Чистене на гаранционен лап топ
- golfmaniak666
- Автомобил: Golf 4 TDI
- Двигател: AHL
Чистене на гаранционен лап топ
Така преди година си купих от Зора лаптоп HP който е с 2 години гаранция.досега не съм имал проблеми с него и съм много доволен но мисля че дойде време да се почисти и сега какво да правя?да отида до магазина ли или до сервиза?услугата плаща ли се?колко време отнема?какво трябва да нося с мен или да взема сам да си го почистя?някой сблъсквал ли се е с такава ситуация и как е постъпил?
- Haralampi
- Автомобил: VW Golf 4 - 2002
- Двигател: 1.6 16V - AZD
Re: Чистене на гаранционен лап топ
Не е против-гаранционно да го почистиш сам, разбира се ако увредиш нещо си е за твоя сметка.
Ако го занасеш където и да било се заплаща както всяка една услуга.
Т.е. Гаранцията няма нищо общо и с 2-те.
Ако го занасеш където и да било се заплаща както всяка една услуга.
Т.е. Гаранцията няма нищо общо и с 2-те.
И как като отвориш гаранционен лаптоп, след това ще му важи гаранцията?

- joro_kem
- VW експерт
- Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
- Двигател: AXR DFFA
условията по гаранцията би следвало да са подробно описани в картата, там би трябвало да са посочени и гаранционните сервизи. звъниш там, където ти е най удобно и мисля, че ще намериш отговор на всички поставени въпроси 

- vwfena
- Автомобил: VW passat
- Двигател: PB 1991
- Контакти:
Гаранцията не подържа почистване.Ако го почистиш сам и след това стане нещо, най-вероятно няма да ти признаят гаранцията. В сервиза за почистване взимат между 30 и 50 лв., зависи от сервиза и лаптопа. За това колко дни отнеме-звъниш на сервиза и се уговаряте да стане в най-кратко време, но мисля че няма как да стане за по-малко от ден.
- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
TiL написа:А какво ще стане ако го занесеш в сервиза и кажеш, че загрява повече от преди, та дори и понякога се изключваМалко е подло, но пък да бяха включили в гаранцията 1-2 почиствания...
Това е много добра идея

Иначе почистването отнема от 5 минути до 30 минути според зависи дали е пробоок или павилион. Ако взимат 30-50лв за почистване си е живо престъпление наречено "пладнешки обир"! Не съм се интересувал за цени защото моите лаптопи си ги поддържам аз...

- nurv
- Автомобил: Audi A6
- Двигател: ALF
Аз точно това направих. Казах, че грее и че вентилатора бучи на умиране. Смениха ми вентилатора и го почистиха гаранционно в сервиз на Dell. Това го направих на третата година. Гаранцията беше 4г.
- Haralampi
Отварянето на лаптоп не е отваряне на телевизор!
Дори смяната на харддиск или РАМ не е в разрив с гаранцията!
Поне така е при всички себеуважаващи се марки, които познавам и съм ползвал!
Според теб ако вдигнеш капака на автомобил в гаранция за да почистиш двигателя, това нарушава ли гаранцията? Аналогията е същата - и в двата случая ако повредиш нещо механично си е за твоя сметка разбира се.
Дори смяната на харддиск или РАМ не е в разрив с гаранцията!
Поне така е при всички себеуважаващи се марки, които познавам и съм ползвал!
Според теб ако вдигнеш капака на автомобил в гаранция за да почистиш двигателя, това нарушава ли гаранцията? Аналогията е същата - и в двата случая ако повредиш нещо механично си е за твоя сметка разбира се.
- Haralampi
Наистина ли смяташ, че това, което пиша е "предположение"??? Разбира се, който изпитва съмнение е хубаво да потърси офиц. становище. Но писаното от теб е може би валидно за евтини марки, но не и за себеуважаващите се!
Който пожелае може да зададе въпроса на производителя, както и аз направих когато ме вълнуваше въпроса. Отговорът, който получих беше именно това, което написах - отварянето както и определени замяни на компоненти (харддиск, рам) НЕ нарушават гаранцията, но и гаранцията не покрива щети, нанесени от горните (логично) както и повреди в заменените компоненти или причинени от тях!
Не само на теория, но и лаптопа ми е бил на гаранционен ремонт, след собственоръчна смяна именно на хард и рам.
Това е VAIO, така бе и Самсунг-а на половинката.
Аналогията с автомобила е абсолютно точна!! (Именно щото и 2те не са за 5лв от пазара!)
Който пожелае може да зададе въпроса на производителя, както и аз направих когато ме вълнуваше въпроса. Отговорът, който получих беше именно това, което написах - отварянето както и определени замяни на компоненти (харддиск, рам) НЕ нарушават гаранцията, но и гаранцията не покрива щети, нанесени от горните (логично) както и повреди в заменените компоненти или причинени от тях!
Не само на теория, но и лаптопа ми е бил на гаранционен ремонт, след собственоръчна смяна именно на хард и рам.
Това е VAIO, така бе и Самсунг-а на половинката.
Аналогията с автомобила е абсолютно точна!! (Именно щото и 2те не са за 5лв от пазара!)
- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
Харалампи, купувал ли си лаптоп от Зора и наясно ли си с техните гаранционни условия? Аз не съм и не бих рискувал да давам съвети! Крайните гаранциони условия зависят до голяма степен от дистрибутора и си ги пише в гаранционната книжка.
- Haralampi
Зора не е фирмен сервиз на който и да е производител до колкото на мен ми е известно. Гаранционните условия също не се определят от търговеца, а от производителя.
В единствения случай когато се обърнах към търговеца по гаранционен въпрос за лаптоп ме препрати към горещата линия на производителя.
Независимо какво пишем ние тук, единствения сигурен начин е да се вдигне телефона на офиц. Представител на произвпдителя и нещата да се изяснят, а още по-добре писмено, за да са черно на бяло.
Аз просто споделих моя опит - така стоят нещата при Вайо, така седят при Самсунг, така стоят и при Леново.
И съвсем откровено - да трябва да се обръщам към производителя или оторизиран сервиз за смяна на РАМ или харддиск е абсолютен no-go, не бих инвестирал в такава марка.
В единствения случай когато се обърнах към търговеца по гаранционен въпрос за лаптоп ме препрати към горещата линия на производителя.
Независимо какво пишем ние тук, единствения сигурен начин е да се вдигне телефона на офиц. Представител на произвпдителя и нещата да се изяснят, а още по-добре писмено, за да са черно на бяло.
Аз просто споделих моя опит - така стоят нещата при Вайо, така седят при Самсунг, така стоят и при Леново.
И съвсем откровено - да трябва да се обръщам към производителя или оторизиран сервиз за смяна на РАМ или харддиск е абсолютен no-go, не бих инвестирал в такава марка.
- Gal
- Автомобил: МК7
- Двигател: DCYA 2018
Всички хардуерни намеси от неоторизиран сервиз по време на гаранционния срок са предпоставка за прекратяване на гаранция. Вместо да спорите си прочетете гаранционните карти. Без значение откъде е купен лаптопа, има посочени оторизирани сервизи. Производителите слагат гаранционни стикери или специално маркирани винтове с цел да следят за неоторизирани намеси. Ако са на кеф в сервиза, дори при неоторизирана намеса, стига да не е по платките-примерно запояване, мазане...и т.н., ще уважат гаранцията. Но ако не са-ходи доказвай, че нямаш сестра.
Също така не е гарантирано, че ако си занесеш лаптопа с оплакване, че загрява, някой ще го разглоби и почисти. Спокойно може да "му направят диагностика" и да "установят, че работи нормално" :)
Аз съм уточнявала многократно, че по ISO се смуче, а не се духа, но спасението в случая е духане, леко и внимателно :)
Също така не е гарантирано, че ако си занесеш лаптопа с оплакване, че загрява, някой ще го разглоби и почисти. Спокойно може да "му направят диагностика" и да "установят, че работи нормално" :)
Аз съм уточнявала многократно, че по ISO се смуче, а не се духа, но спасението в случая е духане, леко и внимателно :)
-
- Автомобил:
- Двигател:
Gal написа:Всички хардуерни намеси от неоторизиран сервиз по време на гаранционния срок са предпоставка за прекратяване на гаранция. Вместо да спорите си прочетете гаранционните карти. Без значение откъде е купен лаптопа, има посочени оторизирани сервизи. Производителите слагат гаранционни стикери или специално маркирани винтове с цел да следят за неоторизирани намеси. Ако са на кеф в сервиза, дори при неоторизирана намеса, стига да не е по платките-примерно запояване, мазане...и т.н., ще уважат гаранцията. Но ако не са-ходи доказвай, че нямаш сестра.
Точно и ясно казано, да не говорим че при някой лаптопи за да ги почистиш като хората трябва да ги разглобиш на съставни части.Аз ако съм сервиз и ми донесат лаптоп например с изгорял контролер на паметта и видя че там е пипано , никога няма да призная гаранция защото няма как клиента да ме убеди че не е слагал памет е вътрешно късо(например) и не е прецакал моста или нещо друго.
Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”