Фотоапарат - помощ за избор

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Фотоапарат - помощ за избор

Мнениеот icefire » Нед 04 ное 2012 23:44

Здравейте колеги, става дума за избор на DSLR от нисък клас. Ще се ползва от начинаещ фотограф, който от point & shoot сапунерка скача в света на истинската техника. Целта на апарата е фотографът да се запознае с възможностите на DSLR, да експериментира, да добие познания. Евентуално след време да си набави следващи обективи за конкретни ситуации, но това чак като му дойде времето.

Горната граница на бюджета е към 500 евро. Колебая се за следните:

Nikon D3200 Kit 18-55 mm, цена 460 евро

Canon Rebel 3i / EOS 600D Kit 18-55 mm, цена 540 евро

Ясно, че възможностите са много, аз не съм експерт в областта и затова питам за съвет. Има страшно много теми по въпроса, четох доста по всякакви форуми, но в крайна сметка ми е трудно да избера.

От една страна, канонът ми надвишава малко бюджета, което не е много хубаво. От друга страна, тия 24 мегапиксела на Никона са последното, което ме интересува, защото по мое мнение всичко опира до обектива и уменията/познанията/концепцията на фотографа. Изнесеният микрофон и HD резолюцията на D3200 също не ме интересуват, защото клипчета няма да се снимат - само ще се снима. Поради тази причина обмислям и предшественика му - D3100, който няма тези възможности за снимане на клипчета, но пък е по-евтин.

Засега като че ли клоня повече към Канона, въпреки цената, но пък прочетох, че Никонът имал много добри обяснения на функциите си и бил много удачен избор за начинаещи..

Във форума има много фотографи.. помагайте :)

dedicha
Автомобил: Seat Toledo 2000
Двигател: AEH1.6 101hp

Re: Фотоапарат - помощ за избор

Мнениеот dedicha » Нед 04 ное 2012 23:55

Като мислиш да се учиш на него, защо не вземеш нещо прилично втора ръка, пък ако някой ден се заемеш по -професионално, ще си вземеш нещо по скъпо. Знам за няколко хора, купят първо някой кит от по евтините, после добавят някой обектив, после го продадат и вземат нов и така до безкрай. :) Вземи си едно прилично китче примерно д3100 втора ръка и си гледай кефа, пък по -нататък ще си решиш сам какво точно ти трябва :wink: Има много предложения по форумите исайтовете, поне това е моето мнение

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Пон 05 ное 2012 1:42

И аз мислех същото, но си направих следната сметка:
Средната цена на старо на един Nikon D3100 в ebay.de е около 400 евро. Най-изгодните заминават за малко над 300, но трябва да се дебнат. За сравнение ето колко струва същият D3100 чисто нов с 2 години гаранция: http://www.porst-emsdetten.de/shop/prod ... it-12827-1
Тоест, за икономия от грубо 70 евро (в най-добрия случай!) получаваш ползван апарат без гаранция, според мен не си струва.

Така че въпросът остава. Мога да взема по-евтиния Д3100, защото клипове не ме интересуват.. но на цената на Д3100 има и адски много mirorless варианти с много високо качество и там вече изборът става още по-труден. Затова искам да гледам само DSLR.

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Пон 05 ное 2012 9:58

Едно просто правило научено от собствен опит и в последствие потвърдено от много източници (нямаше кой да ми го каже на времето):

В по-сериозната фототехника - колкото инвестираш в самия апарат, поне 2 пъти повече трябва да инвестираш в оптиката :idea: EOS600 е чудесен апарат, който горещо ти препоръчвам, НО с кит обектив...... задръж си point&shoot сапунерката :!:

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Пон 05 ное 2012 10:39

Haralampi написа:Едно просто правило научено от собствен опит и в последствие потвърдено от много източници (нямаше кой да ми го каже на времето):

В по-сериозната фототехника - колкото инвестираш в самия апарат, поне 2 пъти повече трябва да инвестираш в оптиката :idea: EOS600 е чудесен апарат, който горещо ти препоръчвам, НО с кит обектив...... задръж си point&shoot сапунерката :!:

Харалампи, прав си, това го прочетох същото в някои блогове на фотографи. За съжаление обаче нямам възможност в момента да купувам и обектив, различен от този в кита.

Но все пак трябва да се започне от някъде.. това съм написал и в първия си пост - идеята е след време, когато фотографът вече разбере какво прави, да си купи и хубав(и) обектив(и).

С вашите мнения везните се накланят още по-силно към Канона..

DundyTheCroc
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4

Мнениеот DundyTheCroc » Пон 05 ное 2012 10:48

Канончето е чудесен апарат, а китовия обектив не е чак толкова лош, поне в началото. Често се случва, поне тук, на промоция да дават и един 50мм 1.8, който е идеален за портретни снимки. Иначе колегите са прави, че вземеш ли един път тялото и после се почва с обективите и става цифромания.

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Пон 05 ное 2012 11:19

50mm за портретни снимки :roll:

Обективът, за който говориш е наистина страхотен за цената си..... но портертни снимки.... от 4м разстояние ...... :roll:

DundyTheCroc
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4

Мнениеот DundyTheCroc » Пон 05 ное 2012 11:27

Haralampi написа:50mm за портретни снимки :roll:

Обективът, за който говориш е наистина страхотен за цената си..... но портертни снимки.... от 4м разстояние ...... :roll:

Хммм, защо не, принципно портретни се водят обективите от 70 до 100мм, а 50мм при кроп фактор 1.6 става 80мм.

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Пон 05 ное 2012 17:30

Май натам отиват нещата.

Сега обаче виждам, че Nikon D5100 с китое обектив 18-55 струва пак колкото Канона, даже малко по-малко. Доста ревюта четох и са много сходни като характеристики. Някой има ли впечатления от D5100?

Потребителски аватар
vwfena
Автомобил: VW passat
Двигател: PB 1991
Контакти:

Мнениеот vwfena » Пон 05 ное 2012 19:55

И аз като начинаещ фотограф да си кажа мнението. Аз бях пред дилемата за д3200 и 600д и накрая се спрях на Канона. Разгледах доста ревюта и сравнения и цветовете са доста по-контрастни и снимките доста по-ясни на Канона при едни и същи условия и обективи. Друго което не ми хареса в Никона е малкото тяло, ако си с някоя по-голяма ръка направо ще ти се губи и ще ти е супер неудобен, моята ръка не е много голяма и ми бе неудобен. Най-добре погледай някое и друго ревю, но и ходи да ги пипнеш.

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Вто 06 ное 2012 10:08

Намират се винаги хора, които се кълнат и във Фиат и Рено и Опел, но истината е, че при DSLR (и в рамките на една категория, тъй като EOS600D е Einsteigergeraet както се казва по немските земи (за любители/начинаещи)) Canon е Canon.
Мога да изброя поне 5 основни причини защо Канон, но е безсмислено - намират се в мрежата достатъчно.
Ще спомена например само, че една допълнителна батерия за Канон се намира за 10 евро (макар и неоригинална, но със същите качества).... а за Никон числото е значително по-високо.

Въпреки, че подкрепям напълно стратегията, че "от някъде се почва" (и аз така почнах) - пак ще те посъветвам горещо все пак да почнеш едва когато можеш да отделиш достатъчно пари за поне прилична начална конфигурация.
Причините:

- Кит обектив - не е обектив! Това е почти играчка за демонстрация на боди-то. Качеството е далеч от това, което ще те накара да се почувстваш уверен в покупката си
- Докато събереш пари и кураж за допълнителна инвестиция в поне базов универсален обектив (хвърли едно око на Tamron 18-200), EOS600D ще е неактуален модел, загубил от стойността си и достойнствата си
- Макар и оптиката да е най-важната, за прилична фотография се изискват още много аксесоари - качествена светкавица, качествен статив, филтри, батерии и т.н. и т.н. и т.н.

Аз самият макар че почнах преди вече 4-5 години по същия този път съм едва в средата. Както можеш да се сетиш - още нямам необходимите ми оптики и аксесоари напълно, а вече боди-то е за смяна. Това е едно много скъпо хоби и много хора грешат, че ще станат фотографи, а снимките им ще са като от списание само като си купят един SLR (преживях подобно разочарование, макар и в малка степен).

Та да се върна на темата - според мен купи наведнъж когато имаш бюджет за:
- Боди
- Начално ниво оптика - минимум 1 универсален обектив (от сорта на 18-200) плюс един фиксиран и UV филтри и за двата
- Статив макар и по-евтин
- Допълнителна батерия

Ако те влече "студиина" фотография (на зактрито) - към горното добави и прилична светкавица.

Каквото и да липсва от горното (и колкото повече), ще си мислиш, че си купил цяло Порше, а всъщност в ръцете си ще имаш комплект джанти и кормилна рейка от Ауди.

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Вто 06 ное 2012 10:41

Ами така е, и в нета като чета стигам до подобни изводи, ама има и още един аспект на цялата работа - ако си купя всичко, което си изброил, ще скоча на поршето и така ще го приема за даденост. Докато ако започна от москвич (point&shoot сапунерката), после си взема Ауди (Eos 600D с китов обектив) и накрая стигна до поршето удоволствието ще е по-голямо ;)

Четох много за тия китови обективи и навсякъде пише, че EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II, който е най-обикновеният китов обектив с канона, се представя above average. Другият обектив EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS пък е с по-качествена изработка и се оказва доста сполучлив избор според ревютата.

Tamron 18-200 получава много хвалебствия в нета, това също се предлага като китов обектив за EOS-a, тогава цената се вдига още.

Както каза, това хоби е много скъпо... Но пък от друга страна, автомобилите също са скъпо хоби, но на мен не ми е нужна особено скъпа кола, за да ѝ се радвам (в гаража се вижда какви са ми колите и въптреки това те ми доставят невероятна радост)..

Така че май ще взема китов обектив 18-55 или 18-135, пък след време като пусна тема "помагайте за избор на обектив" ти си запазваш правото да напишеш "аз ти казах, ама кой да слуша" :beer

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Вто 06 ное 2012 11:06

От личен опит, психологически протича по друг начин:

1. Хвърляш не малка сума пари за частично решение (Ти не купуваш Ауди, купуваш основни ЧАСТИ от Ауди, колкото да може да се търкаля НЯКАК, но всяко цяло Рено ще те мазне като стой та гледай, просто щото си има всичко, макар и по-лошо качество!)

2. Привикваш на него полуразочарован

3. Мислиш си за друг обектив, но си казваш "толкова пари изсипах... сега да изсипя още толкова.... бе май съм си ок така"

4. В един момент събираш кураж и си казваш "е писна ми - като ще е гарга да е рошава" и тръгваш да търсиш обектив, но осъзнаваш, че вече има 3 модела над твоя апарат и си пред дилемата - е сега какво - да взема хубава оптика на стария ми апарат, който струва 200 евро??

5. И това те връща на извода от стъпка 3

:mrgreen:

Затова поне вземи един Тамрон 18-200 (и аз го имам) вместо китовския (вземи само боди). Не е нищо особено, даже дразни в началото и края на скалата, няма стабилизатор, фокуса е ... мдам .... ама пак е по-добре от китовския!
И разбира се че ще му казват "above average" - спрямо цена от 50 евро всичко е above average ;)

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Вто 06 ное 2012 15:39

Стабилизирания китов на Канон е доста по-добър от предишната версия. Остава отворен въпросът какво искаш да снимаш. Само не ми отговаряй "всичко" mhihi
Иначе можеш да си вземеш и само тяло и един 50мм 1.8 - ще ти свърши работа за повечето неща, а и е евтин. Другото предимство е, че държи цена.

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Вто 06 ное 2012 15:57

Е не, не. фиксиран обектив може да е само в допълнение на all-rounder. Пейзажна фотография с 50мм (които отговарят на 80mm при 600D) :roll: Никакъв шанс.
Портретна става, ако имаш достатъчно място (3-5 метра до обекта)
Акт-арт - много трудно, невъзможно ;)

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”