Колко ток плащате?

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Re: Колко ток плащате?

Мнениеот milmar » Съб 09 фев 2013 0:53

TiL написа:... Жалко, че колегата milmar не пише вече тук......

Честно казано, вече минах етапа, в който ми липсваше форума :icon_smile .
Иначе :

ktamen написа:Ако електромера е изправен ще отчете консумираната енергия, а не консумирания ток - с други думи дори да ти пуснат по-ниско напрежение пак ще платиш същата сума за да си сготвиш манджата.

:th_up

Потребителски аватар
dimovip
Автомобил: Passat B5
Двигател: ADR

Мнениеот dimovip » Съб 09 фев 2013 6:40

2 бойлера по 80л постоянно работещи, климатик 12-ка , хладилник, фризер, всеки ден пране , естествено след това в сушилнята, ясяка вечер пускане на съдомиялна.Отделно постоянно работеш лаптоп, телевизор с домашно кино да речем по 4-5 часа на ден.Декември 140лв, януари-220лв.Май сме се разминали :)

boobchoo81
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот boobchoo81 » Съб 09 фев 2013 7:42

Незнам как мерят и какво правят но при положение че според мен декември не беше по студен от януари резултата е:
- декември 130лв.
- януари 200лв.
Как става тая магия незнам!!!

golfmk1
Low rider
Автомобил: OLD
Двигател: OTO

Мнениеот golfmk1 » Съб 09 фев 2013 9:03

Избиват си хората коледните и банкетите по новогодишните празници ми се види на мен :smackbum

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 09 фев 2013 9:14

Или си ги вземат предварително :yahoo_09

Потребителски аватар
mirkata 4020
Автомобил: vw mk3
Двигател: 1996

Мнениеот mirkata 4020 » Съб 09 фев 2013 9:26

Iezekil написа:Не знаем на какъв принцип мерят тея електромери,какъв сигнал ползват или преобразуват,а и доста еволюираха.
В сферата на догадките,ако се ръководят по ампеража за да изчисляват киловатите,то връзката с напрежението е пряка и съответно силно зависима.
Ако един бойлер приемем 4 киловата,работи под напрежение 240 волта,то той би изхарчил 16,5 ампера.
Ако обаче напрежението е 200 волта,същия бойлер ще изгори 20 ампера.
Разлика от близо 4 ампера за час.Това е все едно разхода на още един електро уред с мощност 800 вата.
Ако именно амперът е отправната точка на електромера за превръщане по обратен ред в киловати,то според зависимоста от напрежението излиза,че могат да манипулират консумацията ни подавайки ни по-слабо напрежение.
Това всичко е догадки,примера може да е грешен но сметнете за какво иде реч,ако е вярно.Разликата в проценти например между толеранса 200-250 волта е всъщност евентуалната разлика в проценти на нашите сметки.В случая 25%.
Най-лесно е да си замерим напрежението преди да говорим,аз не съм го мерил но дадох принципен пример.

Всичко написано тук е вярно и се обобщава с една дума Закон на Ом за част от веригата(или цяла веригa),но електромерът ти не е Амперметър.Принципът му на работа е много по сложен те (Съвременните електронни електромери), измерват напрежението, тока, умножават двете стойности, и ги интегрират във времето с много по-висока честота от мрежовата, и така реактивната съставка се елиминира, и грешка в електромера не може да има освен някой умишлено да въведе коефициент, каквато възможност предоставя електромера. Но трябва да се знае че всеки вход в менюто за настройки се записва в паметта му.
Та на въпроса върти ли по бързо електромера при по ниско напрежение категорично НЕ може да върти по продължително време което не е в никакъв случай по бързо,дано бъда разбран.Мога да го обясня и по много по сложен начин защо ниското напрежение не ти увеличава консумацията.В принципа му на работа е вкаран и алгоритъма по точно дефиницията за активна енергия – сумата
(интеграл) от моментните стойности на произведението на тока и напрежението. Колкото е по-висока честотата (на дискретизация) с която се отчитат моментните стойности толкова по-високи хармонични съставки ще бъдат включени в крайния резултат.
Да,горе цитираното ти за силата големината на тока и напрежението е вярно,но то е просто формула за изчисляване на големината на тока.В електромера има още една величина време.
На табелката на всички видове електромери е написан коефициент "Rlw" imp/kW или Об/kWh (оградено с червено), което означава колко пъти светва индикатора за цифровите електромери или колко оборота правят старите електромери с диск за да се натрупа 1 kWh. За посочените електромери означава, че ако индикатора за електронния светне 1000 пъти за 1 час или индуктивния се е завъртял 600 пъти за 1 час, натрупаната енергия за 1 час е 1 kWh
И по логиката или анти логиката която в случая се получава,когато казва,че намалява напрежението а мощноста се увеличава(според закона на ом е така),то когато намаляваш напрежението във вас на лампата с тези реостатните ключове би трябвало да и увеличаваш мощността(ватовете) да не би тя да започва да свети по силно!!!!!
Прикачени файлове
elm Didital.JPG
elm Indukt.JPG

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Съб 09 фев 2013 21:10

Еми щом казвате,че с електромерите не могат да ни гърбят/защо ли тогава ги смениха 3 пъти/,то някой да ми обясни тогава защо плащам колкото хората с 2 бойлера,2 климатика,пералня вес ден и сушилня и прочие?Нито имам климатик,нито печка,нито сушилня,а по сметките излиза,че горя по 20 киловата на денонощие средно..
Приемам вякакви хипотези.

Потребителски аватар
izcrazy
Автомобил: Vw Golf 3 Variant 1995
Двигател: AAZ

Мнениеот izcrazy » Съб 09 фев 2013 21:24

Приятелката ми в тях си имат 2 климатика които работят Non-stop+бойлер и плащат до 150лв макс :icon_question
А наскоро разбрах че правят някаква далавера от енергото за 250лв ако можеш да подкупиш някой да дойде и да ти направи електромера да отчита на 50% електричество(един съсед го направи и в момента не спира климатиците в тях) :new_Eyecrazy

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Съб 09 фев 2013 21:28

izcrazy написа:Приятелката ми в тях си имат 2 климатика които работят Non-stop+бойлер и плащат до 150лв макс :icon_question
А наскоро разбрах че правят някаква далавера от енергото за 250лв ако можеш да подкупиш някой да дойде и да ти направи електромера да отчита на 50% електричество(един съсед го направи и в момента не спира климатиците в тях) :new_Eyecrazy

Тая далавера я правят от десетилетия и се нарича кражба на ток :dummy
И заради такива като съседа ти и циганите, ти плащаш отгоре icon_idea

Потребителски аватар
izcrazy
Автомобил: Vw Golf 3 Variant 1995
Двигател: AAZ

Мнениеот izcrazy » Съб 09 фев 2013 21:32

До колкото той ми обясни,не се прикачваш към друг електромер ами слагат някакви релета ?? :screwy
Честно казано и аз не одобрявам това което направил но....какво мога да направя?

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Съб 09 фев 2013 21:40

Преди 4 месеца, на един комшия му идваха гости от ЧЕЗ, МВР и Съдия Изпълнител, точно за това, че беше манипулиран електромера му! Плащаше от порядъка на 10 лвеа на месец :19a Обаче, като му се изсипаха сите закони в тях му се стъжни, сега плаща глоби! То е ясно, че се е похвалил на някой и са го натопили но е сигурно, че има много като него! А нали се сещаме, че трябва някой да отдева, що се вика! И това сме ние обикновените и честни пУтребители на ЧЕЗ (Често Електрозахранването Замира)
И аз нямам климатик, нито сушилка! Работи един телевизор Бойлера и хладилника, готви се на печка на твърдо гориво, е под 100 лева не сме паднали :n035 Явно са магьосници като тези от ВИК, половината и повечето роднини на ВИК и ЧЕЗ не плащат нито ток нито вода, е ние ще плащаме за тях, няма се плашите уЙчета :c010

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Съб 09 фев 2013 21:42

izcrazy написа:До колкото той ми обясни,не се прикачваш към друг електромер ами слагат някакви релета ?? :screwy
Честно казано и аз не одобрявам това което направил но....какво мога да направя?

Е то остава и да се прикачиш към електромера на съседа :) Кражба значи че крадеш от електроразпределителното дружество /което само по себе си е ок понеже са кожодери/ ама те тая работа я знаят и това дето някой го краде не остава за тяхна сметка ами го разхвърлят по разни "пера" изписани в сметката и така комшията ти пак плаща отгоре заради краднатия ток без да му върти повече електромера :banghead

Потребителски аватар
passat_rs
Автомобил: BMW E91
Двигател: M57 T2

Мнениеот passat_rs » Съб 09 фев 2013 23:11

passat_rs написа:Аз в малкото ми селце плащам 75-80лв. на месец. постоянно включени уреди са :
Бойлер - 2 клв.
Ладилника с две помпи mhihi - пак около 2 клв
3 крушки по 3-4 часа на ден около 300 вата на час
играчките за нета на покрива около 100 вата - винаги включени
помпата на парното от ноември до март - 60 вата
един телевизор и лаптоп 100 вата.
пиралнята 2-3 пъти седмично (незнам колко лапа)
За мен си е нормално :D - 3 членно семейство

продължението след 2 години:

същите консуматори само + 2 климатика 12-ки и още 2-ма души
сметки:
Октомври 100.26 лв.
Ноември 134.58 лв.
Декември 135.78 лв.
Януари 223.54 лв.
:sly

Golfuuu
Автомобил: G3
Двигател: 2.0 GTI
Контакти:

Мнениеот Golfuuu » Съб 09 фев 2013 23:18

Защо не се организираме от форума на един протест? :b030 :drive

Потребителски аватар
m0v3r
Автомобил: VW Passat B3
Двигател: EZ 1988
Контакти:

Мнениеот m0v3r » Нед 10 фев 2013 1:04

Днес има протест пред сградата на министерството на икономиката, енергетиката и туризма от 11ч.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”