Polo 1.4 16V 2001г. - Теч на масло

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
Потребителски аватар
dbanchev
Автомобил:
Двигател:

Re: Polo 1.4 16V 2001г. - Теч на масло

Мнениеот dbanchev » Съб 06 сеп 2014 20:26

Такаа... След половин година мъка малкия звяр е в играта. Стария мотор замина в кофата само главата остана, защото я правихме преди да разберем, че долнището е леш, та ако на някой му трябва глава за 1.4 16в да свирка. Таа набарах мотор от лупо ударено, НО внос от германия- моторчето чисто, здраво, право на 70000 с тюв документи и тн.... Кукле отвсякъде за скроманата сума от 500лв. Метнахме го и резултата е повече от добър работи перфектно сега бръмбара проклет- стана идеалната комбинация- италианско купе с немски мотор :mhihi . И така проблема при мен си беше чисто механичен- мотора тресеше и гаснеше, защото беше с натрошени сегменти на един цилиндър, блока износен на елипса долу, изяден колянов вал..... мила картинка :bishop

Потребителски аватар
freelancer
Автомобил: VW Polo 1.4 MPI
Двигател: AKK 2000

Мнениеот freelancer » Пон 08 сеп 2014 6:57

Честито Банчев, да си караш със здраве и без никакви проблеми, новата, стара придобивка!
Наистина това е идеалната комбинация! Италиянско купе, без ръжди с поддържан "немски" двигател.
Взел си най доброто решение, наистина не си заслужава да ремонтираш отделни възли, излиза доста по скъпо, отколкото да смениш целия двигател, а и не се знае как ще ти го оправят.
Дано нямаш повече проблеми с новото двигателче, 70 000 км си е направо ново!
Късмет и много безаварийни километри. :th_up

Потребителски аватар
dbanchev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dbanchev » Пон 08 сеп 2014 18:23

Lancer мерси за пожеланията брат! При тебе има ли някакво развитие с гасненето? :beer

Потребителски аватар
freelancer

Мнениеот freelancer » Вто 09 сеп 2014 7:01

За съжаление все още не съм открил причината. В Казанлък има доста такива полота, говорих с двама колеги със същите коли, като моята и на двамата им гаснат студени. Преди няколко дена случайно се срещнах с един колега от Велико Търново, със същото поло и на него му гасне при навиване на волана, само като е студено. Всичко е сменил и пак същата история. Аз съм по напред в смените, защото той беше на етап ЕКУ, но го разубедих, тъй като пробвах и с друго ЕКУ и резултата беше същият.
Явно това е масов проблем и тези двигатели имат някаква тънкост, нещо дава фира след време, но какво е то, никой не може да каже, мистерията е пълна! :confused
За сега ми го прави епизодично номера, повечето пъти е перфектна, ще видим зимата как ще е, тогава се налага да паля по някой път по 2-3 пъти, което е дразнещо, иначе всичко е наред, двигателчето си работи и си върви колата идеално. Има някаква малка тъпня, която прави проблема, защото съм сменил всичко, което има отношение към студения старт.
Бях, чел в един английски форум за някаква акция свързана с дефект в буксата на дросел клапата, но не дава грешки за дросел (и него съм сменил).
Доста по добре е положението, но не е решен напълно проблема. Вече взе да ми писва, но ако ми остане свободно време, може би ще потърся специалист, някой, който много разбира, защото явно редовите механици не са достатъчно квалифицирани за подобен проблем.

Благодаря ти, че попита все пак братле и се радвам, че си оправи проблема кардинално! :biggrin
Може би, като сменя колата ще си реша и моя. :mhihi :beer

Потребителски аватар
sandra_loop
Автомобил: Audi A3
Двигател: 1.9 2003

Мнениеот sandra_loop » Пон 22 сеп 2014 16:08

Радвам се, че поне някои си е оправил проблема с този гаден двигател. Обиколих 80% от моргите и се оказва, че тези прекрасни 16V са най-скапаното нещо на VW. И на фона, че онзи ден ми разбиха и изтарашиха колата вече съм пред голямата дилема дали да нея разглобя на части, та да си избия поне малко набутаните пари в тая кошница....

Потребителски аватар
freelancer

Мнениеот freelancer » Пон 22 сеп 2014 18:21

Сандра, да ти се оплача и аз. Наскоро дадох 600 лв за да оправя различни забележки по купето, колата стана, като нова, кукла!
Обаче някой изрод ми е завидял явно, защото тази сутрин открих, че са ми ударили едно коляно на предния калник!
И аз не знам кой е, но ако го набарам ще го счупя от бой.
Всяка кола има разходи, двигателчета не са лоши стига да се полагат грижи. :c020
Нали каза, че след смяната на сепаратора всичко е наред?

Потребителски аватар
sandra_loop

Мнениеот sandra_loop » Вто 23 сеп 2014 12:02

Беше наред да докато след като се върнах от морето и чух двигателя да стърже и видях, че маслото го няма... Въздушният филтър мазен, дросела направо..... И когато чичо Д-р я прегледа присъдата беше ясна....
freelancer, за щастие аз проблеми с боя и ламарина нямам мъж ми ги оправя срещу каса бира :D

Потребителски аватар
freelancer

Мнениеот freelancer » Вто 23 сеп 2014 13:27

Сандра, съчувствам ти, но всъщност, може ли да ни осветлиш каква беше причината да остане без масло двигателя? Теч някакъв или нещо се е запушило? Картер, цедка на картера?

Потребителски аватар
sandra_loop

Мнениеот sandra_loop » Вто 23 сеп 2014 14:40

Маслото е изхвърчало през ауспуха и задръстило въздушният филтър. Белята е хидравличните повдигачи и сегментите на буталата и само това преди да се разглоби двигателя. Този проблем се е появил от запушена картерна решетка и не правилно работеща маслена помпа, та всичко по веригата на маслото сменям...

Потребителски аватар
freelancer

Мнениеот freelancer » Вто 23 сеп 2014 21:19

Добре де, нали има лампа за маслото, не ти ли е светила? Има датчици за високо и ниско налягане, би трябвало да сигнализират ако има проблем. Щом е горила масло не си ли забелязала, че пуши отзад? Тракаха ли повдигачите? Гаснела ли ти е на празен ход студена между другото?
Когато ти сменяха сепаратора не забелязаха ли, че имаш много нагар вътре в картера? Вижда се през дупката, може да се светне с фенерче.
Имала ли си други симптоми, като трудно палене и гаснене при студен двигател. Помпата да се е чувала, да бръмчи или нещо такова?
Мерси за отговорите предварително!

Потребителски аватар
sandra_loop

Мнениеот sandra_loop » Сря 24 сеп 2014 11:27

Значи почвам с пълна информация.
Докараха ми колата на рапатрак пред КАТ. Регистрирах я и вече тръгвам да се прибирам. По пътя на таблото светна лампата на маслото. Веднага в сервиз. Там само ми смениха маслото и филтъра, закачиха на диагностика нищо не казаха и ме пуснаха да си ходя. След два дни нищо, тръгнах на на път и минах 60км за 4 часа, защото лампата пак светна. От там пак в сервиз. Разтвориха картера изчистиха го видяха, че на ниски обороти маслената помпа изобщо не качва масло смених. Смених обичайните консумативи, ролки, ремъци, филтри и пак ме писнаха да си ходя. Повдигачите си тракаха, но ми казаха да карам така докато не се покаже още нещо по двигателя, че да има смисъл да се сменя. След 3-4 месеца започна да тече масло от сепаратора (от когато е и темата). Тогава ми казаха, че трябва да ремонтират целият двигател, но тогава реших да сменя само сепаратора (no maney) и проблема пак беше решен до известно време (не се качваше масло към филтъра повече от месец). Докато не почна лампата на чека да мига. Тогава забелязах и пушека и липсата на масло без да има течове и че вече въздушният филтър и дросела са мръсни... Иначе не гаснене, трудно палене нищо няма, колата върви за този си проблем много добре набира добре няма ядове. Само че тръбата от сепаратора съм я изключила и съм и пуснала тръба под колата та да не качва във филтъра. Все още дори не бих казала, че харчи и много масло, на месец сипвам по половин литър максимум.
Знаеш ли колко са кът тоя туп двигатели... и тъй като са супер чупливи, цената им е супер завишена (под 500лв. трудно може да намериш). Да събера някакви пари и ще я оставям да я разглобят и тогава ще се реши дали да махам целия двигател или да ремонтирам този. По груби сметки ако се размина с най-лекото само смяна на сегментите, повдигачите, гарнитури, филтри и работа ще ми е около 600лв.(но да попаднеш на майстор), нов двигател първо да чакаш да е е същия със същите букви мин. 500лв. отделно пари за работа и пререгистрация в КАТ, и има още един вариант изцяло друг двигател например 1.4 МПИ, те вървът около 350 - 400лв. но тука идва смяна окабеляване, компютри, техно тест и пререгистрация на колата.
Та въпросите са много възможности много, пари малко хахаха :)
Ще държа в информация как тече ремонта ми

Потребителски аватар
freelancer

Мнениеот freelancer » Сря 24 сеп 2014 11:45

Благодаря за отговора!
Наистина дълбоко ти съчувствам, много си преживяла. :confused
То и аз купих моята по снимка, един приятел ми я докара, изгодно. Повече кола без тест-драйв, диагностика и пълен оглед не бих се навил да купувам. Цената беше изгодна и си викам, каквото да има се прави. Да ама не всички механици по сервизите са достатъчно квалифицирани за съжаление.
Положителното при мен е, че вече разбирам доста повече от двигатели, особено бензиновите, преди знаех само от къде се налива маслото, явно е въпрос на късмет!
Ако колата е от Италия, работата е ясна. Мисля, че тези двигатели са просто по чувствителни на тема смяна на маслото и ако се сменя редовно изкарват доста.
Ами май е по добре, като колегата Банчев да си купиш читав двигател и направо да го сменяш, а частите от твоят да ги продадеш!
Примерно ако го намериш за 500 лв., от стария може да продадеш само дросел клапата за 100, ако е читава, за екуто още 80-100, мап 30-40, хидравлична помпа 50, алтернатор 60-70, кабели, свещи 50-60, повдигачи за стъклата 20, темп датчик 10, термостат с рамото 20, бобина с комутатор 50, сепаратор с маркуча 30-40(аз го купувам веднага) и т.н.
Цените са примерни, от това, което съм гледал. Мисля, че ще си избиеш парите, ако направиш така. :c020
Даже ще излезнеш на печалба! Това е най удачният вариант според мен.
Да сме живи и здрави, другото се купува!
Успех, и ще следя как минава ремонта! :th_up

snuupy93
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот snuupy93 » Сря 24 сеп 2014 12:04

Колежке, не искам да те разочаровам, но като цяло двигателите на Polo от 96 нататък са калпави колкото си искаш. Аз карам 1.4i APQ мотора, пушеше, тракат повдигачите.... и аз минах през процедурите сегменти, гумички, гарнитури... но като цяло има още забележки по мотора, аз лично ще купя друг двигател. И за напред ще избягвам да си купувам Polo, страхотни колици са, но двигателите им са леш... Имам наблюдения над голфовите и все има и читави от тях. При нас 1.4, 1.4 16V, 1.6, всичко е леш....Сегменти, повдигачи, дросели...

Потребителски аватар
sandra_loop

Мнениеот sandra_loop » Сря 24 сеп 2014 13:10

snuupy93 разбрах го това за жалост много късно... Но пак каква ти е гаранцията, че няма да попаднеш на двигател с проблем? Така, че за момента клоня към ремонт на сегашният, само се чудя дали да не си сменя майстора. Та ако някои има майсторан от София разбиращ от тези ремонти, нека да пишат на ЛС.

snuupy93
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот snuupy93 » Сря 24 сеп 2014 13:23

Аз лично съм много доволен от Людмил, адски много разбира VW като цяло, на много добри пари работи и работи бързо и качествено! Ето линк към темата му:
http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=13&t=29623

Аз лично само при него ще си правя колата . :th_up

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”