Спортен въздушен филтър

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
Потребителски аватар
muhtarov
Автомобил:
Двигател:

Спортен въздушен филтър

Мнениеот muhtarov » Нед 14 ное 2010 16:56

какво ще кажете,
какво ще препоръчате като марки, съвети и чалъми при монтаж
как ги поддържате, чистите ли ги или ги сменяте с нови.

плюсове и минуси

правят ли проблеми през лятото или зимата :? (а при много студено - напр. -25)

janko_danev
Автомобил:
Двигател:

Re: Спортен въздушен филтър

Мнениеот janko_danev » Нед 14 ное 2010 19:22

пич моята кола е със филтър sparko,ама аз така я купих.на филтъра има някакви знаци нещо за въздуха,незнам какво значат.тои е сложен в оригиналната кутия.казаха ми че се мие с бензин и се сменя на 80 000-100 000км.карал съм и друго поло като моето 1000 кубика с обикновен филтър но няма разлика фрапираща.знам само че спортния филтър стапя катализатора но аз нямам.съвсем малко вади по гърлен звук но незнам дали е от него.карам го лято,зима всичко е ок.

Потребителски аватар
muhtarov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muhtarov » Нед 14 ное 2010 19:25

janko_danev написа:пич моята кола е със филтър sparko,ама аз така я купих.на филтъра има някакви знаци нещо за въздуха,незнам какво значат.тои е сложен в оригиналната кутия.казаха ми че се мие с бензин и се сменя на 80 000-100 000км.карал съм и друго поло като моето 1000 кубика с обикновен филтър но няма разлика фрапираща.знам само че спортния филтър стапя катализатора но аз нямам.съвсем малко вади по гърлен звук но незнам дали е от него.

почти всичко от това което казваш противоречи с доста от инфото което съм чел.

само това, че се мие с бензин съм го срещал. киснене 2 часа и после се омазнява пак.
но дали тази операция го прави като нов, туко що купен и още девствен :?

janko_danev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот janko_danev » Нед 14 ное 2010 19:35

нямам представа аз съм минал около 30 000км.с тая кола и сам го мил 2пъти с бензин.мои приятел ми каза да не го сменям защото бил истински ала,бала,и издържал много км.като го измия колата става малко по пъргава но много малко.вместо да купувам обикновен ще си мия този.като го гледам тои е някакъв железен или алуминиев.за катализатора са ми го казвали много хора че се повреждал.то маи има специални спреове за филтри но аз го мажа с парцал с масло.колега не мога да ти отговоря професионално просто ти казвам какво съм чувал,чао от мен.

Потребителски аватар
muhtarov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muhtarov » Нед 14 ное 2010 19:48

janko_danev написа:нямам представа аз съм минал около 30 000км.с тая кола и сам го мил 2пъти с бензин.мои приятел ми каза да не го сменям защото бил истински ала,бала,и издържал много км.като го измия колата става малко по пъргава но много малко.вместо да купувам обикновен ще си мия този.като го гледам тои е някакъв железен или алуминиев.за катализатора са ми го казвали много хора че се повреждал.

катализаторЯ :)
до колкото знам е вид филтър, който също се сменя на около 200 000 или 400 000км. в зависимост от автомобила
но понеже новият е цифра, масово хората просто ги изрязват от системата.

Потребителски аватар
Dido_Petrov
Автомобил: Polo 6N
Двигател: 1.8 20VT

Мнениеот Dido_Petrov » Нед 14 ное 2010 21:32

janko_danev написа:...като го измия колата става малко по пъргава но много малко.то маи има специални спреове за филтри но аз го мажа с парцал с масло...

колега как разбра на това 1.0 че става по-пъргаво след като хората на много по-големи двигатели слагат такива филтри и не могат да го усетят, а това за мазането с парцала можеш да си го патентоваш :idea: mhihi

П.П.не се засягай ама не се сдържах просто колегата пита друго :beer

Потребителски аватар
apa6o
Автомобил: Skoda Octavia 1Z
Двигател: BKD

Мнениеот apa6o » Нед 14 ное 2010 21:41

И в допълнение това за катализатора ме застреля :063: Слагането на филтър е икономически по-изгодно от обикновените книжни, но може да доведе до по-бързо заминаване на дебитомера и не е препоръчително при коли с Г-ладери, защото ги убива.

Потребителски аватар
muhtarov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muhtarov » Нед 14 ное 2010 21:54

apa6o написа:И в допълнение това за катализатора ме застреля :063: Слагането на филтър е икономически по-изгодно от обикновените книжни, но може да доведе до по-бързо заминаване на дебитомера и не е препоръчително при коли с Г-ладери, защото ги убива.

не претентирам за професорска титла, и не знам как точно работи катализатора
от опит само знам, че е някъде около ауспуха и едва ли не филтри частици от изгорелите газове. като го премахват слагат тръбичка на негово място

ся .. не съм сигурен вече след коя година и дали на всички е така, но на тъста ТДИ-то, катализатора е вързан с компа :?

Потребителски аватар
Dido_Petrov
Автомобил: Polo 6N
Двигател: 1.8 20VT

Мнениеот Dido_Petrov » Нед 14 ное 2010 22:24

абе оставете ги тея катализатори на мира

Сега по темата: аз карам със спортен филтър на JR и съм доволен пера си го с MEGLIO и си го омаслявам с препарата на JR, като може да се омаслява и с WD40. През топлото съм нямал проблем, а през студеното освен да нагаря малко повече не виждам какво друго може да е, но нали за това е филтъра за да пуска повече въздух. Дали ще ги сменяш или ще си караш с един и същ си го определяш ти, но аз нямам толкова пари че да си позволя филтър от 70лв. и да го сменям на 5000км. но не мога да си позволя също и филтър от 10лв. защото пък тогава ще си сменям дебитомера по-често :wink:

Потребителски аватар
crank666
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот crank666 » Нед 14 ное 2010 22:44

WD 40 може да се омасляват болтове, но не и спортни филтри. Препарата с който аз си омаслявам филтъра е точно за това предназначен.
Спрей масло за спортни филтри Air Filter Oil SCT Germany
Цена: 9.50лв - цената е примерна от сайт(copy paste)
luftfilteroel2.jpg

Много е грешно използването на обезмаслител за прането на филтъра.Вярно става като нов, но във филтъра има вата, която се поврежда от силните препарати като обезмаслители и ВД 40. Другото нещо е, че спрея за омасляване е светло червен с ясната цел да се вижда къде е омаслен филтъра- трябва навсякъде да е омаслен за да не пропуска частиците. Спортен филтър се пере по-често от колкото се сменя хартиен ! Максимум 5 хил. км. Моя го пера на 3хил.Пера го със слушалката на душа с топла вода, в лигенче с течен прах за пране като го потапяп и го изплаквам хубаво от двете страни.Ефекта е като с обезмаслителя, но така много повече се запазва филтъра.Като пример мога да дам платняната обвивка на вакумните маркучи.Мия си двигателя с обезмаслител редовно, но плата ми е заминал на маркучите, за това сложих силиконови.

Придържайки се към темата - колега за мен KN e добра марка филтри, JR също (доста по евтини са, но като качество не отстъпват) Към тях си има комплектчета за пране и ако ги изполвзаш често няма да имаш проблеми.

Потребителски аватар
muhtarov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muhtarov » Нед 14 ное 2010 23:09

това което казвате хора, тези филтри искат по голямо внимание от жената.
заслужава ли си да се затормозява човек с такъв филтър :?

като знам, че сегашния се сменя за 2мин и новия струва 10лв.

спортен едва ли не трябва да си взема два, докато се пере единия да ползвам другия.

Потребителски аватар
crank666
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот crank666 » Нед 14 ное 2010 23:51

еми ако вечерта го изпереш на сутринта е сух в стайни условия говорим, а лятото за няколко часа

Потребителски аватар
neon
Автомобил: S3
Двигател: BAM

Мнениеот neon » Пон 15 ное 2010 10:43

Коментирана е хиляди пъти вече тази тема. Отгоре на страницата има бутон "Търси"-използвайте го!Понякога може да научите доста полезни неща, като например.....да прочетеш написаното от производителя.
viewtopic.php?f=52&t=137335

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”