Колко ток плащате?

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
Благовест
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN

Re: Колко ток плащате?

Мнениеот Благовест » Пет 08 фев 2013 13:28

Стига с този период на засичане...Питам аз какъв е този редовен номер декември всяка година да се засича за 40 дни?Значи 11 месеца минават за 30 дни,но декември инкасаторите чоплят семки 10 дни?За това кой да им търси отговорност?Отделно декември е с най-много празници-хората си ходят на гости->повече стаи се топлят.Онзи ден някаква очилата пионка на ЕВН,който се води БОС ще ми обяснява,че едва ли не Сибир ни е дошъл на гости. :dontknow И чичо Митко с химикалката и киловатите-шашмата не е в изразходваните киловати,които с елка умножаваш по еди колко си.Цената се товари от една дузина карантии като данък кабел,поддръжка,такса шахта,стълб,ДДС,и през колко "ръце" минава 1 кв от АЕЦ-а до електромера ти...и потреблението на едни по-мургави индивиди :newsm66 .Съгласен съм,че всеки трябва да плаща каквото е ИЗРАЗХОДИЛ,а не разни измишлиотини на Дянката и Сие.Умишлено се създава хаос,при който хората да не могат да си следят сметките!На всичко отгоре тези хайдуци ще ми искат 50 кинта за подадена жалба...Другия път пак бюлетина номер цвайн... :worry2 :wild

226 лв е нашата сметка...МРЗ 310 лв-Няма такава държава!Ами от утре спираме да плащаме като манго-джерито!

Последна промяна от Благовест на Пет 08 фев 2013 13:31, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
ДАНЧО
Автомобил: Audi A4 B6
Двигател: AVB 2003

Мнениеот ДАНЧО » Пет 08 фев 2013 13:28

2 бойлера - 1 10л. в кухнята + 1 80л. в банята работят постоянно , по цял ден жена ми и детето са в къщи , климатик инверторен в хола постоянно на 26 гр. + от 22:00 до 08:00 сутринта радиатор в спалнята.Всичко ми е на ток , телевизор , компютър , готварска печка , котлони и хладилник + осветление.
за м.12.2012 - 108 лв
за м.01.2013 - 235 :gruebel

По принцип виждам, че декември е за 20 дни а за януари за 35 дни , но чак 110 % повече не бях очаквал ...

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Пет 08 фев 2013 13:35

Благовест написа:Другия път пак бюлетина номер цвайн... :worry2 :wild

Ха,ха,ха е те точно тая бюлетина ги докара тия неща в България ама щом си искаш Станишев и енергийната му мафия твоя воля,после да се похвалиш с колко ти е намаляла сметката като пуснат и Белене :banghead

Потребителски аватар
feikot
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN AVG

Мнениеот feikot » Пет 08 фев 2013 14:18

Защо пак се отскочи в политическата сфера,като ЕРП-тата сами си ги определят тия такси.Какво общо има Дянков,СерГей и т.н.

Потребителски аватар
vilden
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vilden » Пет 08 фев 2013 14:33

Защо никой не пише, колко се изкупува "зелената енергия" и от кого се плаща /от нас ибалниците/ ?

Golfuuu
Автомобил: G3
Двигател: 2.0 GTI
Контакти:

Мнениеот Golfuuu » Пет 08 фев 2013 16:30

300 лева. Ползвам активно 1 бойлер (80л.), телевизор и хладилник. Вечер за 1-2 часа си пускам климатика... :18b Да ти е :18b а и държавата, да ти е :18b а и оправданията... Само ме цедят!!!

Потребителски аватар
lubo007
Автомобил: GOLF 5 TDI
Двигател: BKC

Мнениеот lubo007 » Пет 08 фев 2013 16:58

няма ли магическа пръчка за тия електромери!? :k055

П.С. Вдигаха врява за тютюнопушенето, НИКОЙ не мрънка така за тока! Е, ква държава сме :bgflag

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Пет 08 фев 2013 20:13

Кога точно са засекли за повече дни тока?Моята сметка за януари излиза в понеделник,засечен съм на 28-и.Тук чета мнения от31.01. и допускам,че има абонати засечени на 10.01.
Допускам,че ни мамят яко.Цяла година сметката в нас е 100лв.Декемврийската не беше изключение-112лв.Ако сега ми дойде повече ще е необяснимо,просто със сигурност няма как да ги изгоря повече,даже отчетния период да е друг,то щеше да се отрази на предната сметка.Просто няма от къде да вдигна потребление.Като чета тук за хора с климатици и печки стигам до извода,че тея електромери са нагласени,колкото повече консумираш-по-точно или по-малко отчита..
В нас се топлим на дърва и готвим на газ.Ако ги прибавя към сметката си за тока,то нямам стигане значи.Излиза,че ако си туря 2 климатика и готварска печка,ще плащам пак толкова...

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Пет 08 фев 2013 21:01

Май за производството не си прав.Чувам,че ще внасяме по-евтин ток.Но това няма връзка с гърбенето тук.Просто не проумявам как се въртят такива киловати.

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Пет 08 фев 2013 21:07

Сравнение с миналата година плащам с 50 лева по-скъпо! А ползвам само телевизор, бойлер и хладилник. А от къде иде тази сметка 108 лева :dontknow сигурно и чез не могат да отговорят!
До колкото разбрах има някаква тънкост! Пускат по-малко напрежение към даден квартал! Примерно съм пуснал печката на ток да готвя! И при нормално напрежение, трявба яденето да стане за 20 мин. А с по-малкото напрежение, яденето ще стане за 50мин. Което излиза, че електромера си отчита стандартен ток, а при намалено напрежение пак си отчита нормално. Ама ние няма как да разберем за това нещо, на мен ми го каза човек който е "РАБОТИЛ" в ЧЕЗ! Колко е вярно не мога да кажа!

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пет 08 фев 2013 21:22

Ако електромера е изправен ще отчете консумираната енергия, а не консумирания ток - с други думи дори да ти пуснат по-ниско напрежение пак ще платиш същата сума за да си сготвиш манджата.

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Пет 08 фев 2013 21:32

Еми те електромерите са си тяхни,значи са подготвили нещата предварително.Това е абсолютно вярно,при нас като подменяха трансформатора отначало се оплакваха комшиите,че манджите стават много по-бързо и поради това ги изгарят.След 6 месеца им намалиха напрежение ли,ампераж ли и сметките им скочиха,а манджите взеха да стават бавно.
В този смисъл Камен и да е прав,то ако използваш двойно повече време за готвене а мощноста е намалена с 1/3,то логично ще плащаш повече.

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Пет 08 фев 2013 23:05

Не знаем на какъв принцип мерят тея електромери,какъв сигнал ползват или преобразуват,а и доста еволюираха.
В сферата на догадките,ако се ръководят по ампеража за да изчисляват киловатите,то връзката с напрежението е пряка и съответно силно зависима.
Ако един бойлер приемем 4 киловата,работи под напрежение 240 волта,то той би изхарчил 16,5 ампера.
Ако обаче напрежението е 200 волта,същия бойлер ще изгори 20 ампера.
Разлика от близо 4 ампера за час.Това е все едно разхода на още един електро уред с мощност 800 вата.
Ако именно амперът е отправната точка на електромера за превръщане по обратен ред в киловати,то според зависимоста от напрежението излиза,че могат да манипулират консумацията ни подавайки ни по-слабо напрежение.
Това всичко е догадки,примера може да е грешен но сметнете за какво иде реч,ако е вярно.Разликата в проценти например между толеранса 200-250 волта е всъщност евентуалната разлика в проценти на нашите сметки.В случая 25%.
Най-лесно е да си замерим напрежението преди да говорим,аз не съм го мерил но дадох принципен пример.

Потребителски аватар
jorostamenov
Автомобил: golf 3
Двигател: abs 92 1.8mi 90k.c

Мнениеот jorostamenov » Пет 08 фев 2013 23:58

Е.ОН България продава на клиентите електрическа енергия с номинално напрежение и с показатели за качество, приети от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, при задължителни показатели за степента на надеждност на снабдяването, определени от министъра на енергетиката и енергийните ресурси и при мощност и категория по осигуреност на електроснабдяването, в съответствие с договора за присъединяване и неговото изпълнение.

Мрежово напрежение

Отклонения от идеалните характеристики на мрежовото напрежение се получават главно в резултат от качествата на съответните електрически консуматори. За да се ограничат тези ефекти, нашата компания извършва контрол на мрежата и последващи технически корекции.

Трифазни уреди или уреди с по-високи изисквания към качеството на електроенергията могат да бъдат включени само при условие, че са защитени от подходящо техническо оборудване, разработено да ограничи отрицателното въздействие на следните ефекти:

Наличие на захранващо напрежение само на една от фазите при трифазна захранваща мрежа;
Колебания в напрежението;
Промени на честотата

Следните уреди са особено чувствителни към рязко повишение на напрежението:
Компютри, контролни уреди, аудиовизуална техника, светлинни регулатори, видео устройства, сателитни приемници, факс машини и др.

Следните уреди са особено чувствителни към ниско напрежение:
Хладилници, перални и др.

Ако желаете да използвате уреди и устройства, за които качеството на доставяната електроенергия не е достатъчно високо (особено по отношение на повишаване на напрежението), ние препоръчваме да разберете от доставчика на конкретния уред каква е чувствителността и устойчивостта на уреда и потенциалните мерки за защита преди закупуването.

Потребителски аватар
jorostamenov
Автомобил: golf 3
Двигател: abs 92 1.8mi 90k.c

Мнениеот jorostamenov » Съб 09 фев 2013 0:02

та демек се грижат за нашите уреди и затова ни пускат по малко напрежение

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”