LUPO 1.4 16v

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
biser93
Автомобил:
Двигател:

LUPO 1.4 16v

Мнениеот biser93 » Нед 21 сеп 2014 9:21

Колеги имам проблем с оборотите 1-во при студен двигател като запаля колата даржи 900 оборота тоест не вкл. автоматичния смукач а трябва да даржи 1100 и постепенно да падат... 2-ро когато е студена и завартя волана за да направа по сериозна маневра колата гасне или оборотите падат драстично. 3-то пускам климатика вместо да дигне оборотите те падат и цялата кола трепере даржи 500 обората ..... незнам какво да правя ако може някой да ми даде съвет какво да правя.

Потребителски аватар
boyan.chav
Автомобил: VW Golf IV 1998
Двигател: 1.4 16v 75hp AHW
Контакти:

Re: LUPO 1.4 16v

Мнениеот boyan.chav » Нед 21 сеп 2014 9:49

Пробвай с почистване и адаптация на дроселовата клапа. Има теми тук във форума по този въпрос :wink

Потребителски аватар
freelancer
Автомобил: VW Polo 1.4 MPI
Двигател: AKK 2000

Мнениеот freelancer » Пон 22 сеп 2014 12:48

Колега, кликни в моят профил и търси в потребителските мнения, имам почти същият проблем! След 1 година и 9 месеца все още не са открили причината!
За това те съветвам вместо да сменяш части на проба и грешка, да отидеш при много, ама много добър специалист, защото повечето механици по сервизите не могат да се справят, факт!
Търси си човек, който е много наясно и не сменяй части преди да си напълно сигурен, че са ти открили проблема!
Първо прочети моите теми да се запознаеш с проблема и отговорните елементи и след това си намери човек, който няма да те излъже или само да ти трие грешките.
Познавам много хора със същото гаснене, с тези двигатели и така си карат. Ако случайно разбереш причината, те моля да споделиш, за да помогнеш.
Аз не намерих човек да ми открие проблема в моят град за съжаление, смених доста части и имам доста функциониращи резервни части. Ако ти трябва нещо пиши на лични.
Успех.

Последна промяна от freelancer на Пон 22 сеп 2014 12:55, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Пон 22 сеп 2014 12:52

И си купи букварче...

Потребителски аватар
freelancer

Мнениеот freelancer » Пон 22 сеп 2014 13:03

Колегата под и над мен. :biggrin
Прав си колега и забележката е уместна!
Не съм те разбрал правилно, за което се извинявам! :beer
Изтълкувах това за букварчето в погрешна насока. :c020

Последна промяна от freelancer на Пон 22 сеп 2014 18:14, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Пон 22 сеп 2014 16:12

Приятелю над мен, това не е литературен форум, ала грамотното писане е силно желано даже и тук. Човек, който не се е постарал да изложи грамотно проблемите си, не изглежда сериозно.

Та по темата - като за начало направи диагностика.

snuupy93
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот snuupy93 » Вто 23 сеп 2014 9:04

freelancer написа:Колега, кликни в моят профил и търси в потребителските мнения, имам почти същият проблем! След 1 година и 9 месеца все още не са открили причината!
За това те съветвам вместо да сменяш части на проба и грешка, да отидеш при много, ама много добър специалист, защото повечето механици по сервизите не могат да се справят, факт!
Търси си човек, който е много наясно и не сменяй части преди да си напълно сигурен, че са ти открили проблема!
Първо прочети моите теми да се запознаеш с проблема и отговорните елементи и след това си намери човек, който няма да те излъже или само да ти трие грешките.
Познавам много хора със същото гаснене, с тези двигатели и така си карат. Ако случайно разбереш причината, те моля да споделиш, за да помогнеш.
Аз не намерих човек да ми открие проблема в моят град за съжаление, смених доста части и имам доста функциониращи резервни части. Ако ти трябва нещо пиши на лични.
Успех.

Пробвал ли си с друг дросел (стъпков мотор)?

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Вто 23 сеп 2014 10:02

Потребителски аватар
freelancer

Мнениеот freelancer » Вто 23 сеп 2014 10:03

Пробвал съм Снупи, не само с дросел, а още с - 3 температурни датчика, от които първият (люксембургския) беше прекъснал, мерих го, след, като смених вторият, който се оказа работещ, сега съм с Беру. 3 МАП сензора, поради грешката за въздух Р0106, бобина с комутатор (чисто нова Беру), кабели Беру почти нови (2010), нови свещи НЖК (25 лв парчето, платинени). Първо чистих дросел клапата и после в последствие я смених с друга, доста запазена и на хубава цена и пак ядец! Пробвал съм с друг датчик разпределителен вал (от друга блъсната кола). Пробвах и с друго ЕКУ и пак същата история. Препрограмиране и на сутринта завъртях волана и изгасна. Мерил съм налягане на горивото 3 пъти. Сменил съм всички филтри (горивен, въздушен, маслен), чистил съм картерната вентилация (сепаратора), гледал съм всички вакуумни маркучи, доста от тях съм сменил, някои са чисто нови, включително и чисто ново ПЦВ клапанче преди дросела(нещо, като егр).
Един куп диагностики и пак нищо.
Двигателя не прекъсва, има си ускорение, не пуши, не тресе, не дими, работи си тихо, обаче зора е само при студен двигател след престой, тогава работи по-грубо и се усеща липса на мощност първите 1-2 минути.
В момента си мисля, че може би някой инжектор пикае или бензиновата помпа не може да вдигне налягане при студен двигател, след, като престои.
Може и да са "О"- пръстените на всмукателя, от там да смуче, доколото разбрах, ако смуче от там не е задължително да играят оборотите. Като сгрее малко и уплътнява по добре и на диагностка не излиза проблема.
Не се случва винаги, но обикновено палиш тръгваш и изгасва, все едно не и стига бензин или се дави. Когато е студена ми се е случвало да изгасне само при настискане на педала на газта, бутваш го леко и по- рязко и изгасва.
При второ, трето палене се стабилизира и после няма проблеми, загряла никога не е изгасвала, също и при следващи паления.
Има и друго. На моменти, по някой път върти, но не запалва, но това се случва много рядко. Иначе пали, но много странно, все едно се дави, вторият път пали чисто и стабилно. При първото палене стрелката на оборотомера се вдига бавно, вторият път се изстрелва.
Може би бензинова помпа. Бях решил да я сменям, но миналата вечер, някакъв изрод ми е ударил калника, прилича на удар с коляно и днес ще ходя на тенекеджия, дано се размина по евтино. :cry
Не ми върви с тази кола, има някаква каръщина, вече за 3-ти път ми я удрят, а и така и не ми откриха проблема, какво да сменя!

snuupy93
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот snuupy93 » Вто 23 сеп 2014 19:41

Ами при мен си има мощност и всичко, няма значение температурата на колата, но днес имам някакъв напредък с мененето на обороти, качих я на VCDS (VAG-COM), имам кабел и софтуер. Таа, изкара ми грешка 00524 = Knock Sensor 1 (G61) 31-00 Open or short to Ground. Разкачих въпросния Knock Sensor, който е боднат в смукателни колектор и колата заработи нормално, смисъл не менеше обороти, но работеше тегаво, щото реално той дава информация и на ламдата и температурния датчик и като го разкачих, даде грешки точно в тях, но пък колата не менеше обороти,явно датчика е за смяна при мен, ще го сменя идната седмица. Пробвай и ти да го разкачиш ;)

Потребителски аватар
freelancer

Мнениеот freelancer » Вто 23 сеп 2014 20:59

Под липса на мощност имах предвид, при запалване първите 20 секунди до минута, има нестабилен празен ход, тва имах предвид, иначе, когато не го прави или ако запаля втория път или я изчакам върти гуми и се изстрелва.
Твоят ход е също нестабилен, щом не удържа един волан или климатик.
Сегааа, братле, детонационният датчик не е на всмукателният колектор, а е отзад на блока, почти централно! :biggrin
А тоя датчик, който си разкачил е МАП сензора! :c020
Щом ти дава късо в нок сензора, го смени, но едва ли ще ти реши гаснещият проблем според мен, но все пак го смени, явно не работи, пада му изолацията на кабела или се нацепва пластмасата, това си е микрофон и се затяга мисля, че беше 20 нм с динамометричен ключ.
Доколкото съм чел обаче, въпросният нок сензор не участва при ниски обороти и празен ход, а екуто го взима под внимание при ускорение.
Мапа дава информация на екуто, не на ламбдата и на темп датчик. На базата на вакуума/налягането във всмукателният колектор екуто си прави правилната смес.
Не разбрах. Играят ли ти оборотите или не? Ако изключиш мапа и спират да играят и работи стабилно, значи ти смуче най вероятно въздух от някъде.
Каква грешка ти дава темп датчик? Мапа няма нищо общо! Като махнеш мапа екуто си приема средни стойности и просто колата става тромава и не се набира, губи мощност, а ти явно нямаш такъв проблем.
Няма причина сондата и темп. датчика да дават грешки, ако си разкачил мап сензора. :c020
Ами разкачал съм го и записва грешка, че липсва връзка с мапа, но това не значи, че проблема е в мапа, сменял съм го и него между другото.
Не знам точно, ако разкачиш мапа и празният ход стане стабилен, какво значи. Аз мисля, че е заради допълнителния въздух. На мен обаче не ми играят оборотите, въобще, така, че малко ме съмнява да влиза въздух.

snuupy93
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот snuupy93 » Вто 23 сеп 2014 21:10

Иначе ето какво правят оборотите:

После като се укроти е като спря консуматорите, иначе на моменти дори по-брутално падат и се вдигат...

Не ме разбра правилно, аз вадя другата част на въпросния сензор широката с трите пина:
Изображение
Долу съм постнал точно какво откачам, не знам какъв е този сензор и дали е въпросния проблемен:
Прикачени файлове
nfsec1.jpg

Потребителски аватар
freelancer

Мнениеот freelancer » Вто 23 сеп 2014 21:27

Това, което си извадил е буксата на мап сензора, това което си оградил с червено. Иначе това е нок сензора, но неговата букса явно е на друго място. Не мисля, че от него ти клати оборотите. Пробвай да затапиш маркуча на канистъра, на клапанчето за вентилация на резервоара, от страната на дросела. Махни тръбичката на канистър клапана и затапи тръбичката на дросела за проба?
Като пуснеш консуматори и се отваря дросел клапата, явно нещо се бърка и се мъчи да си стабилизира оборотите.
Виж за въздух от някъде. О пръстени, на колектора, пръстена на дросела, канистър клапан, маркучи и т.н.
Дава ли грешка за клапата, адаптирва ли се нормално, като и пуснеш адаптацията принудително с вагкома?

Somi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Somi » Сря 24 сеп 2014 8:14

Това на снимката е детонационен датчик, а като е казал колегата по горе си откачил МАПА, първо го свали и почисти наи вероятно е пълен с масло.

snuupy93
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот snuupy93 » Сря 24 сеп 2014 9:00

Somi написа:Това на снимката е детонационен датчик, а като е казал колегата по горе си откачил МАПА, първо го свали и почисти наи вероятно е пълен с масло.

Кое по-точно да откача и почистя?
Благодаря предваритрлно!

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”