другото е, че Win 7 товари повече системата от XP, може би затова лаптопът не върви както трябва и прегрява... Хората са си го изчислили за него до някаква степен.

Последна промяна от slimmer на Съб 18 юни 2011 16:17, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Съб 18 юни 2011 15:52

Ljubon написа:Не се заблуждавайте, че пастата има чудодейно въздействие за охлаждането и че като се сложи от най-скъпата нещата ще се оправят. Трябват допълнителни вентилатори, за да се оправи проблема! :012:

Както казах вече само с паста не става но ако пастата е боклук колкото и вентове да сложиш е безмислено щом топлината няма да стигне до тях-и аналогичното ако пастата е наред и процесорния кулър също топлината ще се отвежда но ако няма кой да я изкара от кутията(парника) пак се стига до изходна позиция.Нека колегата да си смени кулъра с по голям и да сложи поне 2 вента на кутията един вкарващ и един изкарващ диагонално със намалени обороти и ще заработи машинката.

пп климатика в стаята също помага значително ако има такъв де щото ако околната температура е 30 градуса не се надявайте че ще паднете под 40 в идле и под 70-80 фулл лоад mhihi mhihi

Потребителски аватар
Traytor

Мнениеот Traytor » Съб 18 юни 2011 15:53

да проблемите изчезнаха с пускането на семпрона, чието единствено преимущество беше чувствително по-ниската температура... Но ако някой е имал AthlonXP знае за какво става въпрос... особено в горещите летни дни mhihi

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”