Що е то радиолюбител ?!

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
VW_FEN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VW_FEN » Вто 24 окт 2006 22:16

Това съм го гледал само по филмите ;) не вярвах, че и в БГ има такива ентусиясти! ;) звучи много интересно ;) :)

Потребителски аватар
joser
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот joser » Сря 25 окт 2006 0:11

juve написа:а бе гледам тук запознати прииска ми се да попитам: А бе съществува ли още някъде понятието "предаване с ключ и приемане на слух ;)

още повече, че си в пловдив, идваш в клуба и на КВ просто няма пускане! не знам как си помислил, че може да си забравил, просто до теб няма пластина да се видиш какви спомени имаш ;)

Потребителски аватар
nii
Незабравим член
Автомобил: Golf 2 Automatic
Двигател: RP

Мнениеот nii » Сря 25 окт 2006 8:29

поздрав за Juve:
Изображение

Потребителски аватар
Plamen_RI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Plamen_RI » Сря 25 окт 2006 8:39

Юве - за морза си прав, донякъде - свален е от употреба в корабоплаването. Това стана преди няколко години, задължиха всички кораби да имат сателитна връзка и отпадна нуждата от морз за тях. Иначе при любителите и /нашите/ военни едва ли скоро ще отпадне :lol:

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Сря 25 окт 2006 12:56

Чичко Морз отдавна е измислил "двоичния код" и в някои случаи може да бъде много полезен, стига да го знаеш... :oops:

Потребителски аватар
juve
Автомобил: Pasat B3-Seat Leon TDI
Двигател: AAZ - ALH

Мнениеот juve » Сря 25 окт 2006 19:35

още повече, че си в пловдив, идваш в клуба и на КВ

Интересното е , че посочвате друго място до Скобелева майка ;) .. винаги ми е останало в главата , че е на улица Костаки Пеев 2А или нещо такова :) до сточна гара..... много часове профуках там и винаги съм си мислил, че се води "Окръжен радио клуб"......
поздрав за Juve:

:) класика ...някога се пробвах с един автоматичен ключ и все пак този ми е наи-по сърце е на( т.е бил ми е по сърце :) ) е не точно такъв модел де :)
теб няма пластина да се видиш какви спомени имаш Wink

хохох не знам ли ...бях изровил някакъв софтуерен трансмитер май се водеше - слушах го и гледах като натровен :evil:
Просто с гаранция няма да имам време.... просто не мога да разбера по какъв начин успявате да се занимавате с това, да си гледате автомобиллите ...явно нямате жени ( мъже) и деца иначе не мога просто да си представя..... или пък си имате сладка работица ( държавна) с нормиран работен ден и малко зор.... какво пък кой кактъо я нареди :)

Потребителски аватар
joser
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот joser » Сря 25 окт 2006 21:16

не съм от пловдив, но като дойдох в този град веднага 'надуших' радиолюбителите и то от KSP. даже съм сменяла лампи на R5 (ретранслатор с антени на Бяла черква - сега над една фурна до х-жа Здравец и то защото след реституцията някои се сетиха, че притежават гори в Родопите.. даже този клуб беше с QTH в Мотоцентъра до Мебелна къща, но и там си взеха 'квартирата' и сега е на пътя за Ягодово, благодарение на добри хора и съвестни радиолюбители). радиолюбителската дейност е и удоволствие, и техническа мисъл, и полезно за обществото. а специално LZ1KSP има много награди от международни и национални състезания.
имам интернет, ама съм за кръжоците :lol:

Потребителски аватар
lz1kka
Автомобил: Audi S7
Двигател:
Контакти:

Мнениеот lz1kka » Чет 26 окт 2006 11:33

Аз обаче доста се засрамих :oops: За съжаление преди 1-2 годинки бях започнал да уча МОРЗ-а но си останах със започването... с ръка на сърцето казвам, че не го знам :wink: Сега обаче след последните няколко коментара взех да се навивам да седна да го уча отначале.Хммм добра идея :042:

Също така да отбележа, че който се интересува от радиолюбителство и иска да получи по-подробна информация може да се вясне на пловдивското събиране довечера (четвъртък) или на някоя от следващите сбирки. Живот и здраве и АЗ и Jose ще сме там и ще можем да дадем повечко информацийка.

Да живее радиолюбителството :yeaha:

Хайде аз отивам да мечтая за някоя хубава all bands станцийка :roll:

Потребителски аватар
juve
Автомобил: Pasat B3-Seat Leon TDI
Двигател: AAZ - ALH

Мнениеот juve » Чет 26 окт 2006 18:49

взех да се навивам да седна да го уча отначале.Хммм добра идея

Не колега, не мисля , че е добра идея :lol: Както е отпаднал от корабоплаването, така и ще отпадне и от другите "сфери на влияние" Просто от него може да има нужда само ако се окажеш затрупан в мазето без GSM :wink: и даже тогава най вероятно ти ще го знаеш, ама няма кои да те разбере.... :D :D Освен това, след като си го почвал знаеш, че за овладяването на една прилична скорост са необходими безброи часове тренировки, след които ( това добре си спомням) излизаш с глава голяма колкото луната :lol: :lol: По мое време от това имаше някакъв смисъл : или ходиш на бригада или на курсовете на ОСО а в казармата покриването на клас носеше различни поощрения.....а сега не мисля, че има някаква мотивация да се учи това нещо, освен само ако не си пада по садо -мазо :lol: :lol:

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Чет 26 окт 2006 18:53

Морза върши работа. Няма друго което да се чете при сигнал почти равен до шума.

Потребителски аватар
porko
Автомобил: VW POLO
Двигател: AAU 1994

Мнениеот porko » Вто 20 фев 2007 21:47

Морзът наистина върши страхотна работа.Още повече,че по целия свят има радиолюбителски телеграфни клубове.Дори и у нас.LZCWclub.Напоследък на мода излязоха компютърните видове радиолюбителска работа.Там чрез специална обработка на сигнала може с много по-малки мощности да се постигнат чудесни резултати за далечни радиовръзки.Например PSK 31.Но задължително в радиоконтактите участват радиостанция и компютър.Има и радиолюбителска телевизия.Също интересно.За жалост радиоклубовете се разформироваха.Или по-голямата част от тях.Пловдивчани са щастливци,че имат все още.В Русе бяха пет,а сега няма ни един.Из страната вече има частни.Или по-скоро радиолюбителски бази,от които се работи на състезания.Една от тях е LZ9W.За всяка радиовръзка се изпращат потвърдителни картички.Някои от тях са истинско произведение на художественото изкуство.Красота!При мен бяха няколко кашона,ама си оставих най-красивите.Другите отидоха по предназначение.Че така.От 1976 г. съм страшно запален.Сега,обаче остава все по-малко свободно време за това прекрасно хоби.73,а за някои от вас и 88:) lz4an

Потребителски аватар
mafiota
Автомобил: Audi A6 C5
Двигател: APU

Мнениеот mafiota » Сря 21 фев 2007 13:14

L&R написа:Морза върши работа. Няма друго което да се чете при сигнал почти равен до шума.

И прохождението на къси вълни е супер, няма да ти пречат прегради баири и т.н.

Потребителски аватар
Dare_Devil
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Dare_Devil » Сря 21 фев 2007 16:53

От доста време си мисля да се хвана с радиолюбителство, защото ми звучи страхотно интересно, но така и не съм се наканил досега. Май вече му е дошло времето да разпъна и аз една антена и да се чуваме.

Потребителски аватар
nii
Незабравим член
Автомобил: Golf 2 Automatic
Двигател: RP

Мнениеот nii » Сря 21 фев 2007 16:55

е хайде де , пиши на лс какво искаш и ще те напътстваме

Потребителски аватар
Dare_Devil
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Dare_Devil » Сря 21 фев 2007 17:21

Трябва ми малко повече инфо за нормативната база - за какъв клас трябва да си извадя разрешително, при положение че искам да контактувам не само с хора от България, ориентировъчна сума, която ще трябва да вложа в апаратура, има ли нкакви срокове за закупуане на апаратура след като получа инициал, как става егистрирането на апаратура и т.н. Абе най-добре ще е да се срещна с човек, който е наясно с нещата, за да ме светне.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”