Чистене на гаранционен лап топ

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
golfmaniak666
Автомобил: Golf 4 TDI
Двигател: AHL

Чистене на гаранционен лап топ

Мнениеот golfmaniak666 » Пет 29 мар 2013 0:39

Така преди година си купих от Зора лаптоп HP който е с 2 години гаранция.досега не съм имал проблеми с него и съм много доволен но мисля че дойде време да се почисти и сега какво да правя?да отида до магазина ли или до сервиза?услугата плаща ли се?колко време отнема?какво трябва да нося с мен или да взема сам да си го почистя?някой сблъсквал ли се е с такава ситуация и как е постъпил?

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Re: Чистене на гаранционен лап топ

Мнениеот Haralampi » Пет 29 мар 2013 1:49

Не е против-гаранционно да го почистиш сам, разбира се ако увредиш нещо си е за твоя сметка.

Ако го занасеш където и да било се заплаща както всяка една услуга.

Т.е. Гаранцията няма нищо общо и с 2-те.

Потребителски аватар
hidalgo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот hidalgo » Пет 29 мар 2013 3:35

И как като отвориш гаранционен лаптоп, след това ще му важи гаранцията? :screwy :rolleyes

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Мнениеот joro_kem » Пет 29 мар 2013 8:54

условията по гаранцията би следвало да са подробно описани в картата, там би трябвало да са посочени и гаранционните сервизи. звъниш там, където ти е най удобно и мисля, че ще намериш отговор на всички поставени въпроси icon_idea

Потребителски аватар
vwfena
Автомобил: VW passat
Двигател: PB 1991
Контакти:

Мнениеот vwfena » Пет 29 мар 2013 9:44

Гаранцията не подържа почистване.Ако го почистиш сам и след това стане нещо, най-вероятно няма да ти признаят гаранцията. В сервиза за почистване взимат между 30 и 50 лв., зависи от сервиза и лаптопа. За това колко дни отнеме-звъниш на сервиза и се уговаряте да стане в най-кратко време, но мисля че няма как да стане за по-малко от ден.

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Пет 29 мар 2013 10:19

TiL написа:А какво ще стане ако го занесеш в сервиза и кажеш, че загрява повече от преди, та дори и понякога се изключва :rolleyes Малко е подло, но пък да бяха включили в гаранцията 1-2 почиствания...

Това е много добра идея :mhihi :mhihi :mhihi

Иначе почистването отнема от 5 минути до 30 минути според зависи дали е пробоок или павилион. Ако взимат 30-50лв за почистване си е живо престъпление наречено "пладнешки обир"! Не съм се интересувал за цени защото моите лаптопи си ги поддържам аз... :rolleyes

Потребителски аватар
nurv
Автомобил: Audi A6
Двигател: ALF

Мнениеот nurv » Пет 29 мар 2013 10:20

Аз точно това направих. Казах, че грее и че вентилатора бучи на умиране. Смениха ми вентилатора и го почистиха гаранционно в сервиз на Dell. Това го направих на третата година. Гаранцията беше 4г.

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Пет 29 мар 2013 12:47

Отварянето на лаптоп не е отваряне на телевизор!
Дори смяната на харддиск или РАМ не е в разрив с гаранцията!
Поне така е при всички себеуважаващи се марки, които познавам и съм ползвал!

Според теб ако вдигнеш капака на автомобил в гаранция за да почистиш двигателя, това нарушава ли гаранцията? Аналогията е същата - и в двата случая ако повредиш нещо механично си е за твоя сметка разбира се.

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Пет 29 мар 2013 13:21

Наистина ли смяташ, че това, което пиша е "предположение"??? Разбира се, който изпитва съмнение е хубаво да потърси офиц. становище. Но писаното от теб е може би валидно за евтини марки, но не и за себеуважаващите се!

Който пожелае може да зададе въпроса на производителя, както и аз направих когато ме вълнуваше въпроса. Отговорът, който получих беше именно това, което написах - отварянето както и определени замяни на компоненти (харддиск, рам) НЕ нарушават гаранцията, но и гаранцията не покрива щети, нанесени от горните (логично) както и повреди в заменените компоненти или причинени от тях!

Не само на теория, но и лаптопа ми е бил на гаранционен ремонт, след собственоръчна смяна именно на хард и рам.

Това е VAIO, така бе и Самсунг-а на половинката.

Аналогията с автомобила е абсолютно точна!! (Именно щото и 2те не са за 5лв от пазара!)

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Пет 29 мар 2013 14:18

Харалампи, купувал ли си лаптоп от Зора и наясно ли си с техните гаранционни условия? Аз не съм и не бих рискувал да давам съвети! Крайните гаранциони условия зависят до голяма степен от дистрибутора и си ги пише в гаранционната книжка.

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Пет 29 мар 2013 15:15

Зора не е фирмен сервиз на който и да е производител до колкото на мен ми е известно. Гаранционните условия също не се определят от търговеца, а от производителя.

В единствения случай когато се обърнах към търговеца по гаранционен въпрос за лаптоп ме препрати към горещата линия на производителя.

Независимо какво пишем ние тук, единствения сигурен начин е да се вдигне телефона на офиц. Представител на произвпдителя и нещата да се изяснят, а още по-добре писмено, за да са черно на бяло.
Аз просто споделих моя опит - така стоят нещата при Вайо, така седят при Самсунг, така стоят и при Леново.

И съвсем откровено - да трябва да се обръщам към производителя или оторизиран сервиз за смяна на РАМ или харддиск е абсолютен no-go, не бих инвестирал в такава марка.

Потребителски аватар
Gal
Автомобил: МК7
Двигател: DCYA 2018

Мнениеот Gal » Пет 29 мар 2013 16:26

Всички хардуерни намеси от неоторизиран сервиз по време на гаранционния срок са предпоставка за прекратяване на гаранция. Вместо да спорите си прочетете гаранционните карти. Без значение откъде е купен лаптопа, има посочени оторизирани сервизи. Производителите слагат гаранционни стикери или специално маркирани винтове с цел да следят за неоторизирани намеси. Ако са на кеф в сервиза, дори при неоторизирана намеса, стига да не е по платките-примерно запояване, мазане...и т.н., ще уважат гаранцията. Но ако не са-ходи доказвай, че нямаш сестра.
Също така не е гарантирано, че ако си занесеш лаптопа с оплакване, че загрява, някой ще го разглоби и почисти. Спокойно може да "му направят диагностика" и да "установят, че работи нормално" :)
Аз съм уточнявала многократно, че по ISO се смуче, а не се духа, но спасението в случая е духане, леко и внимателно :)

vasko01
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vasko01 » Пет 29 мар 2013 20:08

Gal написа:Всички хардуерни намеси от неоторизиран сервиз по време на гаранционния срок са предпоставка за прекратяване на гаранция. Вместо да спорите си прочетете гаранционните карти. Без значение откъде е купен лаптопа, има посочени оторизирани сервизи. Производителите слагат гаранционни стикери или специално маркирани винтове с цел да следят за неоторизирани намеси. Ако са на кеф в сервиза, дори при неоторизирана намеса, стига да не е по платките-примерно запояване, мазане...и т.н., ще уважат гаранцията. Но ако не са-ходи доказвай, че нямаш сестра.
Също така не е гарантирано, че ако си занесеш лаптопа с оплакване, че загрява, някой ще го разглоби и почисти. Спокойно може да "му направят диагностика" и да "установят, че работи нормално" :)
Аз съм уточнявала многократно, че по ISO се смуче, а не се духа, но спасението в случая е духане, леко и внимателно :)

Точно и ясно казано, да не говорим че при някой лаптопи за да ги почистиш като хората трябва да ги разглобиш на съставни части.Аз ако съм сервиз и ми донесат лаптоп например с изгорял контролер на паметта и видя че там е пипано , никога няма да призная гаранция защото няма как клиента да ме убеди че не е слагал памет е вътрешно късо(например) и не е прецакал моста или нещо друго.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”