Предпочитам да си работя моите неща и да ми излиза малко по-скъпо, отколкото да зареждам въглища, палета и т.н. А и дали е по-скъпо - не е ясно.
Иначе за тези 6к лв. - просто обичам да обмислям и алтернативи. Давам просто пример от наивното ми и неразбиращо браузване из нета:
- соларна система за ток ще ми излезе към 15к лв. и ще ми носи към 6000квч енергия. По сегашните цени на тока, това прави към 1000лв/годишно, което означава 15г възвръщане на инвестицията. Но тук има едно голямо НО - цената на тока ще се повишава незнайно колко в следващите 15г. Тоест със сигурност ще паднат и годините на възвръщаемост.
- облицовка на къщата 6000лв - приемаме да свали сметките за ток с 20% (което ми се струва невъзможно, но да приемем). Груб разчет на сметката за ток за отопление годишно - 1200лв (завишавам малко и слагам 200лв на месец ток за климатиците и 6 месеца непрекъсната работа). Та 1200лв минус 20% са 200лв. спестяване на година. Тоест 30 години ще избивам тази инвестиция за изолация. Тук естествено пак тока и разходите за отопление ще се вдигат с годините, но няма съществено да намали периода за възвръщане на инвестицията.
Та тези груби сметки на лаик ми сочат доста да помисля преди да давам пари за някакви такива неща. Естествено може и да греша някъде - съвсем нов съм в тези сметки и признавам невежеството си. Затова ще се радвам и ако някой ми посочи грешки