drago_tr написа:Понеже ми са трудни тия сметки с токовете...я ми кажете един проводник примерно 2.5 квадрата, колко консумация може да понесе.
Наредба No3 за изграждане на електрически инсталации чети. Зависи от много субективни фактори. Може да се обобщи по следният начин - 1.5 - 16А, 2.5 - 25А, 4 - 32А. Мощността е токът по номиналното напрежение на мрежата - 230V. Предпазител се подбива съобразно групата консуматори и тока, който трябва да протича, както и според захранващите проводници. Недопустимо е да се инсталира предпазител с номинален ток по-висок от този, който е максимален за захранващите проводници. По такъв начин проводниците ще се разтопят много преди да падне предпазител.
Netasq написа: Днес целия ден ми пада един автжматичен прдпазител от таблото в апартамента.
След 3-5 сработвания на АП от късо съединение същият трябва да бъде сменен и не се гарантират неговите параметри от производителя. За жалост.
nii написа:2.5мм макс 25 ампера (10 ампера на квадрат). В таблиците препоръчват по -малко от съображения за сигурност, там е около 6-7 ампера на квадратен мм.
Такива кръчмарски сметки с ампери на квадрат са глупост, с извинение. Както и с киловати на квадрат. 4мм2 не залагай много да носи 40А и нагоре. Тези токове са изчислени по такъв начин, че спрямо съпротивлението на проводниците по закона на Джаул Ленц да имаме допустимо загряване на проводниците, при което изолацията им да остане цяла. Проводниците се топят при много по-висока температура от PVC изолацията им. В спецификациите на проводниците е записано, че допустимата работна температура трябва да бъде до 70градуса. Също така максималният ток зависи много от начина на монтаж и охлаждането.
DundyTheCroc написа:Ето една табличка...
Има само 1 табличка и тя е Наредба No3. Има много справочници, но наредбата е основното правило, по което се водят проектантите.