Умната къща или Хай-тек по нашенски

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
POLOver
Автомобил:
Двигател:

Умната къща или Хай-тек по нашенски

Мнениеот POLOver » Вто 15 яну 2008 11:15

Такаа...
Предполагам повечето от вас са чували за къщата на чичо Бил(Гейтс), в която всичко се управлява от вездесъщите компютри... Музика, видео, светлина, че даже и пердетата са автоматизирани. Основата разбира се, са "новите" технологии за безжична връзка - WiFi и отчасти Bluetooth.
Предполагам също, че и повечето от вас разполагат с достатъчно бърза връзка поне към българския пийринг, така че неща като онлайн телевизия, video on demand, стрийм на музика с високо качество и други подобни (включвам и торентите ;)), вече са ежедневие.
И тук някъде достигаме до това как да си направим живота по-хай-тек или що е то модерна (не казвам умна, защото хладилник с ЛАН още не ми е по възможностите) къща.
Ето тук една схемичка за моя вариант за домашни мултимедиини забавления:
Изображение

Той, обаче не е съвсем изпипан, за което и пускам тази тема :lupe
Най-общо се вижда с какво разполагаме - Интернет, АР+рутер, РС - обикновена машина с повечко място на дисковете, телевизор, аудио система, умен телефон и лаптоп.
Въпросът е как да накараме всички тези неща да работят заедно при минимум усилия и необходимост от технически умения на "оператора".
Това, което на мен ми хрумна на пръв поглед е връзка лаптоп <> РС през ремоут десктоп - за сваляне на торентите директно на РС и евентуално плейване на съдържание към ТВ или ресивъра.
N-серията има възможност за плейване на аудио/видео файлове от телефона през домашната мрежа, но тук не съм съвсем запознат - някой ако го е ползвал да каже. В момента смарта (6680 без Wi-Fi :)) служи като дистанционно на Уинамп през Bluetooth, но се очаква ъпгрейд към N-95 или 82.
Друго - ХР медия едишън или Виста е по подходяща ОС за РС с оглед на това, което върши :?:
В общи линии целта на темата е да се обсъдят конкретни предложения за връзки между устройствата, софтуер (за компютрите или телефона) или ... така че собствен опит или други идеи са добре дошли ;)

Потребителски аватар
lowrider
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот lowrider » Вто 15 яну 2008 11:28

...замислял за друго,стоя си в нас,(допускам че мпс-то е със дистанционно запалване) и от нас си отварям вратата на гаража посредством лаптоп/телефон след 10мин си слизам колата е загряла,гаражът е отворен и всичко е 6.Или другото прибирам се и на 50-60м от нас да мога да си пусна осветлението в нас...

Потребителски аватар
zaro
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zaro » Вто 15 яну 2008 11:30

Всичко това е елементарно постижимо - в смисъл със гаража и лампите. Хората си управляват парното със смс вече по бояна и насам натам, навсякаде има наслагани пир шалтери и ти светва лампата като се появиш, има вече доста интересни неща за хора с парици:)

Потребителски аватар
mishu
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот mishu » Вто 15 яну 2008 11:36

Има една много яка гъзарийка от Netgear - Media Center.
http://www.engadget.com/2007/03/14/netgears-digital-entertainer-hd-ready-for-your-home/

Връзва се към телевизора и по wireless или LAN към останалите компютри. Прави ти библиотеки на всички филми и MP3-ки на PC-тата. Пускаш си филми от телевизора. Струваше около $350.

Потребителски аватар
POLOver
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот POLOver » Вто 15 яну 2008 11:50

mishu написа:....

...it promises...

Ама дали го прави :?: Всъщност не ми стана ясно и какво точно прави :?: А и може ли 350$ да се похарчат и по-добре :?:

Потребителски аватар
lowrider
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот lowrider » Вто 15 яну 2008 12:09

zaro написа:Всичко това е елементарно постижимо - в смисъл със гаража и лампите. Хората си управляват парното със смс вече по бояна и насам натам, навсякаде има наслагани пир шалтери и ти светва лампата като се появиш, има вече доста интересни неща за хора с парици:)

не се и съмнявам в това,просто ми се иска ако имам време да си поблъскам главата сам :wink:

Потребителски аватар
jivkojj
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jivkojj » Вто 15 яну 2008 12:48

За тази цел чудесно предложение е LinuxMCE http://linuxmce.com/. на сайта има снимки и демо филм как работи самата система, както и да я изтеглите. Всичко се обединява в едно - множество телевизори, телефон, управление на дома, алармената инсталация.

Потребителски аватар
murder
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот murder » Вто 15 яну 2008 12:50

Браво, много интересна тема. Замисля ме за някой работи :lol:

Потребителски аватар
POLOver
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот POLOver » Вто 15 яну 2008 13:18

jivkojj написа:....

:006: за това говоря
Предполагам като всяка останала дистрибуция, може да се инсталира заедно с Windows?
Всъщност, това което ми хареса най-много е идеята на Orbiter - управляваш центъра през всяко устройство с ОС...
Събота ще го тествам :ahoy

Потребителски аватар
jivkojj
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jivkojj » Вто 15 яну 2008 13:30

Да, може да работи паралелно с други ОС.

За да си спестиш работа, по-добре дръпни DVD-to. Там вече медия центъра е интегриран с Кубунту. Става и с 2-те CD-ta, но трябва предварително да имаш чисто инсталирано кубунту и на него се инсталира. иначе е сопер готина работа, ако имаш видео nVidia над 6ххх серия. Остават ти очите от ефектите.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Вто 15 яну 2008 14:49

Аз бих добавил и малко секюрити, аларма с GSM известяване през 3G видео и звук наблюдение или webcam...

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Вто 15 яну 2008 15:33

VWGT написа:Аз бих добавил и малко секюрити, аларма с GSM известяване през 3G видео и звук наблюдение или webcam...

IP100 by Paradox - около 100-150 $

таквиз магарии много..

DEVI WEB·HOME -системи за подово отопление

DALI-системи за управление на осветление

абе.. аууу пари да имам ;)
и къща.. да я глезя...
Да не говорим за шнайдер електрик или льогранд, които имат интЕлегентни системи за централизирано управление на осветеление и квот се сетиш ;) безични ключове.. аве.....

дай ми сума, и 150м2 застроена площ къща...
да видиш, как че се топлим на 3 етажа, за 100 лв на месец и ще зе охлаждам,
нема да чистим сняг, покриви улуци, и ще си гледам от службата кво става в реално време...
ааа... и съответната сума ако може ;)

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Вто 15 яну 2008 15:50

wili98 написа:да видиш, как че се топлим на 3 етажа, за 100 лв на месец и ще зе охлаждам
за сонда с термо-помпа ли говорим или друга е технологията, сериозно питам :)

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Вто 15 яну 2008 16:06

VWGT написа:
wili98 написа:да видиш, как че се топлим на 3 етажа, за 100 лв на месец и ще зе охлаждам
за сонда с термо-помпа ли говорим или друга е технологията, сериозно питам :)

тове е
геотермална вода+слънчеви колектори

Потребителски аватар
POLOver
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот POLOver » Вто 15 яну 2008 16:16

Ква стана тя :)
Идеята е с минимални средства и набор от техника да постигнем максимум резултат ;)

Иначе и аз знам - 10 000 евро, идват пичовете с техниката и после си пея "Find me somebody to love" под душа :D

http://hobby.neomontana-bg.com/kit122.htm ето едно бързо китче за управление на консуматори. За съжаление съм лаик в областа на електрониката, та не мога да го оценя ;)
http://bozhko.net/index.php?page=uniconucc&hl=bg ето и още един ентусиаст (поздрави за младежа :respect ), който се занимава активно с тези неща...

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”