аве колеги пред мен има голяма дилема полото ми е 1.4 APQ 1999г смятам че гори повечко от колкото трябва със със широки гуми е 185/55/14. Като гледах другите теми свързани с гумите и разхода не ми стана ясно възможно ли е от гумите да се вдигне осезаемо разхода около 9л на 100км смесено градското на къси разтояния при все студена кола. МОЖЕ ЛИ НЯКОЙ ДА МИ КАЖЕ ЗА МОЯ МОДЕЛ ПОЛО С КАКВИ ГУМИ И ДЖАНТИ КАТО РАЗМЕР СА ОРИГИНАЛНО ИЛИ ПО ТОЧНО ОТ ЗАВОДА КАК ИЗЛИЗАТ Със 14-цола или с 13-цола е по добре за колата да бъде. Дали наистина е възможно по големия разход да е от гумите ПОМАГАЙТЕ МОЛЯ!!!!
mod edit: dobrinb
Възможно ли е от гумите да се вдигне разхода? нов въпрос
Възможно ли е от гумите да се вдигне разхода? нов въпрос
Последна промяна от tu6ana на Нед 23 дек 2007 0:00, променено общо 4 пъти.
-
- Автомобил:
- Двигател:
колега,аз съм с 185/60/14.колата си е купена с тези джанти 14-ки
аз също карам градско на къси разстояния,но като мина 2км вече е загряла на 90гр.
въпреки това градско си гори 10,дори 11бензин в по-големите задръствания(карам главно в такива).
и аз отначало се шашках,но минах на диагностика и всичко е перфектно.
между другото разходът ти ще спадне поне с 1л ако качиш налягането в гумите на 2,2
аз също карам градско на къси разстояния,но като мина 2км вече е загряла на 90гр.
въпреки това градско си гори 10,дори 11бензин в по-големите задръствания(карам главно в такива).
и аз отначало се шашках,но минах на диагностика и всичко е перфектно.
между другото разходът ти ще спадне поне с 1л ако качиш налягането в гумите на 2,2
- g.n.g
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Съвсем нормално е това. По книжка ти дават 8,3л. на 100 км. (миля),
така, че твоите 9 са перфе за града и за студена кола. Иначе ако
караш крадско в София в задръстването е както ти каза колегата:
10-11л. на 100 км. бензин. А гумите оказват влияние разира се.
По принцип фабрично твоето поло излиза с 13-ки.
На мен моето ми дава в София последно 11 л. ГАЗ!!!
Вчера смених и термостата и се надявам да падне още малко, че
нещо не загряваше както трябва.
така, че твоите 9 са перфе за града и за студена кола. Иначе ако
караш крадско в София в задръстването е както ти каза колегата:
10-11л. на 100 км. бензин. А гумите оказват влияние разира се.
По принцип фабрично твоето поло излиза с 13-ки.
На мен моето ми дава в София последно 11 л. ГАЗ!!!
Вчера смених и термостата и се надявам да падне още малко, че
нещо не загряваше както трябва.
- Anbuch
- Полохолик
- Автомобил: VW POLO 6R
- Двигател: CGGB 2010г
- Контакти:
зарбира се , гумите оказват влияние на разхода ,но при мен примерно няма абсолютно никаква ралика в разхода с гуми 155/80 Х13 и 165/70Х 13. Разбира се за разхода смятам и това ,че с 155/80 като мина 98 км съм минал 100км и с 165/70 като мина 99 в действителност съм минал 100 км. Според мен по-голямо значение би имало налягането на гумите. Отначало бях решил да не слагам 175/65 Х13 за лятото заради разхода ,ама сега като видях ,че нямам абсолютно никаква разлика в разхода кото сложих по-широки гуми ,а комфорта и возията се увеличиха осезаемо - се надъхаха за 175 за лятото ,че тези дето ги имам (купих колата с тях) 155/80 незнам дали ще изкарат цялото лято на 2008 г
ми колеги нямам книжка за експлоатация на автомобила и за това се обръщам към вас.От тази тема ми стана ясно че гумите могат да влияят на разхода но с колко никой не може да каже един казва че разхода му е паднал доста при смяната на по широките гуми с по тясни друг казва,че гумете не променят разхода явно истината е някъде по средата. Ведин сайт намерих един конфигоратор за гуми. Написах параметрите на моето поло и вижте кво изляза:
Ако можете да ме посаветвате кое като размер от горе посочените конфигорации да избера за зимата и да знаете не държа на комфорта а на икономичноста-разход
Ако можете да ме посаветвате кое като размер от горе посочените конфигорации да избера за зимата и да знаете не държа на комфорта а на икономичноста-разход
Последна промяна от tu6ana на Съб 08 дек 2007 20:35, променено общо 1 път.
- maslinkov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Колега, според мен разход от по-широки гуми не може да се вдигне с повече от 0,5 л/100км. А иначе всичко, което си извадил от конфигуратора е едно и също по отношение диаметър на колелото. Това има значение, ако решиш да си смениш гумите - по - малките размери се намират по - лесно и струват по - малко. За разхода, освен ширината не е зле да си провериш сходимостта на предните колела - виж това може да ти го вдигне чувствително, ако е нарушена. Ако термостата ти е за смяна и караш само студена кола - също. Тук обаче влияе много и начина на каране - моя като не работеше пробвах следното: подавам 1/3 газ на І-а, след като започне да се наема, подавам рязко газ почти до края, после повече газ / рязко, еднократно / и на следващите предавки, докато достигна желаната скорост, след което ръгам 4-а, или 5-а, в зависимост от ситуацията и почвам само да я галя. По този начин свалих разхода си под тоя по книжка- вместо 7,7 градско ми гореше 6. Този фокус обаче вече не се получава, след като си смених термостата- гори си колкото й дават. Друга причина- ламбда сонда, но само след диагностика.
- g.n.g
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Ако си забелязал на този конфигуратор за гуми ако му напишеш :
Polo 1,4 или Polo 1,4 16V той ти показва еднакви размери гуми!!!
Та разбира се, че при 60 коня и при 100,3 коня с еднакви гуми 185/45/15
ще има разлика и то не малка!!! За 100,3 коня тези гуми са ОК, но за 60
коня са мъчителни и от там ти идва разликата в харченето.
Този конфигоратор ти показва възможностите за размер гуми, без да опират някъде по колата.
Това с гумите го знам от личен опит!!
Взех колата с 195/45/15 - и разход гардско:11,5л. бензин и извинградско:8л. бензин
После сложих 185/55/14 - и и даде градско:10,5л. бензин и звънградско 6л. бензин.
И сега съм с 155/70/13 - градско:9л. бензин и извънградско 5,5л. бензин,
градско ГАЗ 10,5л. и извънградско 6,7л с ГИ.
В градско се има в предвид София в пиковите часове,
а на извънградско се кара със средна скорост 120км. в час
Polo 1,4 или Polo 1,4 16V той ти показва еднакви размери гуми!!!
Та разбира се, че при 60 коня и при 100,3 коня с еднакви гуми 185/45/15
ще има разлика и то не малка!!! За 100,3 коня тези гуми са ОК, но за 60
коня са мъчителни и от там ти идва разликата в харченето.
Този конфигоратор ти показва възможностите за размер гуми, без да опират някъде по колата.
Това с гумите го знам от личен опит!!
Взех колата с 195/45/15 - и разход гардско:11,5л. бензин и извинградско:8л. бензин
После сложих 185/55/14 - и и даде градско:10,5л. бензин и звънградско 6л. бензин.
И сега съм с 155/70/13 - градско:9л. бензин и извънградско 5,5л. бензин,
градско ГАЗ 10,5л. и извънградско 6,7л с ГИ.
В градско се има в предвид София в пиковите часове,
а на извънградско се кара със средна скорост 120км. в час
Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”