LED светлини,мнения,коментари и препоръки-за автомобили
- fox_vt
- Автомобил: Seat Toledo
- Двигател: AHU 97
LED светлини,мнения,коментари и препоръки-за автомобили
Здравейте,доста се чудих къде да я пусна тая тема и накрая реших тук да е за да се види от повече хора.Разбира се ако не и е мястото тук,или има такава тема,макар че не открих може да се модерира по усмотрние на модовете.
Та на въпроса кой,какви LED крушки е ползвал/ползва.От какви сте доволни и от кои не.Идеята е за конкретни модели както за вътрешно осветление така и масовите външни.
Основно лед светлините могат да се оприличат със 4 класа според това какви емитери (LED) са използвани.
На първо място са обикновенните 5 мм светодиоди,след това са SMD светодиодите базирани на 5050,5630 и т н,на трето място са крушки със COB LED и на последно място в еволюцията най модерните и с най висок светлинен добив CREE емитерите.
Идеята е да не се открива топлата вода тепърва а да се ползва опита на препатилите в тая област.
пп извинявам се че не съм бил достатъчно ясен-питането е само за авто осветление,понеже там навлизат сериозно а режимите на работа не са най благоприятни.
Та на въпроса кой,какви LED крушки е ползвал/ползва.От какви сте доволни и от кои не.Идеята е за конкретни модели както за вътрешно осветление така и масовите външни.
Основно лед светлините могат да се оприличат със 4 класа според това какви емитери (LED) са използвани.
На първо място са обикновенните 5 мм светодиоди,след това са SMD светодиодите базирани на 5050,5630 и т н,на трето място са крушки със COB LED и на последно място в еволюцията най модерните и с най висок светлинен добив CREE емитерите.
Идеята е да не се открива топлата вода тепърва а да се ползва опита на препатилите в тая област.
пп извинявам се че не съм бил достатъчно ясен-питането е само за авто осветление,понеже там навлизат сериозно а режимите на работа не са най благоприятни.
Последна промяна от fox_vt на Чет 19 мар 2015 12:31, променено общо 2 пъти.
- Vasseto
- Автомобил: Passat B7 Passat B5_5 Jetta V
- Двигател: CFFB AVF BXE
Re: LED светлини,мнения,коментари и препоръки
Здраей колега,
аз ползвам три от изброените видове.
Доволен съм от всички. Просто са в различни стаи по предназнечение и светят много добре.
P.S. Моля, оправи анкетата да ги нацъкам и трите.
Поздрави Вассето!
аз ползвам три от изброените видове.
Доволен съм от всички. Просто са в различни стаи по предназнечение и светят много добре.
P.S. Моля, оправи анкетата да ги нацъкам и трите.
Поздрави Вассето!
- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
Светлината от LED за мен е неприятна за осветление на стая. Изглежда силна защото е насочена. Прави отвратителни, контрастни сенки. Реално не е по-ефективна от луминесцентната. Имам няколко LED лампи вкъщи и доста енегоспестяващи луминесцентни ( и двата вида са от скъпите така да се каже). Енергоспестяващите са по-поносими.
Нямаш опция в анкетата с отрицателен отговор, като за мен
.
Нямаш опция в анкетата с отрицателен отговор, като за мен

- Bai Sando
- Автомобил: Audi A 3
- Двигател: 2000 TDI 2006г
Аз в спалнята сложих 3 LED лампи с "топла"светлина.По 5 вата е всяка,понеже полилея е за 3бр. на Е-14 фасунга.
И на мен ми идва леко дразнеща,макар и да е тола(уж 3000К.).В другите стаи съм с енергоспестяваши пак в същия спектър и определено по-приятно светят.Хубавото на диодните е че светват веднага и нямат нужда от загряване,а и живота им е уж около 50 000 часа.
И на мен ми идва леко дразнеща,макар и да е тола(уж 3000К.).В другите стаи съм с енергоспестяваши пак в същия спектър и определено по-приятно светят.Хубавото на диодните е че светват веднага и нямат нужда от загряване,а и живота им е уж около 50 000 часа.

- fox_vt
Re: LED светлини,мнения,коментари и препоръки-за автомобили
Добавих в анкетата право на 4 отговора.Коригирах и първото мнение тъй като видях че изобщо не съм уточнил най важното за което се извинявам.
Става въпрос за Авто осветление вътре и вън със наличните на пазара LED крушки.
Става въпрос за Авто осветление вътре и вън със наличните на пазара LED крушки.
- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
е това е друг въпрос вече.
На плафоните по покрива съм с ЛЕД плочки 18 и 15 светодиоди/7,90 и 5,Х0 лв/ . Взел съм ги от Елимекс /имат преходници за Т10 и Т11/. Добро осветяване.
По портите , над краката, багажник и краката на 3 ред са ЛЕД с 8 светодиода тип суфидни - пак от Елимекс / 1,90 лв бр./- 10 бр.
Задни габарити и задни габарити + стоп от Гарван- / габаритите с ф 5мм, комбото с / не знам типа-на светодиод има по 3 точки, св.диодите са плоски. Тях се наложи да ги отварям и да слагам по 1 диод , за да не връща при стоп към габарити / предни.
Предни габарити -пак от Гарван а с по 1 светодиод с лупа ф около 8-9 мм. При използване с фар Н4 лампа след 5-6 месеца някой дава фира , но са по 0,70 лв, а вече им лепвам по 1 ф 5 светодиод / старите си имат резистор /.
Арм. табло - голяма играчка /има 4 бр х 5 Вт и 3 х 1,2 вт . на 5 Вт лампи - по 4бр. ф 3мм светодиоди ориентирани по окръжност , на 1,2 Вт по 3 бр 3 мм светодиоди.
Дневни ЛЕД - фабрично с по 8 плоски светодиода. 1 то фарче даде фира- влага , прекъснати дири и изводи на светодиоди- нова платка с ф 5мм ярки и силиконизиране.
пепелник- 2 бр ф3мм сини, запалка -1бр ф5 бял,часовник - 2 или 3 бр/не помня/ ф 3мм сини.
задни порти - осветяване на дръжките по 1 бр ф3 мм сини.
Предстои да сложа 1 лента 5050 ярко бяла на капака на двигателя.
Дисплеи на климат и радио Соунд2 - не ми се играе, пробвах с по 2-3-4 ф 3 мм , но няма равномерно осветяване , а и много раглобяване трябва.
Жабка не съм си играл да сменям лампата.
На плафоните по покрива съм с ЛЕД плочки 18 и 15 светодиоди/7,90 и 5,Х0 лв/ . Взел съм ги от Елимекс /имат преходници за Т10 и Т11/. Добро осветяване.
По портите , над краката, багажник и краката на 3 ред са ЛЕД с 8 светодиода тип суфидни - пак от Елимекс / 1,90 лв бр./- 10 бр.
Задни габарити и задни габарити + стоп от Гарван- / габаритите с ф 5мм, комбото с / не знам типа-на светодиод има по 3 точки, св.диодите са плоски. Тях се наложи да ги отварям и да слагам по 1 диод , за да не връща при стоп към габарити / предни.
Предни габарити -пак от Гарван а с по 1 светодиод с лупа ф около 8-9 мм. При използване с фар Н4 лампа след 5-6 месеца някой дава фира , но са по 0,70 лв, а вече им лепвам по 1 ф 5 светодиод / старите си имат резистор /.
Арм. табло - голяма играчка /има 4 бр х 5 Вт и 3 х 1,2 вт . на 5 Вт лампи - по 4бр. ф 3мм светодиоди ориентирани по окръжност , на 1,2 Вт по 3 бр 3 мм светодиоди.
Дневни ЛЕД - фабрично с по 8 плоски светодиода. 1 то фарче даде фира- влага , прекъснати дири и изводи на светодиоди- нова платка с ф 5мм ярки и силиконизиране.
пепелник- 2 бр ф3мм сини, запалка -1бр ф5 бял,часовник - 2 или 3 бр/не помня/ ф 3мм сини.
задни порти - осветяване на дръжките по 1 бр ф3 мм сини.
Предстои да сложа 1 лента 5050 ярко бяла на капака на двигателя.
Дисплеи на климат и радио Соунд2 - не ми се играе, пробвах с по 2-3-4 ф 3 мм , но няма равномерно осветяване , а и много раглобяване трябва.
Жабка не съм си играл да сменям лампата.
- fox_vt
Задните габарити и стопа комбинирани ли са ти?Точно с тях ударих на камък.Взех едни smd базирани червени но се оказа че вътре драйвъра е захранен едновременно от двете пъпки като едната е през резистор 30 ома.И тук голямото дърво при светнат само габарит + идва на пъпката на габарита но - идва на корпуса и на другата пъпка и става така,че тока минава през резистора от едната към другата пъпка без изобщо да свети нещо,а самия резистор след 2 мин е пред разтапяне.Решението за сега е шотки диод на стоп линията да спира обратния ток от габарит линията.
Поръчах си тези
Тези
Тези
И тези
Мисля да ги сложа по една отзад + една халогенна крушка (имам 4 броя габарити и стопове отзад)и да видя коя ще издържи.За съжаление фаворитите ми с CREE диода имат ено негативно мнение от потребители та да видим.
Поръчах си тези
Тези
Тези
И тези
Мисля да ги сложа по една отзад + една халогенна крушка (имам 4 броя габарити и стопове отзад)и да видя коя ще издържи.За съжаление фаворитите ми с CREE диода имат ено негативно мнение от потребители та да видим.
- kris11
- VW експерт
- Контакти:
Имам отделна лампа 5Вт за заден габарит + още 1 комбо 21+5Вт -стоп+ габарит.
Комбото е подобна на 3 тия линк, нo e без CANBUS
Разпоих я с помпа .За стопа от пъпката отива директно към светодиодите. От пъпката на габарита минава през резистор 0,5Вт / но не помня дали беше 300 или 100 ома /беше 2012г /.Запоих налични 1N4007 последователно на резистора с анода към пъпката на габарита. Преди това измерих колко е тока през пъпката на габарита и подбрах с-стта на резистора за същия ток. При стоп не ми светва вече левия преден габарит
, за десния още не е дошло времето.
Офф -от левия преден габарит ми е управлението на ЛЕД дневните
Комбото е подобна на 3 тия линк, нo e без CANBUS
Разпоих я с помпа .За стопа от пъпката отива директно към светодиодите. От пъпката на габарита минава през резистор 0,5Вт / но не помня дали беше 300 или 100 ома /беше 2012г /.Запоих налични 1N4007 последователно на резистора с анода към пъпката на габарита. Преди това измерих колко е тока през пъпката на габарита и подбрах с-стта на резистора за същия ток. При стоп не ми светва вече левия преден габарит

Офф -от левия преден габарит ми е управлението на ЛЕД дневните
-
- Автомобил:
- Двигател:
Мисля на пасата (b4) да му сложа диодни стопове. За целта изрязах от диодна лента 5 сегмента от по 3 диода. Идеята ми е да ги залепя върху малко картонче и да ги напъхам в стопа отзад. Свързването ще го направя с женски накрайник за пластинката, където контактува крушката и запояване. Струва ли си идеята и някой опитвал ли е подобна манипулация?
- kris11
- VW експерт
- Контакти:
За каквo са тия напъвания. Продават се ЛЕД лампин според цокъла.
ОФф моитеЛед дневни ги монтирах преди рег в КАТ и преди снимките за каското тогава. Имам снимки с немските номера преди рег а. Ако някой се пъне - ето така дойде от Германско
ОФф моитеЛед дневни ги монтирах преди рег в КАТ и преди снимките за каското тогава. Имам снимки с немските номера преди рег а. Ако някой се пъне - ето така дойде от Германско
Последна промяна от kris11 на Пет 10 юни 2016 9:34, променено общо 1 път.
-
- Автомобил:
- Двигател:
ЛЕД лампи се купуват най-лесно, а и искам да пробвам. Има ли нещо, което може да се обърка?
- fox_vt
Единственото което може да се обърка е от това каква точно лед лента ще ползваш,ако е твърде мощна то трябва да е залепена на нещо метално което да служи за радиатор,примерно алуминиева планка.След това следва как по дяволите да се пъхне лентата през дупката на лампата като хем да се пъхне хем да освети всичко вътре равномерно.И не на последно място лентата е за 12 волта а при запалена кола напрежението е около и над 14 волта което ще доведе до още по голяма нужда от охладител.Ако лентата се нагрее твърде силно освен че ще изгори ще се отлепи от това на което си я залепил.
За направа на самоделно лед осветление за колата препоръчвам да се ползва за всяко осветително тяло нещо такова DC-DC модул
Голямо е колкото 20 стинки и може да се пъхне навсякъде,и ще бъдете спокойни че светодиодите ви ще оживеят максимално дълго.
За направа на самоделно лед осветление за колата препоръчвам да се ползва за всяко осветително тяло нещо такова DC-DC модул
Голямо е колкото 20 стинки и може да се пъхне навсякъде,и ще бъдете спокойни че светодиодите ви ще оживеят максимално дълго.
- kris11
- VW експерт
- Контакти:
На 3 я стоп махнах ламБите С 2 или3 ленти съм със св.д. 5050 забравих колко ленти са 2/3 Светят си. Най - интересното е ,че на тъмнина и габарит светят слабо
-
- Автомобил:
- Двигател:
Идеята ми беше да залепя 5 сегмента от по 3 диода от евтина диодна лента (3528 май беше) върху картонче, за да влезе в стопа. На спирачка съм максимум по 1 минута на светофар така че според мен няма да има проблем с греенето.
Последна промяна от explorer.1505 на Нед 19 юни 2016 22:48, променено общо 1 път.
- beuchat
- Автомобил: 1990 Golf 2
- Двигател: 1.6 EZ
Нямаш проблеми с толкова малко на брой диоди.
Аз в плафона съм си налепил 5 реда лента с 9 диода на ред залепени върху карта от пикадили и проблеми нямам.
Аз в плафона съм си налепил 5 реда лента с 9 диода на ред залепени върху карта от пикадили и проблеми нямам.
Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”