Дилема относно отоплителен уред - радиатор или конвектор?
Re: Дилема относно отоплителен уред - радиатор или конвектор
Амм да де, това е идеята, че на компа и на коли и т.н. с ал. радиатори може да се нагряват до 60 .. 70 градуса, а в конвектора да вдига до 200 300 самият нагревател - е има си разлика каква част от алуминия ще сублимира и дали въобще при такива температура. Но колкото и да е малко, не е безобидно, който се интересува в нета има тонове информация. Затова и питах дали някой има представа до какви градуси вдига тоя адакс и какъв му е материала. А по въпроса че много неща са опасни, да така е и ако имаме възможност чрез избора си да се предпазим от някои от тях, защо да не го направим? И няма какво да словоблудстваме, аз питах конкретни неща, но така по темата като гледам само един отговор получих, макар и доста общ но все пак благодаря
- mely
- Автомобил: Citroen C crosser
- Двигател:
Ти как мислиш...ще се нагрява до 200-300 гр и корпуса ще остане хладен.Нали затова ги правят такива дълги-за да не греят силно и да са леко загрели отвън за да не се парят децата .Надали нагрява повече от 60-70 гра но даже и толкова няма да стига.
- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
(60-70)°C е температура, при която човек може да задържи ръката си (хайде 60, не 70) неограничено дълго време. Това е био-термометър с доста голяма точност
. Абсурд е според мен да се отдели топлина, отговаряща на мощност 2kW при такава температура на топлоотделящата повърхност, макар и голямата площ. Според мен би трябвало температурата да е по-висока .... естествено че говоря когато печката е включена
и работи на пълна мощност, а не когато регулира температура (вкл/изкл). Друият вариант е да има вентилатор, тогава пък обаче
спестяват от алуминий и тооплотдаващата площ е значително по-малка и отново температурата си е висока.
Друг е въпросът, ако отоплителния уред има металически панел, някаква решетка, която не е тооплоотдаваща, а е декоративна, предпазваща и говорим за нея, че достига 60°C.
Нека някой, ако може да постави (плътно долепен обаче, добре е и с термопаста) датчика на един уред за 5лв с термометър и да каже. Но температута на отоплителната повърхност, т.е. към това парче алуминий, месинг, бронз, злато или каквото там е, в което е тиклат нагревателя.

Друг е въпросът, ако отоплителния уред има металически панел, някаква решетка, която не е тооплоотдаваща, а е декоративна, предпазваща и говорим за нея, че достига 60°C.
Нека някой, ако може да постави (плътно долепен обаче, добре е и с термопаста) датчика на един уред за 5лв с термометър и да каже. Но температута на отоплителната повърхност, т.е. към това парче алуминий, месинг, бронз, злато или каквото там е, в което е тиклат нагревателя.
- mely
- Двигател:
Ако е повече от 70+-2-3 не съм Милен...Хасан съм.
Опааа ето го сгреших с 2 гр при 2000W http://www.elektriniairadiatoriai.lt/en/index.php?id=77&pid=27492
Опааа ето го сгреших с 2 гр при 2000W http://www.elektriniairadiatoriai.lt/en/index.php?id=77&pid=27492
Напреди гледах конвектори Елдом по ~190лв. Та се чудя при невероятната омраза към Адакс, защото злоупотребявали с марката и продавали много скъпо какво може да се каже - Елдом-а изглежда са най-много с 30-40% по-евтини.
- mely
- Двигател:
Никой няма нищо против който и да е бил конвектор.Имам против всеки който държи да ме убеди, че е избил рибата с тази инвестиция а той сам не си вярва.
- boyan.chav
- Автомобил: VW Golf IV 1998
- Двигател: 1.4 16v 75hp AHW
- Контакти:
Все още нищо не съм избрал, така че имам нова трилема: номер едно, номер две или номер три.
Стая за отопление: ~16кв.м., вътрешна изолация с обикновена дограма, три външни стени. Номер две за сега ми е фаворит, ако реша да го взема, къде да го търся?
Стая за отопление: ~16кв.м., вътрешна изолация с обикновена дограма, три външни стени. Номер две за сега ми е фаворит, ако реша да го взема, къде да го търся?

- Miki
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Колега, при положение че цените са съпоставими с Adax и Airlec според мен трябва да ги прескочиш и трите посочени. Е малко по-скъпи са, но качеството им е несравнимо по-добро. Както са казали англичаните "не съм достатъчно богат, та да си купувам евтини боклуци"
- pomeoo
- Автомобил: MK3
- Двигател: ABD
- Контакти:
Miki написа:цените са съпоставими с Adax и Airlec. Е малко по-скъпи са, но ...
Не съм съгласен, че цените са им съпоставими, ако за теб разлика от мин. 50лв. е незначителна, за други не е !
pomeoo написа:Miki написа:цените са съпоставими с Adax и Airlec. Е малко по-скъпи са, но ...
Не съм съгласен, че цените са им съпоставими, ако за теб разлика от мин. 50лв. е незначителна, за други не е !
При цена от 200+ лв, някакви 50 отгоре не са особено забележими. Става дума за уред, който ще се ползва поне 10г. А от преки наблюдения Airlec са доста по-зле - поради компактния размер се загряват сериозно.
- MITKO_DVD
- Автомобил: Passat B4
- Двигател: 2E 1994
- Контакти:
Така е ,аз примерно миналата година продавах единия ми конвектор АДАХ който беше 1500W и за парите който му търсех 160лв.едвам го продадох въпреки че беше в гаранция
,просто хората гледат евтиното,не кое ще им върши работа както казва колегата 10г. че и повече
П.С.Имам още един за продан,ма за таз квадратура е малък
,трябва да е поне 1.5-2кВ 

П.С.Имам още един за продан,ма за таз квадратура е малък

- fox_vt
- Автомобил: Seat Toledo
- Двигател: AHU 97
Ей тва чудо
е на поне 30 години и още работи а цената
е смешна.КОнвектора не е мой от нета е моя е в много добро състояние,ама не ми е изгодно да се топля с него 
е на поне 30 години и още работи а цената

- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
MITKO_DVD написа:Така е ,аз примерно миналата година продавах единия ми конвектор АДАХ който беше 1500W и за парите който му търсех 160лв.едвам го продадох въпреки че беше в гаранция,просто хората гледат евтиното,не кое ще им върши работа както казва колегата 10г. че и повече
![]()
П.С.Имам още един за продан,ма за таз квадратура е малък,трябва да е поне 1.5-2кВ
По-издръжливи са маслените радиатори, понеже нагревателя (реотана) прегрява най-малко. Така е защото топлоотдаването между него и отопляващата (топлопредваща) среда (в случая масло) е много добро и постоянна величина. Това означава, че не се влошава с времето, както е в случая с алуминиевите т.нар. конвектори. Там нагревателя контактува със запресовани към него алуминиеви ламели, които с времето, както и заради честото нагряване и охлаждане се разхлабват постепенно и се влошават топлинния контакт (разхалакват се

Пак да подчертая, пиша това само защото стана въпрос за издръжливост, сигурен съм че много хора избират уредите си по съвсем други параметри, примерно цвят, марка и т.н., няма нищо лошо и в това!
fox_vt написа:Ей тва чудо
е на поне 30 години и още работи а ценатае смешна.КОнвектора не е мой от нета е моя е в много добро състояние,ама не ми е изгодно да се топля с него
Така е! Погледни обаче на снимката контактът в какво състояние е

- fox_vt
- Автомобил: Seat Toledo
- Двигател: AHU 97
Нали ама иначе въпросния конвектор беше добре изчислен откъм температура на нагревателя почти никаква корозия.е имаше един гаден брум ама вечно щастие няма,то и годините на ефтин ток-конвектори,диани по 3 kW,маслени радиатори и тем подобни си отидоха безвъзвратно.
Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”