ПОЖАР В ПОЛО !!!

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
Потребителски аватар
drakano
Автомобил: S6 2.2TQ ABT
Двигател: AAN
Контакти:

ПОЖАР В ПОЛО !!!

Мнениеот drakano » Пон 25 май 2009 10:02

Тази сутрин полото(1.0 бензин 92год.) на една моя позната почти се запали, дима започнал да излиза изпод педалите на водача.Аз го огледах при мотора, там нямаше никакви почернели кабели или наченки на пожар.Вътре в купето мирише на изгорели кабели, но доколкото успях да огледам висящите кабели около педалите, те си бяха добре. Моля, дайте съвет за електричар или някой, който е имал подобен проблем с такова поло.

Потребителски аватар
Anbuch
Полохолик
Автомобил: VW POLO 6R
Двигател: CGGB 2010г
Контакти:

Re: ПОЖАР В ПОЛО !!!

Мнениеот Anbuch » Пон 25 май 2009 10:36

Прегледайте първо предпазителите ( намират се на срещуположният край на акумулатора като вдигнеш капака). Може някой да е сложил дебел кабел щото много му е горял предпазителя или предпазител с голям ампераж)

Изображение
Изображение
На снимката от книжката се вижда кой предпазител за какво е (ако знаеш немски де :| (аз не знам)) ,но поне става ясно кой колко ампера трябва да бъде. Всички са по 8 Ампера с изключение на 3 предпазителя ,които трябва да са по 16 ампера....Полото не е дизелово нали,че там може да са по-разлино предпазителите?

Другото което ми минава наум е ,че точно от тази зона ,човек лесно може да си вземе напрежение за нещо което слага допълнително в колата (там са релетата и куп други жици) ,но не се знае дали тези жици ,изобщо минават през предпазителите отпред.Някои отиват към предпазителите и съответно те не са защитени! Едно е сигурно...има пожар защото някой кабел не минава през предпазител!

Когато всичко с предпазителите е наред, вижда се кой от тях гори, вижда се веригата на какво предпазва и после се търси причината.Ако примерно ти гори предпазителя на вентилатора за парното...проблема е в неговата инсталация или самият вентилатор.....и така

Потребителски аватар
maslinkov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот maslinkov » Пон 25 май 2009 10:59

Моят кабел който отива в комутатора на бобината е сменян и по думите на майстора се е палил, но и той недоумяваше защо. Буксата на комутатора се беше окислила и я сменихме със здрава втора употреба. Виж и там.

Потребителски аватар
leavon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот leavon » Вто 26 май 2009 12:47

Аз имах подобно преживяване, за радост, без фатални последици, поне засега!
В сервиз в Казанлък се наложи да свалят скоростната кутия и после, при поставянето, забравили да вържат масата. Въртя аз, не ще да пали! Казаха ми, че акумулатора бил паднал! Въртях аз няколко пъти - не ще и не ще! Отварям капака и виждам, че излиза струйка дим от шлауха на кабелите за нивото на спирачна течност. Не му обърнах внимание, защото видяха, че масата не е вързана, вързаха я и запали от половин оборот. В Пловдив, обаче, когато преглеждах да не са забравили още нещо, забелязах, че едното кабелче, което влиза в щепселчето за комутатора е оголено. Те са три кабела, обвити с нещо като гофриран маркуч. Като го поразтворих се оказа, че единия кабел се е разтопил. Проследих го, за да видя, че изолацията е стопена чак до малко преди мястото, през което снопа кабели влиза някъде в купето. По хода на този гофриран маркуч, на едно място се присъединяваха и кабелите, идващи от нивомера на спирачната течност. Чак тогава си дадох сметка откъде е дошла онази струйка дим. Обвих с изолирбанд самия оголен кабел и напъхах всички в гофретника. Стана като от Германия! Предполагам, че има някаква връзка между липсата на маса и прегорелия кабел. Дано начина, по който "замазах" положението да не стане причина за по-сериозен проблем!

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”