Осветителна техника - питанки, чуденки, приемам съвети

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Осветителна техника - питанки, чуденки, приемам съвети

Мнениеот stefan4o » Чет 06 фев 2014 13:16

На финалната права съм да заживея в ново жилище, като всичко в него е буквално ново. Към момента най-сериозно ме притесняват осветителните решения, понеже другите въпроси сме ги изчистили и са ясни.
В банята монтирахме две луни, доста големи, диодни по 12Вата всяка, светят повече от прилично. Чуденката ми е за останалите стаи - хол, всекидневна (които ги събрахме на едно), спалня, детска. Гледам из нета диодните решения и стоя и се чеша по главата. Не мога да открия в интернет информация за осветеност на ват при различните осветителни решения - само на халогенната лампа открих към 20 лумена на ват. Някой може ли да помогне при тези стандартните крушки с нажежаема жица какви са показателите за ват, понеже не искам в новото си жилище да имам осветителни тела 100Вата, все пак сме в 21-век :Mr Green Fun
Това относно типа на осветителните източници. Също ме притеснява и въпросът със самите лампи, абажури и други подобни. Ще ми се да е нещо сравнително интересно като идея, разбира се да не струва много пари (замислям се сам да направя нещо с помощта на мебелиста :gruebel , но ми трябват готови идеи, не смятам да откривам топлата вода). Някой ако може да удари рамо с линкове, фотогалерии и други такива за осветителни тела, интериорни, за да почерпя идеи :beer
Приемам и всякакви съвети относно тази част, понеже не ми е слабост да се занимавам точно с такива работи, ама искам като си погледна тавана, да не съжалявам, че съм сложил точно там това "нещо" да ми свети. Стените и таваните са с гипсо-картон, ако има значение. :beer
За такива решения говорим:
http://www.ebay.com/itm/E27-Corn-Warm-White-263-LED-Spotlight-Light-Lamp-Bulb-13W-Home-Office-/111268348549?pt=UK_Light_Bulbs&hash=item19e81c4285
Някой ако ползва подобни и има отзиви за тях - нека ги сподели.

black`
Автомобил:
Двигател:

Re: Осветителна техника - питанки, чуденки, приемам съвети

Мнениеот black` » Чет 06 фев 2014 16:28

Аз пък тотално съм разочарован от новите технологии и предпочитам изпитаната стара жичка отколкото тях. Да не говорим, че останах без очи от такива измислени енергоспестяващи технологии. Нямат никаква осветеност тия измислени лампи. Слагам ги вече само на места дето няма как и жичката много грее. Луни всичко праскам на жички. И то по възможност от 25 вата нагоре. От 50 вата са супер. :th_up След малко време тия енергоспестяващи глупости отслабват значително и светлината от тях става недостатъчна. После кой ще ми плаща увреденото зрение? :neutral Нали уж от здравето по безценно нямало, а и с тия измислени евроизисквания ни направиха на маймуни, за да печелят производителите пари. И сега гледам като утрепан от такива енергоспестяващи неща. :eek

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Пет 07 фев 2014 9:46

Абе не е баш така хубавите енергоспестяващи лампи си светят много хубаво и по нищо не отсъпват на нажежаемата жичка -друг е въпроса че струват майка си и баща си. Пък икономията е безспорна преди 10 тина година само със смяна на осветлението при това на гарсониера сметката ми за ток падна наполовина. Отделен е въпроса е енергоспестяващите и диодни лампи -бесни китайци. Много съм сменил от тях и само една марка за заслужава и то преди време сега не знам как е ...За диодните лампи купувал съм само китайски евтини държат 50/50 половината карат другата половина горят бързо...светят колкото да оцелиш пътя ...аз и за това ги ползвам де...но пък и нищо не горят почти нищо...

Потребителски аватар
LILO&STICH
ябълката на раздора
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот LILO&STICH » Пет 07 фев 2014 20:19

Аз повече енергоспестяваща няма да сложа :confused
Ориентирал съм се към диоди,но само SMD-a
Единствено ултралукс дават информация за крушките си.Скоро ще имат 12В на нови по-ниски цени :c020
Досега съм си взел 3 луни на 8В,и съм супер доволен :c020
Във входа на блока съм сложил 3х10В крушки,защото сме на лампи с фото клетки,и енергоспестяващите гърмят след месец цъкане :mhihi Тези засега не се предават :icon_lol
Те ти и примерно инфо от сайта им.Има за всеки артикул:

Тип – крушка
Вид диод – 15 SMD5630
Мощност /Ват/ – 8W (еквивалент 75W)
Цветна температура – 2700К (топла светлина)
Светлинен поток – 700 lm (лумени)
Напрежение – 220 V
Цокъл – Е27
Ъгъл на светене - 180º
Живот в часове – 50 000 ч.
Размери – височина 110 мм, диаметър 60 мм
ЕНЕРГИЕН КЛАС – А+

п.п.
За офиса съм замислил подмяната с диодни пури.Да махна лумисцентното,ама само втак ги предлагат,на малко стряскаща цена :mhihi
Тази технология все още търпи сериозно развитие.Ако помните,допреди 2-3 години,едвам мъждукаха луничките.Имаше проблем с разпръскването на светлиният поток,ама ей го е.Вече почват да излизат силни и модерни.
И двата сайта предлагат богата гама от осветителни тела.Дори за баня имат интересни решения.И не са кой знае колко скъпи :c020

Потребителски аватар
vanbo
Автомобил: Passat 3 TDI
Двигател: 1. 6 SB 1992

Мнениеот vanbo » Пет 07 фев 2014 23:02

Инсталацията в апартамента / 120 кв/м / си я правих сам - може би километри кабел съм насновал на голите тухли, - осветление, силова/четворка мостови навсякъде, излишно 50 %/, телефони, СОТ, независима/ опасва апартамента и терасите, без да е свързана с таблото/. Монтирана мощност - около 20 Киловата...Та, от опита, който имам, не ти препоръчвам да си разваляш здравето с новите технологии - твоето, и здравето на децата си...Радвам се, че и други хора мислят така - здравето не се мери с пари...Много практични съвети мога да ти дам, но разбирам, че си пред свършен факт - само лампи да завиваш...Да споделя на всички колеги нещо може би забравено - на стълбищната площадка съм сложил лампа, която не съм сменял повече от 15 години - повечето ще кажат, че е невъзможно, но някои колеги се досещат защо е възможно това чудо.Просто лампата е около 200 вата/ по спомен/ и последователно свързан електронен елемент. В никакъв случай да не се прави в помещение, където се живее - разликата е видимо нездравословна за очите...Успех в начинанието, колега !)

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Съб 08 фев 2014 15:45

Ами аз ЛЕД още не съм ползвал, но предполагам, че ще е горе долу същото като енергоспестяващите луминисцентни. В началото като почнах да слагам от тях имах пари и купувах само на осрам за стаите. Знаете каква е голяма разликата в цената. Поне 5-6 пъти. Бях горе долу доволен. После в коридорите сложих всякакви китайски. Еми не струват и се окьоравих за нула време. После правих нов апартамент и в него сложих само луни 4х25 на 12В в банята, 3x50 на 220В в стая, 3х40 Е14 малкото цокълче в друга стая. Всичко светна вълшебно и прекрасно. Такава светлина не съм виждал досега от тия енергоспестяващи. И гледам за напред винаги да е с жичка. Има и халогенни много хубави. Пак са приятни на светене и харчат по-малко от обикновените жички. :smile

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Съб 08 фев 2014 17:46

Ми те жичните луни са си все халогенни.Гледам сега са пуснали халогенна крушка в балон на обикновенна такава,ама много пари.

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Съб 08 фев 2014 18:53

Да аз взимах две такива за малките цокълчета Е14. Халоген и отгоре има друг балон. Дават го че харчат с 30% по-малко от обикновена крушка, а светлината си е същата като на жичката. :smile

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”