За Цифровите апарати - фото кът...

Раздел за снимки и фотография в памет на нашия приятел Краси - madcap
didoriginal
Фотограф на VWClubFest
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: За Цифровите апарати - фото кът...

Мнениеот didoriginal » Нед 15 юли 2012 15:51

За тези пари спокойно си взимаш DSLR Canon EOS 450D с китов обектив, че и пари за едно фрапенце ще останат. ;) Щом имаш желание да се развиваш скачай в дълбокото. ;)

Потребителски аватар
PeshoVW
Автомобил: VW Golf II
Двигател: EZ
Контакти:

Мнениеот PeshoVW » Сря 25 юли 2012 14:07

Здравейте приятели и колеги. Събирам информация какъв точно фотоапарат да си купя и по точно какъв DSLR. Не съм професионален фотограф, както става ясно, но ми е голямо хоби да ходя и да снимам разни неща, в повечето случаи простотии, като цяло да се занимавам с фотография, разпускам чрез фотоапарата. В момента разполагам с един турбо сапунер, както ги наричат всички, а именно Canon PowerShot SX120 IS закупен от мен през далечната 2010, няколко месеца след като излезе, от който съм страшно доволен, а защо точно него ли? Имах наблюдения от предната серия SX 110IS, а и се допитах до нашия познайник Краси (madcap).

От миналата година насам съм се замислил да си взема DSLR-че, но не бях готов да отделя толкова пари, е сега май вече съм.. mhihi Допитвам се до Вас, защото тук има много хора които са по-навътре в нещата и ще могат да изкажат компетентно мнение по въпроса. Не разбирам много от DSLR-ри, имам много лек допир до тях. Като цяло и не знам много много кое какво е фотографските термини и т.н. Общо взето си падам по експериментите и като искам да заснема нещо, чак тогава сядам да чета кое как. :screwy

Като бюджет мога да кажа примерно да речем 1500 камъка.
По принцип съм се насочил към Канон, но ... Както и предпочитам да е ново, но пък не е ли по добре, втора ръка, по добър апарат на същата цена отколкото "по-слаб" , но по нов като модел? Ясно, че новото с е ново, но напрактика ?

Не съм тръгнал веднага да го купувам, проучвам нещата да имам някаква представа. Може пък да изчакам някой друг месец евентуално да поевтинее нещо? Или има и друго което ми се върти в главата но... ще видим.
Очаквам Вашите отговори, Поздрави :)

Потребителски аватар
xploda
Автомобил: Civic
Двигател:

Мнениеот xploda » Сря 25 юли 2012 15:22

PeshoVW написа:...

Канонско - 600D kit + 18-55mm IS II - 1460лв. на промоция в момента.
Никонско - Nikon D5100 kit + 18-55mm VR - 1200лв. на промоция в момента.

Втора употреба:
Никонско - D300 - 1300-1500, само тяло. 2008-2009 модел, но се води от професионалната серия. Снимал съм с такова животно...тези двете новичките ще ги направи смешни mhihi
Канонско - 60D - 1400-1600, само тяло. Модел 2011. Midrange, след него вече са моделите, които се водят професионални и са едноцифрени - 7D, 5D, 1D.

За любителско снимане, ама наистина снимане, демек без видео, аз бих си взел 40D(800лв. втора ръка) и с останалите пари двата китака - 18-55 и 55-300.

Потребителски аватар
madcap
Кенанския лъв
Автомобил: 1990 VW Golf 2
Двигател: APP turbo
Контакти:

Мнениеот madcap » Сря 25 юли 2012 17:42

Ако си харесал никон, най добре е нов, че нямат сервиз в БГ
А ако искаш втора ръка Канон е перфектното решение.

Както каза колегата по горе Канон 60д е мноо добър, даже мноо за първи, а ако ти идва скъп може 600д, много ми харесва също, и също двата китака 18-55 и 55-300

и мисля че ще влезнеш в тази сума

Потребителски аватар
stoi4o.d
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoi4o.d » Сря 25 юли 2012 18:45

Втора ръка си е риск за човек който нищо не разбира!
При апарата има доста механика,която може да е амортизирана и да си дадеш парите!

Аз бих погледнал и компактен със сменяема оптика - Олимпус или Сони имат отлични модели тук.Те освен,че правят снимки със сходно качество като това на някой огледално-рефлексните,са компактни,записват неограничено видео и може да ги ползваш там където не разрешават свободно снимане с DSLR :beer

Потребителски аватар
PeshoVW
Контакти:

Мнениеот PeshoVW » Чет 26 юли 2012 13:14

Понеже имам симпатии към Канон и почти само него гледам, дано е за хубаво. Нямам наблюдения от другите марки фотоапарати и за това. Чувал съм че и Канон и Никон са едни от най-добрите, като доказали се марки, чел съм и историята на Никон и мисля, че беше по стара марка и от Канон-а, ако има някакво значение и ако правилно си спомням.

Ясно е, че всеки има симпатии и наблюдения към дадена марка, но коя е по добрата напрактика или са еднакво добри имат си своите силни и слаби страни?

И от моите симпатии към марката и от по-горе написаното отново се хвърлям на Канон. За съжаление може би 60Д нов ще ми е скъпичък, толкова пари сякаш за сега не ми се дават (все пак не работя като фотограф.. хоби си ми е с наченки за развитие.) Но ще се оглеждам за него. Както и за 600Д за който споменахте и мисля, че е моя фотоапарат като за начало и че ми е по лесно достъпен като цена на този етап. Обшо взето за тези двата модела ще се оглеждам за сега, харесаха ми.
А за това дали ново или втора ръка, иска ми се да е ново, а това което е написал колегата горе, че няма да разбера колко е износен фотоапарата, малко и ме спира.

Не знам какво е Вашето мнение, ако греша кажете и ме поправете, а ако има и други предложения споделете.
Благодаря за отговорите Ви, оценявам го. :да:
Поздрави :beer

Потребителски аватар
theraven
Автомобил: Golf Mk4 Sport Edition
Двигател: SDI
Контакти:

Мнениеот theraven » Чет 26 юли 2012 13:28

Доскоро ползвах 550D. На практика е същия като 600D, без въртящия дисплей. Много бях доволен от него, продадох го на приятел, който също е много доволен. Нямах намерение да се разделям с него, но изкочи оферта да съкратя цифрите в означението и ми стана излишен :mrgreen: . Заедно с обектив EF-S 18-135 е много добра комбинация като за първи апарат, аз така започнах и не съжалявам. Намират се и двете неща на много добри цени.

Потребителски аватар
PeshoVW
Контакти:

Мнениеот PeshoVW » Чет 26 юли 2012 13:53

След като обсъдих някои работи с Краси и като чета коментари за 550Д, се замислям, че той би бил най-подходящия ми избор за вмомента. Видях една оферта, ще продължавам да гледам, дано си харесам. Благодаря Ви :bowdown

Потребителски аватар
vwfena
Автомобил: VW passat
Двигател: PB 1991
Контакти:

Мнениеот vwfena » Чет 26 юли 2012 19:01

В интерес на истината каква е разликата между моделите 550D, 600D и 60D. Защото според спецификации не е нещо кой знае колко. Ако някой се е сблъсквал и с трите може да изкаже мнение.
:arrow: Едит моя грешка просто от известно време ми минаха много модели и аз гледам за фото...

Последна промяна от vwfena на Чет 26 юли 2012 21:48, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
PeshoVW
Контакти:

Мнениеот PeshoVW » Чет 26 юли 2012 21:43

Макар, че е ясно за какво става въпрос нека да поясним, моделите с D отпред са на Никон. А на Канон-а цифрата и след това D И аз бих искал да чуя някакво изказване по този въпрос, но по скоро за 500Д и 550Д или пък относно 450Д спрямо 550Д

Потребителски аватар
madcap
Кенанския лъв
Контакти:

Мнениеот madcap » Пет 27 юли 2012 8:29

Не съм им чел характеристиките, но би трябвало от мойте наблюдения на тези който съм имал, че всеки по нов е с-по добра матрица (зависи от модела) по добра динамика, по добро използваемо ИСО, работи вие който няма да ги хванете в началото, избирате си някой, най добре е като си харесате някой, отивате в някой магазин и го взимате в ръка да усетите как ще ви пасне на ръката, аз оня ден хванах един Д300 направо ми заспа, а моя ми малее :), и после се вхърляте в големия сериал фотография, като понаучите кое за какво се ползва и малко практика със снимането, сами ще разберете коя фотография (макро, пейзажна, портрети, сватбена и т.н.) ви харесва, и каква техника ви трябва :)

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Пет 27 юли 2012 8:34

бе и на мене ми малее, ама то не е от апарата... мноу са ни големи лопатите... mhihi помисли за грип. Д300 не ме кефи чак толкова вече.
ама то всичко тежи-моя и сега ми понатежава чат-пат, а ако го океса и с грип и с още 1000 такъми ще получа гръбначно изкривяване... :banghead: mhihi

Потребителски аватар
theraven
Контакти:

Мнениеот theraven » Пет 27 юли 2012 12:29

550D-то съм го сравнявал с 450D и дава задоволителна картинка при два стопа по-високо ИСО, което не е малко. Честно казано единствено ИСО-то в момента ми липсва с тоя кокал, който ползвам в момента, бат Краси може да потвърди. А за теглото - едно време не съм оценявал какво значи лекия апарат... сега мъкна буквално 2 кила бай дефолт, само апарат и всекидневен зуум и след цял ден обикаляне на врата си се усеща гравитацията, нейнуту мами mhihi

Потребителски аватар
madcap
Кенанския лъв
Контакти:

Мнениеот madcap » Пет 27 юли 2012 14:42

vaskoto1 написа: а ако го океса и с грип и с още 1000 такъми ще получа гръбначно изкривяване... :banghead: mhihi

Ни мъ размивай ве, иначе само а ергонимия го казах, ясно че на моя ша плясна един грипец, ама нз кога ши да е ха хаха, Митак снимай с един зумер ве 18-200 и кво само даваш излиш парици за буркани ха х

Потребителски аватар
theraven
Контакти:

Мнениеот theraven » Пет 27 юли 2012 20:08

ааа джама си е джам :mrgreen:

Върни се в “Madcap photography - снимки и фотография”