Запояване на hdmi конектор

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
drmilendd
Автомобил: Opel Vectra
Двигател: 22ZE 2009
Контакти:

Запояване на hdmi конектор

Мнениеот drmilendd » Пон 23 мар 2015 20:47

Днес поради собствена глупост изтръгнах конекторите на два кабела hdmi, които са замазани в стената. Ремонта приключи преди седмица, така че разбиването не е опция. Стърчат по 15 см от стената. Възможно ли е да се запоят нови конектори, какви са най-добрите и има ли риск от смущения. Кабелите са съответно 10 и 15 м. Моля спецовете за съвет и помощ, че направо се пукам от яд :banghead

Потребителски аватар
mrpetrov
Автомобил: 1997 Passat B5
Двигател: 1.6 AHL

Re: Запояване на hdmi конектор

Мнениеот mrpetrov » Пон 23 мар 2015 20:58

Мисля си, колега, че ще ти се наложи току-що ремонтираната стена да я разбиеш, и този път като я правиш - пусни една гофрирана тръба или нещо от сорта, така че да можеш да "издърпваш" кабели, за всеки случай, при нужда...
А такъв конектор като HDMI - 19 проводника в нещо с размери 14 х 4.5 мм - забрави да го "ремонтираш"... Това не е коаксиален кабел, да му сложиш нов накрайник!
Въпреки всичко - успехи в начинанията!

phantom_
Автомобил: VW passat+BMW X3+Honda St1300
Двигател: avf+m47

Мнениеот phantom_ » Пон 23 мар 2015 21:04

Купи си друг кaбел и му ползвaй конекторa.Отрежи го и му зaпои кaбелчетaтa зa другите.Директо нa буксaтa не мисля и aз че ще може :th_up

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Пон 23 мар 2015 22:11

Колегата phantom_ е дал правилната рецепта.

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Пон 23 мар 2015 22:34

Има си конектори за запояване, е трябва да може и да запояваш финни неща, но не виждам голяма драма.

http://vikiwat.com/product/22070/konektor-hdmi-19-pina.html

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Вто 24 мар 2015 1:16

radi_nrj написа:Колегата phantom_ е дал правилната рецепта.

Сигналът в HDMI е първо високочестотен, второ върви по няколко диференциални двойки, това са линии с контролиран импеданс, не са просто жици. Такава груба намеса не може да не се отрази на сигнала. Най-добре да се монтира нов конектор. Ако беше SMD конектор на платка, щях да го запоя за 15 скунди :biggrin . В твоя случай, извикай някой сръчко да ти го запои на място.

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Вто 24 мар 2015 1:53

Мислиш, ли че спротивлението на още 2 прехода метал-припой-метал ще се отрази толкова фатално? На диференциалните двойки кое има е проблем, дължина или екранировка? Наставял съм VGA и DVI кабели ама точно HDMI не ми се е налагало та ми стана интересно.

Последна промяна от radi_nrj на Вто 24 мар 2015 11:08, променено общо 1 път.

drmilendd
Контакти:

Мнениеот drmilendd » Вто 24 мар 2015 6:04

Сръчното е повикан, ще видим дали ще се наставя (правили сме го с VGA преди години и още работи) или с нов конектор. При наставянето ще има ли проблем с цветовата котировка като конектора е от друг кабел?

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Вто 24 мар 2015 9:00

radi_nrj написа:Мислиш, ли че спротивлението на още 2 прехода метал-припой-метал ще се отрази толкова фатално? На диференциалните двойки кое има е проблем, дължина или екранировка? Наставял съм VGA и DVI ама точно HDMI не съм та ми стана интересно.

Не е проблема в съпротивлението. Диференциалните линии са две жици, които "носят" един сигнал. Напрежението в двете жици е противофазно, подобно на USB. Самият комплект от двете "жици" се държи по съвсем различен начин от "просто две жици". Тези двете образуват сигнална линия със характерен импеданс (50 Ohm), който импеданс е за сметка на точно избрани сечения на проводника, изолацията и разтоянието между двете жици. Импеданса се дължи на индуктивно-капацитивните хатактеристики, а не на омично съпротивление. Въпросът е в това, че където се наруши правилния вид на линията, т.е. ако има "кръпки", на това място се получава несъгласуваност, а също и недобра балансираност на диф. двойка, което води до много по-лоша шумозащита.
Когато се налага надене на подобни линии, включително коаксиални, това задължително трябва да се прави със подходящи съединители (снадки), които да запазят свойствата на линията в мястото на кръпката.

Аз не бих го направил така, но ако си пробвал и става, ОК. Но колкото кабелът е по-дълъг и има подобни места, толкова по-лошо за него.

Потребителски аватар
Golf_Gogo
Автомобил: Passat Alltrack B8 + Golf 4
Двигател: 2_0 TDI DFCA + 1_6 16V BCB

Мнениеот Golf_Gogo » Вто 24 мар 2015 9:45

Ако колегата няма нищо против, ще му използвам темата, т.к. аз имам почти същият проблем с 18 метра HDMI-HDMI кабел. Или по-точно - не прави добър контакт самият кабел, който влиза в конектора (прегънат доста лошо) и съответно мен също ме вълнува дали подлежи на някакъв вид ремонт, първо, защото е скъпичък кабела и второ, защото подмяната му ще ми коства доста усилия.

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Вто 24 мар 2015 12:19

Какво не е ясно да се запои този накрайник по изводи

Изображение

http://www.blueechosolutions.com/info/hd-ez-lock/repairing-damaged-hdmi-cable/

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Вто 24 мар 2015 14:53

То всичко е ясно, въпросът е че не всеки ще успее, ако не е ползвал поялник :biggrin .
Трябва поялник с тънка човка, трябва проводниците да се калайдисат предварително и да се изрежат късичко, да се запоят поотделно, а не с една обща топка калай :mhihi , всичко да стане нежно и да може после да се затвори съединителя с капачетата му.

drmilendd
Контакти:

Мнениеот drmilendd » Съб 18 апр 2015 21:34

Стана с наставяне от друг кабел. Бачка без проблеми! Поздрави на всички негативисти в темата, аз съм на принципа на шопа - нема начин да нема начин.

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Нед 19 апр 2015 0:37

drmilendd написа:Стана с наставяне от друг кабел. Бачка без проблеми! Поздрави на всички негативисти в темата, аз съм на принципа на шопа - нема начин да нема начин.

Поздрави на всички шопи :th_up .

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”