Помощ за повредена Nokia

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
JaDaWiN
Автомобил: [VW Golf 3][VW Passat B5.5]
Двигател: [AHU 1996 ][AVF 2002]

Помощ за повредена Nokia

Мнениеот JaDaWiN » Пон 05 сеп 2011 11:44

Здравейте, колеги!
Имам Nokia 7210 Supernova, която едно хубаво слънчево утро заварих изключена. Стори ми се странно имайки предвид, че не съм я изключвал, а батерия имаше. Когато я включих излезе логото на Nokia и след това за кратко се показа червен надпис Contact service и изгасна. Когато няма сим карта се изписва съобщение дали да включи телефона без нея и като дам "Да" пак се изписва Contact service. Махах батерията слагах я - ефект нулев. В последствие взех крути мерки и кабел за връзка с компютър. Викам си - ще сменя софтуера - какво толкова. Оказа се, че процедурата не е същата както при стария ми SE W200, а е доста по-сложна. С немалко трудности и четене си инсталирах Phoenix. Операционната ми система е Windows 7. Намерих си необходимия софтуер за телефона и инсталирах и него на компютъра. При флашване правя следното:
1. Open product -> RM-436
2. Firmware update -> Product code - този, който пише на телефона - 0566863
3. Слагам отметка на Dead Phone USB Flashing
4. Refurbish

Ето и лог файл на последвалите операции:

Код: Избери всички

Flashing started
Creating product data items list
Product data items list created
Backup not required
Flashing phone
Initializing
Loading flashing files...
Opening RAW connection...
Waiting for USB device...
Connection opened to BootCode successfully
Failed to send config request!
Unable to set the phone to flash mode. Unable to flash.
Starting to recover the phone
Recoverying phone
Initializing
Loading flashing files...
Waiting for USB device...
Failed to send config request!
Unable to set the phone to flash mode. Unable to flash.

След това свалих JAF, с който също не се получава. За съжаление не мога да представя лог файл, защото в момента имам проблем със стартирането на програмата.

Чудех се дали проблема не е хардуерен, но мисля, че след като дисплея функционира, би трябвало да е нещо в софтуера.
Моля за съвет как да процедирам. Благодаря предварително.
Прикачени файлове
Capture.JPG
Ето и инсталирания софтуер за Nokia:
1Untitled.jpg
Ето какво излиза в Device manager-a когато съм свързал телефона с компютъра и натисна продължително копчето за включване. Интересното е, че тия дивайси на скрийншота се появяват само за секунда и изчезват.
1Untitled.jpg (25.22 KиБ) Видяна 1355 пъти

Потребителски аватар
DJ_TOLYO
Автомобил: Passat Variant
Двигател: 2E 1991

Re: Помощ за повредена Nokia

Мнениеот DJ_TOLYO » Пон 05 сеп 2011 18:25

Защо не пробваш с Nokia PC Suite?

Потребителски аватар
avanto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот avanto » Пон 05 сеп 2011 19:08

Когато избираш начина на връзка трябва да е на No Connection.
Ето едно хубаво упътване:
http://www.cpkb.org/wiki/Nokia_dead_pho ... e_Software
Възможно е и заради win7 да не става. Пробвай на XP ако имаш възможност. Също и си инсталирай последния PC suite от сайта на нокиа за да може да се инсталират и последната версия на драйверите ако случайно в тях е проблема.
И не на последно място с флаш едва ли ще се оправи. Contact service в повечето случаи се получава от повреждане на "PM" зоната от софтуера на телефона, която си е перманентна и не се променя след флаш-а.

Потребителски аватар
mafiota
Автомобил: Audi A6 C5
Двигател: APU

Мнениеот mafiota » Вто 06 сеп 2011 7:35

колега нокията се флашва със специална букса с кабел която се монтира на мястото на батерията, и се включва към т. нар. "BOX" (преобразувател на сигналите), тогава JAF ... маф и т.н.

Потребителски аватар
avanto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот avanto » Вто 06 сеп 2011 7:51

Не е задължително да е през fbus-a. И с usb става. Phoenix-a e официалната програма на nokia. Jaf maf са афтърмаркети mhihi. Jaf я има и излекувана. Спри си антивирусната и ще тръгне.

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Вто 06 сеп 2011 9:13

mafiota написа:колега нокията се флашва със специална букса с кабел която се монтира на мястото на батерията, и се включва към т. нар. "BOX" (преобразувател на сигналите), тогава JAF ... маф и т.н.

Попринцип се flash-ва посредством JIG (устройството, за което говориш), като телефонът се превключва от там в Local Mode. Не малко телефони в последно време обаче позволяват и flash-ване директо през USB, но не съм убеден, че този модел бе един от тях. За съжаление не е никак нов и не намирам офиц. инструкций в архива...

Потребителски аватар
JaDaWiN
Автомобил: [VW Golf 3][VW Passat B5.5]
Двигател: [AHU 1996 ][AVF 2002]

Мнениеот JaDaWiN » Вто 06 сеп 2011 9:59

avanto написа:Когато избираш начина на връзка трябва да е на No Connection.
Ето едно хубаво упътване:
http://www.cpkb.org/wiki/Nokia_dead_pho ... e_Software
Възможно е и заради win7 да не става. Пробвай на XP ако имаш възможност. Също и си инсталирай последния PC suite от сайта на нокиа за да може да се инсталират и последната версия на драйверите ако случайно в тях е проблема.
И не на последно място с флаш едва ли ще се оправи. Contact service в повечето случаи се получава от повреждане на "PM" зоната от софтуера на телефона, която си е перманентна и не се променя след флаш-а.

- Правя всичко както е дадено в ръководството с изключение на това, че натискам Refurbish вместо Update Software. Когато дам Update и изписва, че след като съм сложил чек на Dead phone мога да избера една от другите 2 опции - Refurbish и SW Reset.
- В момента няма как да пробвам на ХР, но в последствие може и да инсталирам. На 7-цата пускам Phoenix-а като администратор, така че не би трябвало да има проблеми.
- PC suite-a го инсталирах, но не намира телефона.
- Възможно ли е да се подмени тази РМ зона?

Четох за тези допълнителни устройства, но мисля, че има начин и без тях.
Haralampi написа:Не малко телефони в последно време обаче позволяват и flash-ване директо през USB, но не съм убеден, че този модел бе един от тях. За съжаление не е никак нов и не намирам офиц. инструкций в архива...

Колега, само да избегна евентуално объркване - телефонът е 7210 Supernova (RM-436) не старата 7210. Почти съм сигурен, че, ако работи, може да се флашне. За съжаление, в моя случай не е точно така...

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”