отварям тази тема, за да споделя мъките, болежките и проблемите със своето Поло, като надявам се за някои неща получа помощ, за други - аз да съм от полза.
Каква е колата - Поло, 6N1, произведено през 1997-ма година, код на двигателя AEF, дизел.
Проблем първи - при студено време, стартера "изпуска", издавайки характерен стържещ звук. Първоначален заподозрян беше бендикса, но се оказа, че работи добре. Към момента заподозрени са втулки на стартера, които предстои да бъдат сменени.
Проблем втори - изключително трудно палене. Колата бе закарана в Лукас сервиз, до гараж Земляне в София, където погледнаха помпата, свалиха и почистиха дюзите, провериха компресията, прегледаха подгревните свещи - към момента колата пали доста по-лесно (цена на удоволствието - 45 лева). Оказа се, че колата е имала 2 затлачени дюзи, но компресията е страхотна, почти като нова.
Проблем трети - проблеми с подгрева - колата съвсем самоволно решава дали да включи подгревните свещи при подаване на контакт, или пък да не ги включи. Основен заподозрян е реле 187, което струва безумна сума, поради което силно ми се иска някой да ме посъветва за евентуални други причини за този проблем. При инатене с подгрева, почти винаги проблема се решава с изваждане и поставяне наново на релето (187).
Проблем четвърти - преди 2 дни, на излизане от паркинга на CCS-а, се счупи водач на предно, ляво ел. стъкло. Днес през деня успешно демонтирах кората на вратата, свалих механизма, взех за "мостра" счупения водач и поръчах в кварталния магазин комплект за лява врата. С малко повече късмет утре ще са тук и ще кача стъпка-по-стъпка инструкции по смяната на водачите.
Проблем пети - ръждата

Проблем шести - акумулатор на доизживяване - предстои покупка на нов-новеничък.
Проблем седми - открадната задна чистачка и капачка на резервоара

Проблем осми - разпадащи се предни чистачки. Никога, ама наистина НИКОГА повече няма да си купя чистачки от Метро

Проблем девети - изгнила генерация - беше сменена с втора ръка, закупена на много изгодна цена.
Проблем десети - детската болест на интериора - спукана централна конзола - беше заменена с втора ръка такава (здрава).
Проблем десети - изключително дразнещо тракане от жабката (колата е с голяма жабка, без Air bag), предстои поправка.
Колата се кара към момента предимно градско, основно в София, като за последната седмица навъртя над 100 километра. Все още не съм засичал разхода на гориво при тези условия.