От няколко месеца съм собственик на POLO 1.4 APQ '99. В началото климатика почваше да охлажда за 1-2 мин, но загрее ли двигателя и спира. Ходих вчера в един сервиз за климатици,с една машина на Bosch изтеглиха фреона и маслото, премери го съответно беше 10гр масло и 400гр фреон. Направиха вакум в системата и върнаха 700гр фреон, обратно маслото и 10гр. UV течност. Пуснах климатика и почна да духа доста студено, налягането беше добро. На високто при дехидрататора беше горещо, на ниското тръбата замръзнала, но като поработи 1 мин и пак същото. Почна да влиза някакъв смесен въздух и пак спря да охлажда. Според тях е клапа и ми казаха, че таблото трябва да се разглоби, съответно цял ден работа и 100лв.
Някой имал ли е продобен проблем? Дали е възможно да е от изпарителя или от датчика за температура в него. Или наистина тази клапа е за ремонт или смяна.
Polo 1.4 '99 проблем с климатика
- anonimko
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Polo 1.4 '99 проблем с климатика
Напълно възможно е да е клапата тя е облепена с дунапрен и вече да го няма -пусни вентилатора на 4 на студено без включен климатик ако хвърчат от духалките дребни буклуци подобни на дунапрен-сваляне на таблото и облепване на всички клапи защото ако ти е опуснала щипка на бронята на жилото на топло-студено ще ти меша въздуха и на студен двигател.
Последна промяна от anonimko на Съб 13 юли 2013 8:28, променено общо 1 път.
- s7x
- Автомобил: VW Polo 1.4
- Двигател: APQ 1999
Благодаря, ще пробвам вентилатора, ако се окаже така ще се наложи да го отворя
дунапрена може да е изхвърчал доста отдавна . Какво налягане държеше като работеше ? Електромагнитната шайба на компресора постоянно ли е зацепена и върти или съединителя отделя и спира компресора ?
- s7x
Не мога да видя къде е тази шайба.Май държеше над 10 бара и 2 на ниското(може и да се лъжа). Пак го пробвах преди малако. Търгна уж заскрежи се тръбата на високото, но вътре пак не духаше студено. Пусках, спирах някойко пъти и забелязах, че перката върти, но компресора не работеше.Пробвах и да върти въздуха само вътре, но нямаше ефект.Да не би да има нещо проблем компресора т.е. някоя клапа вътре. Май ще ходя на сервиз пак, но като събера парички.
Колега не бързай с разглобяването на таблото. В сервиза казаха ли че има пропуск на фреон?
- zfa159
- Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
- Двигател:
- Контакти:
Може и сам да провериш нещата, без да ходиш пак в сервиз.
Палиш колата и пускаш климатика да духа макс. силно и макс. студено. Работи така поне 5-10 минути и после гледаш тръбите отвън, където влизат за към купето.Тънката тръба трябва да е топла (около 40 градуса) , дебелата тръба трябва да е ледено студена (не хладка).Ако това е така и вътре в този момент вее жега, климатика ти работи безупречно и проблема си е от клапите под таблото (не е само дунапрена, защото дори целия да го няма, пак ще духа доста хладен въздух около 10-12 градуса). Ако има проблем и тръбите не са така, както ти казвам, вече имаш проблем с климатичната част - компресор, дехидратор, може да са няколко неща.
Ако пък си от София, ела до сервиза и ще я погледна и ще ти кажа какво трябва да и се прави...ние за гледане пари не взимаме :)

Палиш колата и пускаш климатика да духа макс. силно и макс. студено. Работи така поне 5-10 минути и после гледаш тръбите отвън, където влизат за към купето.Тънката тръба трябва да е топла (около 40 градуса) , дебелата тръба трябва да е ледено студена (не хладка).Ако това е така и вътре в този момент вее жега, климатика ти работи безупречно и проблема си е от клапите под таблото (не е само дунапрена, защото дори целия да го няма, пак ще духа доста хладен въздух около 10-12 градуса). Ако има проблем и тръбите не са така, както ти казвам, вече имаш проблем с климатичната част - компресор, дехидратор, може да са няколко неща.
Ако пък си от София, ела до сервиза и ще я погледна и ще ти кажа какво трябва да и се прави...ние за гледане пари не взимаме :)

- s7x
Ходих преди малко пак да пробвам климатика :) Направих както ми каза, вентилатора на 4 и макс студено. Тръгна всичко да работи по климатичната система. Тънката тръба се заскрежи, а дебелата беше просто студена. Работи така към 5 мин, но вътре не се усещаше да работи климатика.
Възможно ли е да е от изпарителя( да е замърсен или задръстен), датчик?
Предполагам си наясно с цените. Нормално ли е да ми искат 100лв. за разглобяване на таблото и поправка/смяна на клапа/и(ако там е проблема).
Възможно ли е да е от изпарителя( да е замърсен или задръстен), датчик?
Предполагам си наясно с цените. Нормално ли е да ми искат 100лв. за разглобяване на таблото и поправка/смяна на клапа/и(ако там е проблема).
- s7x
lobos написа:Колега не бързай с разглобяването на таблото. В сервиза казаха ли че има пропуск на фреон?
Не съм ходил да проверяват, те ми казаха, че климатика трябва да работи известно време и тогава да ида. Но преди да го напълня ходих в един сервиз в Пловдив, мисля че ИМПАС 56 беше. Та там ходих първоначано, гледаха с UV лампа, не намериха теч. Човека каза, че има нещо запушено по климатичната система. Нещо не ми вдъхнаха доверие и си тръгнах.
-
- Автомобил:
- Двигател:
колега импас са добри и се занимават от години с автоклиматици
- s7x
sparcho написа:колега импас са добри и се занимават от години с автоклиматици
Най-вероятно ще се върна там. Разбрах, че са добри. Надявам се и цените да са им добри :)
Май май работата намирисва на дехидрататор.
- zfa159
- Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
- Двигател:
- Контакти:
Ако тънката е хладна или студена или направо замръзва преди да влезе в ТРВ клапана (хвани я при самата дюза за мерене на налягането) - дехидратора е тотална щета...там тръбата трябва да е топла, почти гореща.

- s7x
Пиша с известно закъснение от 1 година
та проблема е решен. Нямаше налягане на високото, оказа се дехидрататор. Смениха го в Sycona Пловдив заедно с още 4-5 уплътнения и заработи. Всичко с труд излезе 108лв. Един маркуч на високото налягане беше се притрил на 2 месета доста, но го изолираха и да се надяваме, че ще държи. А иначе за смяната му ми искаха "скромната" сума от 55лв. :)

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”