Въпрос за трансформатор и лунички ? Допълнение със снимки !
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Въпрос за трансформатор и лунички ? Допълнение със снимки !
Имам едни лунички на 12 волта захранвани с траф с мощност от 40 до 150 вата,искам да сложа диодни лунички обаче консумацията им ще много под 40 вата и се чудя какво ще стане в този случай ?? Ще изпушат диодите или няма да светят,тоест дали ще трябва ли да си купя нов по-маломощен траф за да стане работата ?
Последна промяна от Stivi на Нед 03 мар 2013 20:36, променено общо 1 път.
- L&R
- Автомобил: CCC
- Двигател:
- Контакти:
Re: Въпрос за трансформатор и лунички ?
Ще светят по-слабо или няма да светят въобще, най-добре си смени и захранванията.
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Нищо няма да им стане и няма да изпушат. Хубаво е да има запас захранването, да не е на ръба.
Това в случай, че и луничките и трафа са на 12 волта.
Това в случай, че и луничките и трафа са на 12 волта.
- L&R
- Автомобил: CCC
- Двигател:
- Контакти:
Не случайно е упомената минимална мощност на импулсните захранвания за луничките.
- ел.техника
- Автомобил: GOLF4 TDI
- Двигател: AGR
Трябва и диодните да са за 12в.Нищо няма да им има,само че светят малко по слабо.Ако си имал на това трафче 5 лунички по 30 вата,трафчето е греело,сега на него можеш да закачиш около 50 диодни лунички,защото са по 3 вата. 

- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Ако няма никакъв проблем че са под минималната мощност защо изобщо трябва да пишат на трафа колко е тя като само максималната има значение ?? Но ако е сигурно че няма да изпушат спокойно мога да пробвам пък то ще си покаже дали ще светят !
- ел.техника
- Автомобил: GOLF4 TDI
- Двигател: AGR
Важно е напрежението да отговаря на това на консуматора.Ако луничката е с нажежаема жичка и е 1 от 20 вата на траф 150,то тя ще свети по силно ,но ще и се скъси живота.При диодните не е така,те имат май че вградени съпротивления за ограничаване на тока/поне по хубавите/.Връзвай смело и не купувай нищо повече... 

- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Предполагам, че имаш импулсно захранване за лунички, а не трансформатор. Те в никакъв случай не са еквивалентни. Товара на импулсното захранване е част от схемата му и без номинален товар то просто няма да работи както трябва - затова е написано в какви граници трябва да е товара. Можеш да пробваш какво ще стане ако му закачиш лампа за габарит 5 вата. Освен това на изхода му има доста високочестотен ток, който не съм убеден, че става за светодиоди дори мощността им да е над 40 вата. Подобни диодни лунички обикновено изискват специално захранване
(ЛЕДдрайвери) и замяната им с нещо друго е непрепоръчителна.
Така или иначе ми се налага доста да гадая какви са диодите ти и какъв ти е "трафа" и е възможно да не съм прав. Ако можеш да си по-конкретен какви са луничките и какъв е "трафа" ще получиш по адекватни коментари.
Едит:
Пробвай да измериш напрежението на "трафа" със и без товар с мултицет. Ще се изненадаш от показанията
(ЛЕДдрайвери) и замяната им с нещо друго е непрепоръчителна.
Така или иначе ми се налага доста да гадая какви са диодите ти и какъв ти е "трафа" и е възможно да не съм прав. Ако можеш да си по-конкретен какви са луничките и какъв е "трафа" ще получиш по адекватни коментари.
Едит:
Пробвай да измериш напрежението на "трафа" със и без товар с мултицет. Ще се изненадаш от показанията

- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Луничката е от този тип ,само че не на тия безумни 12 лв а по 3.80 бройката
http://ledluxlight.com/index.php?option=com_virtuemart&view=productdetails&virtuemart_product_id=69&virtuemart_category_id=20
а трафа е подобен :
http://www.mikimak.com/?function=detail&id=1649
вече направих проба на едно място където има вързана само една луничка от 50 вата на самостоятелен траф /не се знае с какви характеристики/ и моята с "ледовете" си свети
само дето открих как май този модел няма да може да се закрепи в стандартните тела понеже не остава място за закрепващата скобичка 

http://ledluxlight.com/index.php?option=com_virtuemart&view=productdetails&virtuemart_product_id=69&virtuemart_category_id=20
а трафа е подобен :
http://www.mikimak.com/?function=detail&id=1649
вече направих проба на едно място където има вързана само една луничка от 50 вата на самостоятелен траф /не се знае с какви характеристики/ и моята с "ледовете" си свети

- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Луничката ти явно е доста по-различна от тази на линка. От линка е с вградено захранване и се включва директно в 220В. Ако наистина е за напрежение 12В (а не е примерно за ток 750мА) и е светнала със захранване за лунички значи няма проблем да ги захранваш така, но вероятно захранването трябва да има още някакъв товар. Аз съм пробвал да включа 20 вата крушка на захранване от 30 до 105 вата и си светеше, но май напрежението беше твърде високо (не успях да го измеря, мултицета ми се шашна от високата честота) и изгоря твърде бързо.
Закрепването предполагам, че ще успееш да го побългариш някак си - например с пружинка или ластик единия край вързан за фасунката, а другия за бетона над окачения таван. Капка силикон или двойнолепящо тиксо или нещо от този род.
Закрепването предполагам, че ще успееш да го побългариш някак си - например с пружинка или ластик единия край вързан за фасунката, а другия за бетона над окачения таван. Капка силикон или двойнолепящо тиксо или нещо от този род.
- mccoy
- Автомобил: HONDA CRV III 2.2 I-CTDI
- Двигател: N22A2
Импулсните захранвания за лунички (т.нар."трафове") на изхода си изкарват променливо напрежение с висока честота което е нездравословно за светодиодите,светодиодните лунички изискват постоянно напрежение.
Импулсните захранвания за лунички (т.нар."трафове") не случайно имат минимален товар,ако общата мощност на свтодиодните луни доста се различава от минималната на "трафа" те най-вероятно няма да светнат ваобще.
на линка е 220V но снимката е на 12волтова
на 220 волтовите крачетата са по-различни за да не могат да се объркат
Импулсните захранвания за лунички (т.нар."трафове") не случайно имат минимален товар,ако общата мощност на свтодиодните луни доста се различава от минималната на "трафа" те най-вероятно няма да светнат ваобще.
ktamen написа:Луничката ти явно е доста по-различна от тази на линка. От линка е с вградено захранване и се включва директно в 220В.
на линка е 220V но снимката е на 12волтова
на 220 волтовите крачетата са по-различни за да не могат да се объркат
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
Темата е интересна и също ще ми бъде полезна. Имам е такъв изправител китайски само че е 120 вата макс http://www.mikimak.com/?function=detail&id=1631. В момента е с 6 лунички по 20 вата. Замислил съм да му сложа 12 диодни по 3 вата ето такива http://dx.com/p/mr16-3w-3-led-270-lumen ... -12v-47356 и се чудя дали ще стане номера!?
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Въпрос за трансформатор и лунички ? Допълнение със снимк
Ето ги инсталирани на мястото на старите 20 ватови без да пипам трансформатора,светят доста добре макар и мааалко по-слабо от старите,светлината се води топло-бяло,но не е като на стандартните а е леко жълтеникава да се има предвид ако някой иска да слага такива
Снимката където се виждат щорите е със ледовете а другата е със стандартните за да се види разликата

- pas1.8mi
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: 1.8T AEB 1999
Според снимките, за мен си светят добре!
Забелязваш ли с периферното си зрение да мигат?

- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
pas1.8mi написа:Според снимките, за мен си светят добре!Забелязваш ли с периферното си зрение да мигат?
Да,пропуснах да спомена че ми се е случвало 2-3 пъти да забележа някакво много незабележимо треперене на светлината но не знам на какво се дължи понеже не е постоянно а много рядко и ако не се вгледаш може и да не го видиш !
Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”