Мнениеот drotomir » Нед 11 окт 2015 9:00
Аз имам 2 хитачита у нас 14 и 10 ка , топлят гарантирано до към -15 гр като се затормозяват леко поради сравнително честите дефрости като за сметка на това хитачитата не страдат от проблема с натрупване на лед по топлообменника.
14 -ката се справя с почти 27 кв.м но дефакто кухнята се затваря и остават около 19 кв.м.
10-ката е модела D10EX3 , води се луксозна серия има йонизатор , тежко външно тяло около 36 кг както и на 14 ката , скрол компресор сравнително рядко явление за такъв климатик по често се слагат роторни компресори.
Наскоро сложих сложих дайкин ftxb25c в спалнята на децата , в другата спалня е хитачито 10 ка , спалните са малки по 9 м2 .
Зимата ако не е под 0 градуса си отоплявам апартамента винаги с един климатик като работи нон стоп , при -5 и надолу включвам общо 2 климатика , имам външна изолация и пвц дограма.
За дайкина впечатленията ми са че е много тих удачен избор за малка спалня , топли добре и управлението на вентилатора в ауто режим е добре направено за разлика от хитачи.Засега е топло навън и нищо не се знае как ще се представи климатика.
Но не би трябвало да не топли , производителността му ще падне при минусови температури то е ясноняма как.
Иначе е направен добре пластмасариите не щракат при разширението им , суинг компресор на дайкин , EEV клапан , КОП при 6 градуса външна 4.0 при номинална мощност 2.8кв , при -10 около 3.0 КОП , при -15 2.32 КОП.
Най много ме притеснява при минсови температури как ще са дефростите му , чувам из нета за една друга серия на дайкин как правели дефрости през 25 минути (ужас ако е така) , хитачитата правят дефрости през около 45-50 минути макс което също не е добре.
Външното тяло на дайкина е наистина хилаво и изглежда такова , но пък и при фуджитсу външното е още по леко има и по 21 кг срещу 28 за дайкина което според мен означава спестен топлообмениккато големина.
Зимата идва и ще се разбере дайкина дали не е една набутвация , аз смятам че ще върши работа а и при мен е малка стаята.
Цена 940 лева с монтажа за 25 цата и 3 години гаранция , не е зле като да вземеш клима за 2-3 бона и да се счупи след гаранцията което не е невъзможно ама тогава боли много като знаеш че си изсипал 3 бона за климатик.
За фуджитсу съм чувал че евтините им серии LLC в частност имат един дефект изразяваш се в блокиране на управлението и стартиране на вътрешния вентилатор на макс което особено вечер може да ти докара уплаха или ако си заспал много дълбоко да простинеш.Също така външните тела са особено шумни особено при ниски температури , има и оплаквания за шум и от вътрешното тяло при дефрости и др като пукане от разширението на пластмасите. Скъпите им серии като LTC или LUCA сигурно стават ама и цената им е добра.