Най-накрая с Jetta - 1989 VW Jetta Mk2 Pacific

Разкажете, споделете, похвалете се със своя Volkswagen - тук всеки може да има тема
Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990

Re: Най-накрая с Jetta - 1989 VW Jetta Mk2 Pacific

Мнениеот stefan4o » Пон 02 юни 2025 17:48

Браво, колега. Остави си я с тесните брони. Иначе е голяма играчка с широките и без прагове не седят добре (лично мнение).

Потребителски аватар
__smirnoff__
Автомобил: Golf 2

Мнениеот __smirnoff__ » Вто 03 юни 2025 7:10

На същото мнение съм и аз, и то не само заради прага, ами и заради веждата. Макар да може да се сложи и на нормалната пластмасова вежда, някак не седи добре и завършено. На Голфа ми отне почти две години да събера цял комплект вежди с прагове и лайстни, и чак след това започнах преминаването към широка броня, ако в някакъв момент реша и на Джетата да ги слагам, пак ще е така и търсенето ще започне отначало :smile . Но истината е, че сециално на Джета много ми харесва визията с тесните брони, някак завършено седи линията.

Иначе откакто я имам и аз започнах да ги виждам по улиците :biggrin Всяка сутрин се разминавам с три различни джети по маршрута към работа, но друг Пасифик видях само веднъж, и не можах много да го огледам, бързо се разминахме.

Потребителски аватар
__smirnoff__

Мнениеот __smirnoff__ » Вто 24 юни 2025 21:04

Когато взех Джетата, имаше проблем с фаровете - щипките за реглаж им бяха счупени, и си висяха свободно, стария собственик ги беше застопорил с фибран. За първо време сложих един комплект фарове, които имах налични, но те не бяха въобще в цветущо здраве. Оригиналните фарове на колата са си повече от перфектни, та беше само въпрос на време да възстановя и монтирам тях.

Ето я и нагледно разликата между оригиналните запазени фарове, и другите, които отиват пак в склада за резерва:

viber_image_2025-06-24_21-49-24-692.jpg

С просто око се вижда колко по-хубави са оригиналните (долните).
Най-накрая миналата седмица ми остана време да си изпечатам на 3д принтера липсващите пластмасови части по реглажа, които в готов вид изглеждат по този начин:

viber_image_2025-06-24_21-49-24-449.jpg

за по-малко то 5 минути вече бяха на място и фаровете бяха готови за монтаж:

viber_image_2025-06-24_21-49-24-479.jpg

viber_image_2025-06-24_21-49-24-656.jpg

Ето го и вече монтиран само единия:

viber_image_2025-06-24_21-49-24-734.jpg

Не съм правил повече снимки, но вече всичко е събрано и предницата се освежи доста, а и свети много прилично.

Потребителски аватар
__smirnoff__

Мнениеот __smirnoff__ » Сря 15 окт 2025 9:27

Последните месеци нямах никакво време да се занимавам с коли, но въпреки това успявах от време на време да си поиграя малко с Джетата. По техническата част на дневен ред беше газовата уредба. Замених всичко с чисто ново - бутилка, изпарител, газови пътища, копче, инсталация, клапани, преместих и зареждачката при гърловината, за да е максимално скрита. Колата ще продължи да се кара на газ, тъй като към този момент тя ще бъде ежедневната кола на жена ми - държа да отбележа, че е по нейно желание :biggrin

Следващата стъпка вече би трябвало да е ГТП. Уви, при последното каране при настройката на газта, спирачната помпа сдаде багажа. Тези дни ще поръчам нова и ще я сменя, и след това отиваме на преглед.

Колата мина едно хубаво почистване на ръка с гъбата, хубаво подсушаване, и смея да твърдя, че поне на външен вид вече изглежда много добре. Ето и няколко кадъра от последните летни дни:

16.jpg

17.jpg

18.jpg

Наближава и момента, когато ще бъде основно почистена и отвътре, както и махането най-нарая на калъфите. Чакам с нетърпение този момент, но още го отлагам, докато приключа с техническата част.

От около седмица имам и една нова придобивка за колата - нови джанти. Първоначалната идея ми беше да си я карам с оригиналните, но един ден съвсем случайно попаднах из обявите на джанти, които по мое мнение ще застанат добре на този автомобил - класически стил с борд. Не го мислих много, и веднага ги взех:

19.jpg

Джантите са Ronal, 14 цола, което се вписва идеално в концепцията за ежедневна кола на жена ми. Не са и нужни повече. Освен това имам и хубави зимни гуми от голфа, точния размер за тези джанти. Джантите се оказаха идеално прави, при монтажа на гумите се балансираха лесно и с малко баласти. Доволен съм от покупката, взех и нови болтове, и в най-скоро време предстои монтаж.

20.jpg

Потребителски аватар
__smirnoff__

Мнениеот __smirnoff__ » Пон 08 дек 2025 9:52

Вече мога да се похваля, че колата е в активна употреба. Мина преглед на новата газова, мина безпроблемно и ГТП, и веднага започнах да карам активно само нея. Още същия ден след ГТП я подкарах като служебна и навъртях едни 120 км из Пловдив:

20251121_104342.jpg

20251121_112933.jpg

Из града не показа никакви проблеми - загрява нормално, охлажда нормално, пали, върви, спира - всичко точно. Първият проблем се появи още същата вечер на околовръстното на път към вкъщи - заден десен лагер започна да бучи. Първото нещо на следващата сутрин беше да поръчам нов комплект задни лагери и за двете колела. На следващия ден пристигнаха, смених ги за нула време и отново я подкарах.

Междувременно карбуратора сдаде багажа. За щастие бях го предвидил това, и имах приготвен резервен, събран от три други карбуратора, и за нула време колата беше пак в екшъна.

Следващото нещо, което направих, беше да сложа новите джанти със зимни гуми. Това беше преди три седмици, оттогава си я карам всеки ден и се радвам на изключително приятната возия и изпитвам истинско удоволствие от шофирането:

20251130_170052.jpg

От към техническата част останаха няколко неща, дойде време и за тях - нов термостат, с ново тяло и 2-3 маркуча, които не бяха сменени. Вече са монтирани и на мястото си, и сега на спокойствие мога да обърна малко повече внимание на интериора и външния вид. Първата и най-важна работа в тази насока е таблото. Оригиналното е пластмасово, и някога при последното сваляне са му изпотрошени крепежите към купето, в следствие на което таблото си виси свободно, и тропа и трака адски неприятно. Вариантите ми бяха два - или да се мъча да възстановявам крепежите, което не е чак толкова сложно, пък и имам опит и вече съм го правил на голфа, или да намеря читаво табло. Реших да избера втория вариант, тъй като по оригиналното табло има на няколко видни места дупки, които ме дразнят, и започнах да издирвам табло. Късмета ми се усмихна, и намерих не просто читаво, а много читаво табло, при това не пластмасово, а кожено. Не чаках много, веднага го купих, и вече седи в склада и чака удобен момент за монтаж:

0-02-05-43bd919ba18c644c8269ffbbf0305de8b47d48d45afa8ce1a61de1d5484a3085_b4dfbfbdf518761d.jpg

Също така междувременно смених и единия стоп, който беше спукан и лепен безобразно със силикон, но пак течеше, така че вече нямам проблем и с пълненето на багажника с вода.

Пристигна и едно приятно кашонче от Германия, което принципно поръчах за Джетата, но на база приятната и возия реших за момента да я оставя оригинална. Съответно голфа ще намаже новото окачване, така или иначе направо си плаче за него, новите тампони също вече са налични и предстои монтаж:

584565350_10234468563788056_1291785197176961815_n.jpg

Потребителски аватар
__smirnoff__

Мнениеот __smirnoff__ » Пон 16 фев 2026 9:58

Тази кола за пореден път доказва, че нещата не трябва да се вършат половинчато, а докрай. Ако ще се прави - да се прави! Искаше ми се да мина само с освежаване и да си карам, но уви, за пореден път се убеждавам, че това няма как да стане - дългогодишното седене си взема своето.

След като я карах ежедневно повече от месец и колата се държеше повече от прекрасно, една вечер след работа просто отказа да запали. Вероятната причина е гарнитурата на главата. Като цяло не е лошо, така или иначе ми се искаше главата да мине профилактика, а сега колата сама си ми даде повод да го направя. Ще изчакам да се пооправи времето, и ще действам.

Междувременно, тъй като тази кола заслужава най-доброто, монтирах задни говорители Hertz 6x9 инча, разбира се със скрит монтаж, без да осакатявам интериора. Иска ми се да се придържам максимално към оригиналната красота на интериора конкретно на този автомобил, но за съжаление няма да успея на 100% да го постигна. Направих малък компромис с радиото - сложих мултимедия с навигация и андроид ауто на 1din, идеята е да има и камера за задно виждане - все пак тази кола ще я кара жена ми, и в случая това е необходимост, не прищявка. Не е най-красивото решение, а и не се набива много на очи, но за сметка на това е много функционално и удобно. От всичко, което ще сложа, неоригинално ще бъде само радиото, ще се вижда малко и микрофона за разговори, както и камерата отзад, като нея ще я скрия максимално. В предните врати също ще има говорители Hertz - компонентна система 130мм, като пищялките ще бъдат скрити под капаците на оригиналните говорители горе в таблото. Това обаче ще се случи като сменям таблото.

Върни се в “Моят Volkswagen”