Дилема относно отоплителен уред - радиатор или конвектор?

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
quake
Автомобил:
Двигател:

Re: Дилема относно отоплителен уред - радиатор или конвектор

Мнениеот quake » Пет 07 ное 2014 0:14

Амм да де, това е идеята, че на компа и на коли и т.н. с ал. радиатори може да се нагряват до 60 .. 70 градуса, а в конвектора да вдига до 200 300 самият нагревател - е има си разлика каква част от алуминия ще сублимира и дали въобще при такива температура. Но колкото и да е малко, не е безобидно, който се интересува в нета има тонове информация. Затова и питах дали някой има представа до какви градуси вдига тоя адакс и какъв му е материала. А по въпроса че много неща са опасни, да така е и ако имаме възможност чрез избора си да се предпазим от някои от тях, защо да не го направим? И няма какво да словоблудстваме, аз питах конкретни неща, но така по темата като гледам само един отговор получих, макар и доста общ но все пак благодаря

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Пет 07 ное 2014 10:05

Ти как мислиш...ще се нагрява до 200-300 гр и корпуса ще остане хладен.Нали затова ги правят такива дълги-за да не греят силно и да са леко загрели отвън за да не се парят децата .Надали нагрява повече от 60-70 гра но даже и толкова няма да стига.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Пет 07 ное 2014 10:34

(60-70)°C е температура, при която човек може да задържи ръката си (хайде 60, не 70) неограничено дълго време. Това е био-термометър с доста голяма точност :smile . Абсурд е според мен да се отдели топлина, отговаряща на мощност 2kW при такава температура на топлоотделящата повърхност, макар и голямата площ. Според мен би трябвало температурата да е по-висока .... естествено че говоря когато печката е включена :icon_lol и работи на пълна мощност, а не когато регулира температура (вкл/изкл). Друият вариант е да има вентилатор, тогава пък обаче :mhihi спестяват от алуминий и тооплотдаващата площ е значително по-малка и отново температурата си е висока.

Друг е въпросът, ако отоплителния уред има металически панел, някаква решетка, която не е тооплоотдаваща, а е декоративна, предпазваща и говорим за нея, че достига 60°C.

Нека някой, ако може да постави (плътно долепен обаче, добре е и с термопаста) датчика на един уред за 5лв с термометър и да каже. Но температута на отоплителната повърхност, т.е. към това парче алуминий, месинг, бронз, злато или каквото там е, в което е тиклат нагревателя.

Потребителски аватар
mely
Двигател:

Мнениеот mely » Пет 07 ное 2014 12:40

Ако е повече от 70+-2-3 не съм Милен...Хасан съм.

Опааа ето го сгреших с 2 гр при 2000W http://www.elektriniairadiatoriai.lt/en/index.php?id=77&pid=27492

Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот $100 » Съб 08 ное 2014 18:28

Напреди гледах конвектори Елдом по ~190лв. Та се чудя при невероятната омраза към Адакс, защото злоупотребявали с марката и продавали много скъпо какво може да се каже - Елдом-а изглежда са най-много с 30-40% по-евтини.

Потребителски аватар
mely
Двигател:

Мнениеот mely » Съб 08 ное 2014 18:52

Никой няма нищо против който и да е бил конвектор.Имам против всеки който държи да ме убеди, че е избил рибата с тази инвестиция а той сам не си вярва.

Потребителски аватар
boyan.chav
Автомобил: VW Golf IV 1998
Двигател: 1.4 16v 75hp AHW
Контакти:

Мнениеот boyan.chav » Пон 24 ное 2014 13:12

Все още нищо не съм избрал, така че имам нова трилема: номер едно, номер две или номер три.
Стая за отопление: ~16кв.м., вътрешна изолация с обикновена дограма, три външни стени. Номер две за сега ми е фаворит, ако реша да го взема, къде да го търся? :icon_razz

Потребителски аватар
Miki
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Miki » Пон 24 ное 2014 15:18

Колега, при положение че цените са съпоставими с Adax и Airlec според мен трябва да ги прескочиш и трите посочени. Е малко по-скъпи са, но качеството им е несравнимо по-добро. Както са казали англичаните "не съм достатъчно богат, та да си купувам евтини боклуци"

Потребителски аватар
pomeoo
Автомобил: MK3
Двигател: ABD
Контакти:

Мнениеот pomeoo » Пон 24 ное 2014 15:47

Miki написа:цените са съпоставими с Adax и Airlec. Е малко по-скъпи са, но ...

Не съм съгласен, че цените са им съпоставими, ако за теб разлика от мин. 50лв. е незначителна, за други не е !

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Пон 24 ное 2014 19:49

Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот $100 » Пон 24 ное 2014 23:10

pomeoo написа:
Miki написа:цените са съпоставими с Adax и Airlec. Е малко по-скъпи са, но ...

Не съм съгласен, че цените са им съпоставими, ако за теб разлика от мин. 50лв. е незначителна, за други не е !

При цена от 200+ лв, някакви 50 отгоре не са особено забележими. Става дума за уред, който ще се ползва поне 10г. А от преки наблюдения Airlec са доста по-зле - поради компактния размер се загряват сериозно.

Потребителски аватар
MITKO_DVD
Автомобил: Passat B4
Двигател: 2E 1994
Контакти:

Мнениеот MITKO_DVD » Вто 25 ное 2014 11:41

Така е ,аз примерно миналата година продавах единия ми конвектор АДАХ който беше 1500W и за парите който му търсех 160лв.едвам го продадох въпреки че беше в гаранция icon_idea ,просто хората гледат евтиното,не кое ще им върши работа както казва колегата 10г. че и повече icon_idea

П.С.Имам още един за продан,ма за таз квадратура е малък :mhihi ,трябва да е поне 1.5-2кВ icon_idea

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Вто 25 ное 2014 12:50

Ей тва чудо
0d16a59ee557f560ee8524de757bcf1a.jpg

е на поне 30 години и още работи а цената :mhihi е смешна.КОнвектора не е мой от нета е моя е в много добро състояние,ама не ми е изгодно да се топля с него :mhihi

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Вто 25 ное 2014 17:26

MITKO_DVD написа:Така е ,аз примерно миналата година продавах единия ми конвектор АДАХ който беше 1500W и за парите който му търсех 160лв.едвам го продадох въпреки че беше в гаранция icon_idea ,просто хората гледат евтиното,не кое ще им върши работа както казва колегата 10г. че и повече icon_idea

П.С.Имам още един за продан,ма за таз квадратура е малък :mhihi ,трябва да е поне 1.5-2кВ icon_idea

По-издръжливи са маслените радиатори, понеже нагревателя (реотана) прегрява най-малко. Така е защото топлоотдаването между него и отопляващата (топлопредваща) среда (в случая масло) е много добро и постоянна величина. Това означава, че не се влошава с времето, както е в случая с алуминиевите т.нар. конвектори. Там нагревателя контактува със запресовани към него алуминиеви ламели, които с времето, както и заради честото нагряване и охлаждане се разхлабват постепенно и се влошават топлинния контакт (разхалакват се :biggrin ). Тогава нагревателя започва да пече до червено (образно казано), а ламелите са приятно топли :biggrin .
Пак да подчертая, пиша това само защото стана въпрос за издръжливост, сигурен съм че много хора избират уредите си по съвсем други параметри, примерно цвят, марка и т.н., няма нищо лошо и в това!

fox_vt написа:Ей тва чудо
0d16a59ee557f560ee8524de757bcf1a.jpg

е на поне 30 години и още работи а цената :mhihi е смешна.КОнвектора не е мой от нета е моя е в много добро състояние,ама не ми е изгодно да се топля с него :mhihi

Така е! Погледни обаче на снимката контактът в какво състояние е :screwy . Явно човекът не смее да го ползва и затова продава "конвектора" :mhihi .

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Вто 25 ное 2014 20:55

Нали ама иначе въпросния конвектор беше добре изчислен откъм температура на нагревателя почти никаква корозия.е имаше един гаден брум ама вечно щастие няма,то и годините на ефтин ток-конвектори,диани по 3 kW,маслени радиатори и тем подобни си отидоха безвъзвратно.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”