Проблем с предпазител в апартамента

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Re: Проблем с предпазител в апартамента

Мнениеот инжектопляктор » Нед 04 яну 2015 11:16

drago_tr написа:Понеже ми са трудни тия сметки с токовете...я ми кажете един проводник примерно 2.5 квадрата, колко консумация може да понесе.

Наредба No3 за изграждане на електрически инсталации чети. Зависи от много субективни фактори. Може да се обобщи по следният начин - 1.5 - 16А, 2.5 - 25А, 4 - 32А. Мощността е токът по номиналното напрежение на мрежата - 230V. Предпазител се подбива съобразно групата консуматори и тока, който трябва да протича, както и според захранващите проводници. Недопустимо е да се инсталира предпазител с номинален ток по-висок от този, който е максимален за захранващите проводници. По такъв начин проводниците ще се разтопят много преди да падне предпазител.
Netasq написа: Днес целия ден ми пада един автжматичен прдпазител от таблото в апартамента.

След 3-5 сработвания на АП от късо съединение същият трябва да бъде сменен и не се гарантират неговите параметри от производителя. За жалост.
nii написа:2.5мм макс 25 ампера (10 ампера на квадрат). В таблиците препоръчват по -малко от съображения за сигурност, там е около 6-7 ампера на квадратен мм.

Такива кръчмарски сметки с ампери на квадрат са глупост, с извинение. Както и с киловати на квадрат. 4мм2 не залагай много да носи 40А и нагоре. Тези токове са изчислени по такъв начин, че спрямо съпротивлението на проводниците по закона на Джаул Ленц да имаме допустимо загряване на проводниците, при което изолацията им да остане цяла. Проводниците се топят при много по-висока температура от PVC изолацията им. В спецификациите на проводниците е записано, че допустимата работна температура трябва да бъде до 70градуса. Също така максималният ток зависи много от начина на монтаж и охлаждането.
DundyTheCroc написа:Ето една табличка...

Има само 1 табличка и тя е Наредба No3. Има много справочници, но наредбата е основното правило, по което се водят проектантите.

Потребителски аватар
sportul
Автомобил: Passat B5 Peugeot 407 RHR BVM6
Двигател: RHR Delphi DCM

Мнениеот sportul » Нед 04 яну 2015 11:58

vladovelin написа:...2200w :220v =10А.

Това обаче за прав ток :biggrin

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Нед 04 яну 2015 12:38

Това е за всякакъв ток. Законът на Ом и мощността са универсални. 230V е ефективна стойност. Проблемът е, че в такава форма законът важи само за чисто активен товар, т.е нагреватели. По-голямата част от консумацията на едно жилище - бойлер, готварска печка и отопление обикновено имат чисто активен характер. За останалите трябва да се изчислява фактор на мощността и да се смята активна и реактивна мощност. Като само активната се плаща от битови абонати. Реактивната съставяща е необходима за работата на някои уреди, създаване на магнитни полета и т.н, но тя не се използва за да се върши работа, различно от загубите в устройствата, обикновено под формата на топлина(тези загуби си се плащат, защото са активна съставяща)

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Нед 04 яну 2015 13:07

Най-грубо е 10 А|mm2, другите формули са за дипломна работа. Освен това ние няма да включим в кухнята си доменна пещ и тя да консумира нон-стоп 40А на 3 смени, а просто има някакъв момент от време, в който токът наистина превишава предвидения и защитата изключва. В тези сметки за жици и предпазители се взема и това предвид, дали товарът и постоянен или повторнократковременен, или кратковременен.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Нед 04 яну 2015 13:20

Това за активната и реактивната мощност повечето хора хич не го разбират. Като кажа, че електрожена ми на празен ход дърпа 5А, а мощността е само 4 вата веднага започва да ми се обяснява, че не знам как се смята.
Не си купувайте автоматични предпазители с незнайна марка от първата железария. Случвало ми се е да направя късо и вместо да падне 40А автоматичен предпазител изгоря 200А стопяем бушон. После като отидох в магазина за друг и казах, че искам друга марка продавача ми обясни, че хората ги предпочитали щото били "по-яки" :screwy

Последна промяна от ktamen на Нед 04 яну 2015 13:26, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Нед 04 яну 2015 13:24

milmar написа:Най-грубо е 10 А|mm2, другите формули са за дипломна работа.

Значи 10 квадрата по таблица носи 55А, но ти без да ти мигне окото ще го натовариш със 100А. Никога не се работи с такива сметки, защото са тотално неверни. Пишете работи във форума, поради които някой, който ги чете и изпълни може да се запали. Ако беше така, хората нямаше да съставят таблици. Взима се предвид начина на монтаж на проводника и охлаждането. Не е много сложно да се погледне приложението на Наредба No3, поне за обща култура. Зависимостта ток/сечение не е линейна.
Значи когато се правят сметки за електрически инсталации, се взима предвид и един "коефициент на едновременност". Сметките се правят и по икономически съображения, като се дава предвиждане какво ще е средното натоварване в инсталацията, защото логично всички консуматори няма да работят едновременно по едно и също време. Дори и да се опита, една партида е 6/10kW и просто ще изключи главният предпазител от претоварване. Слагат предпазители по 50А от ЕРП за 10kW партида. За повече плащаш по-голяма партида или си пускаш трифазен ток.
ktamen написа:Това за активната и реактивната мощност повечето хора хич не го разбират.

Лично аз ги разбирам нещата с активна и реактивна мощност. Надявам се членовете на този форум да се възползват от познанията ми областта. От коли си признавам, че хич не разбирам и много често искам помощ, в замяна искам да върна нещо и аз да бъда от помощ.
Активната мощност - чисто активни са консуматорите, които топлят. Например котлона на готварската печка. Активната съставяща изразява извършването на някаква работа.
Реактивната мощност е изражение на реактивната енергия, която се използва от даден консуматор. Например един електродвигател извършва полезна работа за 500W. Обаче пълната му мощност е много повече. Една част от нея се използва да се поддържат магнитни полета, за да може двигателят да работи. Периодично тази енергия се обменя между консуматора и захранващият източник. За това тя не се плаща от битови абонати. Плаща се от промишлени като наказателна такса, защото въпреки че не се изразходва, ами само се обменя, постоянният обмен води до по-големи сумарни токове по проводниците и ги натоварва повече.
Един пример за чисто реактивен консуматор е един кондензатор(идеален). Включваме го в контакта. Вълната на променливото напрежение е синусоида. Когато синусоидата е положителна, кондензаторът се зарежда. Когато е в отрицателна - той се разрежда. Няма да усложнявам нещата с понятия като фазов разлика. Важното е, че в бита за всичко различно от котлон, бойлер и печка с реотани мощността, която я пише на етикета, освен ако не е във VA или не пише изрично, че е пълна - може да е различна от действителната, а от там и токът по проводниците може да е по-голям. Реактивната мощност/ток съставяща не се плаща от битови абонати, но се взима предвид когато се изчисляват сечения на проводници и предпазители. Като обикновени хора, повечето ги интересува следното - 1.5mm2 до 16А предпазител, 2.5mm2 до 25А, 4mm2 - до 32А.
ktamen написа:Не си купувайте автоматични предпазители с незнайна марка от първата железария.

Сподели марка, за да знаем да я избягваме. Аз лично казвам да се избягват Елмарк. Чинт за цената си са поносими. Стандарт за минимално необходимо качество е поставил Шнайдер. Има и ABB, Moeller, Siemens, General Electric. Тук в България основно по поръчки от складове, няма да ги намерите повечето в кварталната железария. Там ще има Шнайдер и Чинт/Елмарк. Има Шнайдер с жълто палче и такова с черно. Тези с черното принципно са по-хубави, но отново няма да ги намерите в кварталната железария. Там най-вероятно ще има само от тези с жълтото/оранжево.

Потребителски аватар
ел.техника
Автомобил: GOLF4 TDI
Двигател: AGR

Мнениеот ел.техника » Нед 04 яну 2015 14:03

Колега,вземи си МЕРЛИН_ДЖЕРИН.Има ги навсякъде.Здрави са.Ние от ЕРП_то ги слагахме,но сега монтираме ХЮНДАЙ,които са пълни боклуци.И само за сведение,без да отегчавам,в ел.таблата отвън на стълба,монтираме за главен дори 40А и държи./На колегата,който му изключва предпазителя СЪВЕТВАМ:Вземи със същия ампераж,но нов./Успех.

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Нед 04 яну 2015 14:42

Съветът, да се вземе същия предпазител не знам към кого е. В моя случай,аз не бих се възползвал, понеже предпазителя ми беше 25А, а аз имам консумация, макар и да не е постоянна по над 35А. Обикновено токовата (биметална термична защита) сработва на това ниво, което си го пише (т.е. 25А), колкото и да е нов предпазителя, пак ще изключи. Там пак си има едни време/токови зависимсти, при какъв ток след колко време сработва, колегата дето е завършил наскоро може да има подобна таблица или графика под ръка. Отделно си има максималнотокова защита, която пък сработва "мигновено", тя най-често е с електромагитно задестване и се задейства от късо съединение.
При мен започна да изключва веднага, след като добавих нов консуматор- бойлер под мивката 2кW, 10А в плюс и за мен нещата са напълно логични, на мен също основната ми работа не е ремонт на коли, макар че и там добре (по моя преценка :mhihi ) се справям. Това са одробности и не са важни, а по темата, определено колегата трябва да си потърси човек за помощ, защото токът е проста работа, обаче за час-два все пак трудно се научава :a045 .

bayspiro
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bayspiro » Нед 04 яну 2015 15:32

milmar написа:Съветът, да се вземе същия предпазител не знам към кого е. В моя случай,аз не бих се възползвал, понеже предпазителя ми беше 25А, а аз имам консумация, макар и да не е постоянна по над 35А. :a045 .

Здравей колега! Виждам смело качваш ампеража на на бушонЯ, разчитайки на плътност на тока 10А/мм2, ама не змам дали се сещаш за връзките по жицата( разклонителни кутии и пр.там сечението се приема, че пада на 50%).Да не четем после по вестниците "...причината за пожара е (виновното за всичко :mhihi ) късо съединение.. :mhihi

П.П За да съм ясен -късото съединение трудно може да запали нещо (по скоро може да взриви нещо, ако има подходяща газово-въздушна среда), но лошата връзка, със сигурност може. Тя загрява,пуши, тлее, ама бушона не я"усеща",за разлика от "късото", което го гръмва веднага и обезточва белята.
Ама журналята толкоз разбират... :worry2

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Нед 04 яну 2015 15:57

Всъщност късото съединение е много лесно да направи пожар - примерно инсталация с 1,5мм2 и предпазител 63А. Много красива инсталация - с хубави кутии и кабелите в хубави тръбички, всичко много добре нагласено и подредено. Ама като пуснаха тока и всичките тръбички пламнаха.
И цялата работа щото не искаха да се вържат за временната инсталация, а настояха да им пуснем ток по оригиналния им кабел, предназначен да захранва целия асансьор, а не само лампите в шахтата. И пропуснаха да си сложат предпазители за по-малките консуматори.
Връзките между кабелите издържат същия или по-голям ток от самите кабели, проблеми с връзките обикновено се случват, ако са връзвани от аматьори.
Тези дето връзват кабели 10мм2 и по-дебели не се образоват от форумите така, че грубата препоръка за 10А на квадрат е приблизително вярна, поне за жици до 4мм2. Кабел 1,5мм2 през зимата е приятно топъл като захранва 5кВт ламБи.
И поне аз предпочитам да смятам без да използвам никакви таблици.

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Нед 04 яну 2015 16:08

bayspiro написа:
milmar написа:Съветът, да се вземе същия предпазител не знам към кого е. В моя случай,аз не бих се възползвал, понеже предпазителя ми беше 25А, а аз имам консумация, макар и да не е постоянна по над 35А. :a045 .

Здравей колега! Виждам смело качваш ампеража на на бушонЯ,...
....
Ама журналята толкоз разбират... :worry2

Оф-ф, абе не се грижете за мен :mrgreen , поне до този момент през живота ми майстор в къщи не се е явявал по никакъв повод и за нищо. Нито за контакт, нито за тръба, нито за чешма или теракот, нито за TV или комп. С тока съм близък приятел от дълги години, а телевизия почти не гледам (освен ако някой приятел ми донесе за ремонт TV :smile ), за журналистите не ми пука, още по-малко какво пишат, тези които могат.

ПП Бай Спиро, не зная с какво се занимаваш, ако ти си от журналята, извинявай, за теб не се отнася :smile .

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Нед 04 яну 2015 16:21

milmar написа:По Нова Година и ние имахме подобен проблем в кухнята. Предпазителя беше 25А и изключваше. По груба сметка консумацията ми ( бойлер, печка- готварска и отоплителна, пералня и още) се оказа доста над 30А. Сложих, ща-не ща един 40А и всичко се оправи.

Това никой нормален човек не го слага на един бушон :screwy

bayspiro
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bayspiro » Нед 04 яну 2015 16:29

milmar написа:
ПП Бай Спиро, не зная с какво се занимаваш, ако ти си от журналята, извинявай, за теб не се отнася :smile .

Не съм, оправям батаци забъркани от спИциалисти и профИсионалисти. :mrgreen :mrgreen Професия к'о да прайш ДГЕ! :Mr Green Fun

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Нед 04 яну 2015 16:41

Някой спомена връзките в разклонителните кутии - калайдисвам кабелите, съединявам и запоявам. Гарантирано добра връзка без падове и греене.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Нед 04 яну 2015 16:55

muns61 написа:... и запоявам.

Също така и забранено от наредба No3. Въпреки, че и аз понякога споявам. Говори се за електрохимична корозия. Има сега едни "модерни" клеми Wago - до 25А в 2 варианта - разглобяеми и неразглобяеми, където мушкаш проводника и не можеш да го извадиш. На първите по им нямам вяра, втори съм ползвал тук-таме. Основно ползвам усукване, въпреки че и то е забранено по наредба No3. Може клеми, заваряване, кербоване.
ел.техника написа:Колега,вземи си МЕРЛИН_ДЖЕРИН.

Мерлин Джерин са серия на Шнайдер вече. Ако на мен ми сложите 40А предпазител при 10kW партида и разбера - ще ви набия. :mhihi
milmar написа:...макар и да не е постоянна по над 35А.

Ами ще си разделиш консуматорите на кръгове. И на мен не ми е хубаво да къртя, но се налага.
ktamen написа:Всъщност късото съединение е много лесно да направи пожар...

Да, ама за това има предпазители. Като стане късо съединение и протече много голям ток да изключат преди да се подпалиш. А сметките хубаво ги правиш, но в различните сценарии са различни. Лошите връзки също са опасни, понеже нагарят проводниците. От това може да се получи и късо съединение впоследствие.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”