За Цифровите апарати - фото кът...
- bbboiko2004
- Автомобил: VW Polo 2f
- Двигател: 3f - 1993
Re: За Цифровите апарати - фото кът...
Колеги, предстой ми закупуване на Nikon d5000 от приятел на сностна цена, но е без обектив. Та тук идва момента за вашата помощ, какъв обектив ще ми трябва като за начало, като се има на предвид, че ще снимам предимно пейзажи (колата) и предимно навън. Моя приятел ми каза да си купя китовия обектив(15-55), намира се межди 120-150 лв. Но аз се чудя дали с някакви малко повече средства бих взел нещо малко по добро. На принципа съм като ще се дават пари поне да не се задоволявам с най - слабото. Четох малко и доста хора препоръчват 50мм обектив. И още 1 молба,да ми дадете линк към информация за начинаещи, кое как какво. С някакви примери за да мога да го разбера, примерно ISO-to прави еди какво си примерно с различни снимки. Извинявам се за глупавите въпроси 

- N1P0
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
bbboiko2004 написа:Колеги, предстой мим като ще се дават пам информация за начинаещи, кое как какво. С някакви примери за да мога да го разбера, примерно ISO-to прави еди какво си примерно с различни снимки. Извинявам се за глупавите въпроси
Китовия го забрави завинаги

- theraven
- Автомобил: Golf Mk4 Sport Edition
- Двигател: SDI
- Контакти:
Ето ти е едно четиво, което ще ти бъде полезно за навлизане в материята
http://photo-forum.net/ebook/start.htm
- xploda
- Автомобил: Civic
- Двигател:
N1P0 написа:bbboiko2004 написа:Колеги, предстой мим като ще се дават пам информация за начинаещи, кое как какво. С някакви примери за да мога да го разбера, примерно ISO-to прави еди какво си примерно с различни снимки. Извинявам се за глупавите въпроси
Китовия го забрави завинагиКупуваш втора ръка Nikkor AF-S 18-105/3.5-5.6 G ED DX VR който върви 300лв и няма да имаш притеснения повече.
Той щото 18-105 не е китов

theraven написа:Ето ти е едно четиво, което ще ти бъде полезно за навлизане в материята
Човека си пита за обектив, не как да снима

По темата - 50мм твърд не си взимай, ще ти липсва зуума. Наистина 18-55 ти е най-добрия избор. Ще ти стигне на първо време. Наистина има хубави широки обективи и твърди и зумове, но даже един започващ от 16мм е няколко пъти по-скъп от 18-55. Най-добре кажи до какви пари си готов да дадеш за широк обектив и дали искаш да е нов или втора употреба да ти кажем кое се побира в бюджета ти

- bbboiko2004
Ами 200-300 лв някъде за 2 ра употреба
Какво ще рече с твърд зуум? Това което се образовах сам разбрах само, че колкото по малко е числото че става за макро, и че това 18-55 зума се получавал като разделиш 55 на 18. До тук стигат моите знания. 

- bbboiko2004
theraven написа:Ето ти е едно четиво, което ще ти бъде полезно за навлизане в материята
Ммм доста интересно

- theraven
- Контакти:
bbboiko2004 написа:И още 1 молба,да ми дадете линк към информация за начинаещи, кое как какво. С някакви примери за да мога да го разбера, примерно ISO-to прави еди какво си примерно с различни снимки. Извинявам се за глупавите въпроси
xploda написа:Човека си пита за обектив, не как да снима![]()
ти изобщо четеш ли кво пита човека или си храниш по принцип?

а към автора - 50мм си вземи по-нататък, като втори обектив за портрети. 50мм си е класика от много години. ако събереш парички за 50/1.4 - идеално, ако не - и 50/1.8 е много добър избор.
- N1P0
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
xploda написа:
Той щото 18-105 не е китовСъщата работа като другия е, само дето има по-голям диапазон.
Без да те обиждам, но от това изказване което направи ти давам чист извод, че има още доста техника да ти мине през ръцете за да твърдиш това

В случая 18-105 е най-добрият избор защото следващите варианти идват висока цена за колегата и не са много по-съществено по-добри.
- xploda
- Двигател:
bbboiko2004 написа:Ами 200-300 лв някъде за 2 ра употребаКакво ще рече с твърд зуум? Това което се образовах сам разбрах само, че колкото по малко е числото че става за макро, и че това 18-55 зума се получавал като разделиш 55 на 18. До тук стигат моите знания.
Така си и мислех

N1P0 написа:xploda написа:
Той щото 18-105 не е китовСъщата работа като другия е, само дето има по-голям диапазон.
Без да те обиждам, но от това изказване което направи ти давам чист извод, че има още доста техника да ти мине през ръцете за да твърдиш това18-105 е по-добър от този китак
И по-добро от 18-105 е Тамрон 17-50 2.8.
В случая 18-105 е най-добрият избор защото следващите варианти идват висока цена за колегата и не са много по-съществено по-добри.
Остави правенето на изводи, не ти се отдава

- N1P0
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Вече ми стана ясно, че и предназначението на думата китак не ти е ясна 
p.s. Също така и този китак обектив между другото е голям боклук затова и него слагат като китов -> AF-S Nikkor 24-120mm f/4G ED VR
не не, днес ми направи деня просто

p.s. Също така и този китак обектив между другото е голям боклук затова и него слагат като китов -> AF-S Nikkor 24-120mm f/4G ED VR

- xploda
- Двигател:
N1P0 написа:Вече ми стана ясно, че и предназначението на думата китак не ти е ясна
не не, днес ми направи деня просто
![]()
![]()
![]()

Нищо де, и при двата варианта ти е простено, че материята не ти е ясна и говориш наизуст колкото да не заспиш

Ето, чети и се образовай малко, че като гледам на село не сте запознати даже и с елементарни методи за осведомяване

- theraven
- Контакти:
Намери на кой да обясняваш и ти, гражданино професор

- N1P0
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
xploda написа:18-105 си е китак, точка по въпроса. Тва, че е по-добър от 18-55 не променя този факт
А така изчаках малко да видя дали има поне малка надежда да впрегнеш мозъка и да се замислиш по-това което ти написах с толкова жокери, но доста неуспешно

Случайно да забеляза защо Д5000 не върви като кит с 18-105, и защо Д7000 не върви с 18-55 като кит

Също така в някои магазини се предлагат и КИТови с опция на 5 различни обектива по избор на клиента, но все тая за теб нали пише КИТ и значи всичко не струва

Колега искрено се надявам поне външно природата да те е балансирала защото иначе във форума пораженията които виждаме, че имаш са невъзстановими

- vaskoto1
- майстор Падна ли ми!
- Автомобил:
- Двигател:
мисля да ви дърпам ушите вече!
следващата порция храна и всичките двамца (че и третия мое да изгори...) ще ви опредупредя!
ай стига вече!
следващата порция храна и всичките двамца (че и третия мое да изгори...) ще ви опредупредя!
ай стига вече!

Колеги, тая тема доколкото знам е създадена за взаимопомощ. Един разбира от гуми, един от дивани, един от фотоапарати. Всеки има с какво да е полезен...
Спрете се, има достатъчно други теми за мерене на инструменти.
Спрете се, има достатъчно други теми за мерене на инструменти.
Върни се в “Madcap photography - снимки и фотография”