Какъв климатик да избера? От какъв сте доволни?

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Re: Какъв климатик да избера? От какъв сте доволни?

Мнениеот group® » Съб 21 мар 2015 10:52

За отопление има купища варианти, но едно нещо ме води - мързела :icon_lol
Предпочитам да си работя моите неща и да ми излиза малко по-скъпо, отколкото да зареждам въглища, палета и т.н. А и дали е по-скъпо - не е ясно.
Иначе за тези 6к лв. - просто обичам да обмислям и алтернативи. Давам просто пример от наивното ми и неразбиращо браузване из нета:
- соларна система за ток ще ми излезе към 15к лв. и ще ми носи към 6000квч енергия. По сегашните цени на тока, това прави към 1000лв/годишно, което означава 15г възвръщане на инвестицията. Но тук има едно голямо НО - цената на тока ще се повишава незнайно колко в следващите 15г. Тоест със сигурност ще паднат и годините на възвръщаемост.
- облицовка на къщата 6000лв - приемаме да свали сметките за ток с 20% (което ми се струва невъзможно, но да приемем). Груб разчет на сметката за ток за отопление годишно - 1200лв (завишавам малко и слагам 200лв на месец ток за климатиците и 6 месеца непрекъсната работа). Та 1200лв минус 20% са 200лв. спестяване на година. Тоест 30 години ще избивам тази инвестиция за изолация. Тук естествено пак тока и разходите за отопление ще се вдигат с годините, но няма съществено да намали периода за възвръщане на инвестицията.

Та тези груби сметки на лаик ми сочат доста да помисля преди да давам пари за някакви такива неща. Естествено може и да греша някъде - съвсем нов съм в тези сметки и признавам невежеството си. Затова ще се радвам и ако някой ми посочи грешки :beer

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Съб 21 мар 2015 11:06

тъй като сме минали по този път ... изолацията е най-важното, не я подценявай изобщо.
Климатикът ... няма да свърши работа, така че да ти е комфортно. Имам преки лични впеатления (говорим за маркови и скъпи Mitsubishi-та). В момента тази къща вече е с термопомпа на вода (за Симеоново, това не може да стане, вариант ти е помпа в земя). Въпреки това към термопопите вече съм с едно на ум ... в офиса сме с две термопомпи на вода, 5 етажна сграда по 120 квадрата на етаж ... топли ако не се спира, но тогава харчи доста. Чупи се, капризна и сложна е за поддръжка. Навсякъде радиаторите са тип конвертори (т.е. по-добрия вариант). Общо взето върши работа, но е скъпо (за инсталация, поддръжка и тн).
Другата къща е 220кв.м. на пелети с радиатори и конвертори.

А ако сега ще правя нещо от гл.т. цена-комфорт фаворитът ми е:
- котле на пелети
- водно подово отопление + конвертори

климатикът топли въздуха от горе на долу. Човек "усеща" студ-топло най-вече през краката си. Ако те са топли и на 23 градуса темп на въздуха ще му е перфекто в къщата. Обаче само на климатик при студен под, 23 градуса са нищо. Та ако имаш водно подово отопление (което си е парно в пода, има готови решения) + още някой радиатор/конвертор/ така въздуха ще ти се топли най-оптимално (топъл под, издига топъл въздух до тавана=равномерно и цялостно затопляне на помещението). За това водно отопление ти трябва котле. Най-оптималното е на пелети (термопомпата е скъпа, дърва/въглища=хамалогия). За под 10 хиляди на 80 квадрата къща ще направиш перфектна инсталация. Това се прави един път, помисли го хубаво.

Иначе, ако държиш да е климатик, чувал съм че компресорите на Mitsubishi са от най-добрите (то това е важното, опаквоката от вън, не толкова).

/за соларната система: Симоново е на много не подходящо място за такъв тип система. Незнам някой дали е правил опити, но там слънце има лятото м/у 10 и 15 следобеда :) /

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Съб 21 мар 2015 11:08

Не ми отговори дали имаш евтина вода. Варианта да вземаш топлина от вода с предварително известна температура е много по-добър от този да вземаш топлина от външния въздух.
Изолацията вероятно ще ти спести 50 - 70% от енергията за отопление.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Съб 21 мар 2015 11:10

Смеоново няма канализация, т.е. няма къде да се изхвърля този постоянен дебит (освен ако къщата не е до някоя река да речем)

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Съб 21 мар 2015 11:17

ktamen написа:Не ми отговори дали имаш евтина вода. Варианта да вземаш топлина от вода с предварително известна температура е много по-добър от този да вземаш топлина от външния въздух.
Изолацията вероятно ще ти спести 50 - 70% от енергията за отопление.

Евтина вода ... колкото си е водата през водомера :) Няма сонди и т.н.
А и това за канализацията е така (макар да има река)

А 50-70%, ако говорим за всичко - да. Тоест дограма, под, покрив. Но само за облицовка на стени - не ми се вярва да стига и 20%.

Палета, котлета, системи ... не ми се занимава колега :confused Нали трябва зареждане с палета, чистене ...
За пода си прав и приемам забележката.
По-скоро обаче бих помислил пак за соларна система за вода + електричество за подово отопление.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Съб 21 мар 2015 11:24

газ, за газово котле нямаш ли ?
Идеята на котле пред климатик е че ще имаш и топла вода в неограничени количества.

/пелетите изобщо не е толкова сложно. Чисти се като камина веднъж на 2-3 дни. Пълни се веднъж на няколко дни (може и седмица). Стига да имаш помещение за котлето няма проблем. Единствената хамалогия е тоя 1 тон и половина пелети в чувалчета по 15 кг, който ще трябва всяка година да разтоварваш/

Последна промяна от VWGT на Съб 21 мар 2015 11:28, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Съб 21 мар 2015 11:27

Няма газ до мен - къщата е на прага на природен парк Витоша и едва ли ще има.
А и по думи на ползващи газ - излизало доста солено (ежемесечни разходи). :rolleyes

Моля те стига с тея палета :mhihi
1 тон мъкнене и чистене/зареждане ... кошмарът за мързел като мен :Mr Green Fun
Това ще ме откаже и ще върна в апартамента си :mhihi

Последна промяна от group® на Съб 21 мар 2015 11:30, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Съб 21 мар 2015 11:28

Абе темата не беше ли за избор на климатик,някой май задълбаха в собствени различни насоки за които има теми с много страници в други по-специализирани форуми :a045

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Съб 21 мар 2015 11:30

прав си, триите отклонението :)

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Съб 21 мар 2015 11:33

И не мислиш ли, че цялата тази дискусия за капацитета/възможностите на климатиците няма да е полезна за някой друг, който е тръгнал да си мисли отоплението?
Мисля има много полезни мнения на колегите, стига да има кой да ги чете :rolleyes
Иначе темата за избор на климатик е изчерпана от едно мнение на 12та страница ... icon_idea

п.с. а и повярвай ще дам доста впечатления идната зима от отопление на климатици и техния избор (живи и здрави да сме)

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Съб 21 мар 2015 14:53

Ако вътрешната страна на тухлен зид (с дебелина 25см) има температура 20гр, а външната страна има температура -20гр през всеки квадратен метър ще излизат навън по 80 вата топлинна енергия.
През стиропор с дебелина 10см и същата температурна разлика ще излизат 15 вата.
Топлопровдимостта на различни материали можеш да я видиш тук http://www.sweethomeeu.com/koefitsient-toploprovodnost
Ако под пода няма студено мазе, а просто почва, топлоизолация на пода не е нужна. Земята се приема с достатъчна точност за идеален изолатор. Това разбира се важи само, ако отоплението не се изключва. Иначе всеки път ще е нужно доста време за стоплянето на пода.
Без изолация поддържането на 20 градуса вътре само с 200лв ми се струват възможни само, ако външните температури не падат под нулата. Без значение колко ефективни климатици си купиш. По-реалистично ми се струва, че сметката ще е двойна и то с добри климатици.
Първо си направи изолация :exclaim

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Съб 21 мар 2015 19:15

Незнам какви са тухлите, а също и кой те е съветвал да изолираш само пода и тавана, но според мен трябва да започнеш от изолацията.
Изолирай си отвсякъде, за да не топлиш за тоя що духа! :a045

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Съб 10 окт 2015 20:47

Да живна темата и аз :biggrin
Препоръчайте климатик до 1000 лв който да топли стая 16 квадрата(спалня) с външна и вътрешна изолация.
Гледам оферти за Хитачи или Тошиба за по 1000 лв с монтажа.Гледам,че им дават до -15 гр.Чета в нета смесени мнения и за двете.Едните казват,че не топлят,други ги хвалят.Чудя се какво да избера :gruebel

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 10 окт 2015 21:16

Тошиба за 1000 ще е като голф четворка за 3000.Ако ме разбираш, какво искам да кажа.

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Съб 10 окт 2015 21:40

Е нема ли такова животно за толкова малка стая за 1000 лв :redface
Някоя 9-ка не става ли?
Не ми се занимава да паля парното и тая зима просто,а като тегля черата края на март и ми излиза по-евтино с 2 климатика вместо да мъкна дърва по стълбите :neutral

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”