Здравейте,
днес като запалих полото, стрелката на оборотомера започна да вибрира на едно място и не се отмести изобщо. Също и скоростомера спря да работи. Иначе стрелките на температурата и горивото си работят. Какво съм направил като проби:
1. проверих бушоните. няма изгоряли
2. Откачих акомулатора за малко , но без резултат
Ако някой се е сблъскал с този проблем да сподели моля.
пс: полото е 1000 кубика, мотор AEV 96 год.
Не работят скоростомер и оборотомер
- Marto
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Не работят скоростомер и оборотомер
Колега използвай търсачката има поне 5 теми за този проблем. Мой съвет е да се ориентираш към ново табло (втора ръка).
- digo_pl
- Автомобил: omega V6
- Двигател:
- Контакти:
Ако се стигне до ново табло ... viewtopic.php?f=45&t=169138
- Peterman
- Автомобил: passat b6
- Двигател: BMP 2000 140 hp - 2006
да не се е откачило жилото отзад?
- anonimko
- Автомобил:
- Двигател:
Колега тия половери не са с жило а за скоростомера си провери датчика на скоростната кутия най-лесния начин е свали таблото и махни клемата и после я сложи отново -може да се е разместила и да не дава контакт на всичките си пинове и оттам да губи скоростомера
- Angelchov
- Автомобил: VW Polo
- Двигател: GK 1985
Виж да не се е замърсила буксата на таблото. При мен един ден оборотомера започна "започна да играе брейк"
. Смисал подържам си едни и същи обороти а той постоянно 1000 5000 докато не падна на 0-лата и остана там. Свалих изчистих я със спирт и след това нема ядове.

- Soyer
- Автомобил:
- Двигател:
Аз бих те посъветвал да си провериш тока от акумулатора при запален мотор. би трябвало да ти изкарва малко над 12 волта, кето е нормалното. Имах го тоя проблем когато генератора не зареждаше и акумулатора беше заминал. Поздрави 

- embi4a
- Автомобил:
- Двигател:
Аз имах същия проблем миналата зима. Проблема беше в самото табло. Оправиха ми го за 30 лв и 1 час работа по него. Проблема който ми казаха беше свързан с влагата в купето - бил започнал процес на корозия. Но по моргите може да намериш друго табло за сходни пари. Самото табло се маха като се развият 2 болтчета зад волана, маха се пластмасата с формата на обръч и внимателно вадиш таблото. Отзад е с букса, откачаш я и отиваш на моргата за табло. Закачаш новото и го пробваш дали отчитат всички уреди. Успех с решаването на проблема!!!
- doc_j
- !!!ИЗМАМНИК!!!
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Soyer написа:... би трябвало да ти изкарва малко над 12 волта, кето е нормалното.
Офф: Това не е нормално, би трябвало да изкарва доста над 12 волта, сиреч: между 13.5 и 14.5!!!
- sukhoi
- Автомобил:
- Двигател:
благодаря ви за мненията колеги,
от работа цяла седмица нямах време да се занимавам с таблото и карах така.
Ще ми се да я вържа към лаптоп и вагком да видя състоянието на таблото, дали ще ми изкара някакви грешки. Ще пиша по-подробно като оправя проблема(дано е по-скоро).
пс. А сега и за друг проблем да ви питам:
когато е студена колата и я запаля , на свободна се чува леко стържене от скоростна кутия. Като натисна съединителя шума изчезва. А пък като загрее сякаш се оправя. Какво е според вас? Утре ще сменям маслото на скоростната кутия. Какво масло да взема и колко литра е ? филтър има ли?
от работа цяла седмица нямах време да се занимавам с таблото и карах така.
Ще ми се да я вържа към лаптоп и вагком да видя състоянието на таблото, дали ще ми изкара някакви грешки. Ще пиша по-подробно като оправя проблема(дано е по-скоро).
пс. А сега и за друг проблем да ви питам:
когато е студена колата и я запаля , на свободна се чува леко стържене от скоростна кутия. Като натисна съединителя шума изчезва. А пък като загрее сякаш се оправя. Какво е според вас? Утре ще сменям маслото на скоростната кутия. Какво масло да взема и колко литра е ? филтър има ли?
- anonimko
- Автомобил:
- Двигател:
Погледни си маслото в кутията -за доливване или смяна при студен двигател е паднало долу и не смазва хубаво после се оправя понеже вече е загряло -доливане или смяна като отвориш пробката ще се разбере
- digo_pl
- Автомобил: omega V6
- Двигател:
- Контакти:
Преди почти 2 години го смених и аз. Взех Yacco, проблеми не съм имал. Не помня колко струваше, но небеше евтино. 3л мисля, че събра на 1.6 АЕЕ. Но разфасовките бяха по 2л. Малко тъпо, ама...
Поздрави!
Поздрави!
- embi4a
- Автомобил:
- Двигател:
Провери си маслото на скоростната кутия, но съм убеден че проблема не е от там. Това което описваш е съединителя. На феродовия диск най-вероятно му се е разронила сърцевината и затова така трака. При мен е същото от 2 години и всичко си бачка. На студено трака, а като натисна съединителя тракането спира. Като загрее се оправя. Карай така пък ако започне да ти буксува съединителя чак тогава го сменяй!
- vdv
- Автомобил: vw golf 3
- Двигател: ABD 92
- Контакти:
Здравейте колеги!
По вапроса за "треперенето" на оборотомера и скоростомера проблема се оказа в стъпковите моторчета.
На оста на моторчето има малко зъбно колело което от времето,от топлината или от кой знае какво се спуква по оста.
Проблема се решава като зъбното колелце се залепи към оста.За целта дори не трябва да разпоявате въпросното моторче.
1.Сваляте стрелките като започвате да ги въртите обратно на часовниковата стрелка и изтегляте нагоре.
2.Отвивате 8-те винта "торкс" /голямите/
3.Издърпвате пластмасата с уредите.
4.Разглабяте въпросните моторчета като изправяте металните пластини от двете страни на пластмасата и внимателно издърпвате пластмасата нагоре.При процедурата ще изпадне едно зъбно колело,така че внимавайте къде го разглабяте.Ако не искате да изпадне просто обърнете платката с моторчетата надолу и издърпайте пластмасата.Сега вече трябва да видите намотките,оста и малкото зъбно колело на въпросните моторчета.
5.Свалете зъбното колелце и намажете оста на моторчето с хубаво секундно лепило.
6.Върнете колелцето обратно на оста и изчакайте докато изсъхне лепилото./внимавайте да не залепите оста/
7.Зглобявате всичко по обратния ред.
Това е,надявам се да съм бил полезен
п.п. Ако продължат да трептят значи не сте ги залепили добре
По вапроса за "треперенето" на оборотомера и скоростомера проблема се оказа в стъпковите моторчета.
На оста на моторчето има малко зъбно колело което от времето,от топлината или от кой знае какво се спуква по оста.
Проблема се решава като зъбното колелце се залепи към оста.За целта дори не трябва да разпоявате въпросното моторче.
1.Сваляте стрелките като започвате да ги въртите обратно на часовниковата стрелка и изтегляте нагоре.
2.Отвивате 8-те винта "торкс" /голямите/
3.Издърпвате пластмасата с уредите.
4.Разглабяте въпросните моторчета като изправяте металните пластини от двете страни на пластмасата и внимателно издърпвате пластмасата нагоре.При процедурата ще изпадне едно зъбно колело,така че внимавайте къде го разглабяте.Ако не искате да изпадне просто обърнете платката с моторчетата надолу и издърпайте пластмасата.Сега вече трябва да видите намотките,оста и малкото зъбно колело на въпросните моторчета.
5.Свалете зъбното колелце и намажете оста на моторчето с хубаво секундно лепило.
6.Върнете колелцето обратно на оста и изчакайте докато изсъхне лепилото./внимавайте да не залепите оста/
7.Зглобявате всичко по обратния ред.
Това е,надявам се да съм бил полезен

п.п. Ако продължат да трептят значи не сте ги залепили добре

- sukhoi
- Автомобил:
- Двигател:
На мен пък баш майстор по табла ми каза че са изгорели входове на контролера и купих едно за 50 лв. от морга
Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”