Моят първи VW Passat - B8.5 Variant

Разкажете, споделете, похвалете се със своя Volkswagen - тук всеки може да има тема
Touarega
Автомобил:
Двигател:

Моят първи VW Passat - B8.5 Variant

Мнениеот Touarega » Нед 01 юни 2025 0:19

Здравейте,

Противно на името ми вече съм горд собственик на VW Passat - 2.0 TDI, 150 к.с, R-line, 2020г.

Първо нека кажа няколко думи за колата.
Passat B8.5 от 2020 година. С 2.0 ТДИ 150 к.с двигателя е и е с външен R-line пакет. Колата разполага с IQ.Light фаровете, LED стопове, Digital cockpit , Discover media, памет на седлаки, масаж на шофьорската, кожа и алкантара салон и т.н
На около 145 000 км. е колата, което се потвърждава от сервизната й книжка и CarVertical. Закупена е от Гемания и аз съм първи собственик в България.

Дотук добре. Само че въпреки множеството изчестни теми в главата ми се въртят купища въпроси.

1. Прочетох за казанчетата за антифриз, които съдържат силика гел. Доколкото видях във форума тези казанчета спират да се влагат в Passat около средата на 2019г. Колата е излязла от завода април 2020г. Освен да я проверя за обозначения, че казанчето е такова, какво друго мога да направя, за да проверя и съответно как да действам - предполагам поръчвам ново и се сменя?

2. Колата е поръчана и съответно идва без резервна гума. Както знаете има предостатъчно място за пълноразмерна такава, а не патерица. Вие как процедирате с вашите Пасати? Джантите на колата са 17-ки.

3. Как мога да визуализирам картата от навигацията на дигиталния кокпит ? Гледам видеа в Youtube, но нещо не става работата ?

4. В жабката нямам чейнджър /или нещо подобно/, а просто две дупки, които приличат на слотове за SD карти. Ако в действителност са такива за какво мога да ги ползвам ?

5. С какъв харддиск разполага мултимедията и съответно как мога да качвам музика и т.н ?

6. В момента съм с Iphone 14 Pro, който поддържа безжично зареждане, но когато го сложа на мястото през 30 секунди писука, че се зарежда, все едно постоянно прекъсва ? Имате ли такъв опит ?

7. Към момента на колата е направено следното обслужване - Масло на DSG на 121 000 км., масла, филтри и смяна на спирачна течност на 143 000 км., задни дискове и накладки на 90 000 км., предни дискове и накладки на 60 000 км. Антифирзът е бистър. За изминатите 500-600 км. мога да кажа, че колата в момента спира прилично и не се усеща някакъв ръб по дисковете. Знам, че много зависи от начина на шофиране, но при вас на колко км ги сменяте и съответно каква е разумната сума за читав комплект дискове и накладки /предни и съответно задни/?

Занапред мисля кутията да я обслужвам на 60 000 км., а масло и филтри на всеки 10 000 - 12 000 км. Със сигурност пропускам много неща, но нещо критично важно губи ли ми се като обслужване ?

Малко разпиляно, но ще съм благодарен, ако стане добра и полезна тема за бъдещи и настоящи собственици.

Потребителски аватар
Traytor
Автомобил: Passat B8
Двигател: DSRB

Re: Моят първи VW Passat - B8.5 Variant

Мнениеот Traytor » Нед 01 юни 2025 6:26

1. Колата ти няма силикат в казанчето, не го пипай.
2. Там ти си решаваш, на аудито на жена ми сме си с аварийния комплект, отзивите от лепилото на вас са добри, тествай само компресора.
3. Ако не ти излиза на целия кокпит като цъкнеш 2 пъти View на волана, си със по-ниското ниво на кокпита и няма да ти излезе там. Има две нива на кокпита просто.
4. пас
5. В настройките на медиата го има, ще те излъжа точно къде беше.
6. Няма как да се зарежда за съжаление, има 1000 теми и оплаквания дори в епъл форумите, никъде не е обяснено, ама го хванах в крайна сметка…. VW използват NFC handshake за да зареждат телефона, понеже епъл използват NFC само за Apple pay/airdrop , зареждането fail-ва. Пробвай с андроид телефон и ще видиш че си зарежда нормално.
7. Тука всеки трябва да преценява сам за себе си. Не мога да ти дам съвет.

Touarega
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Touarega » Вто 03 юни 2025 0:17

А в какво се изразява "аварийният комплект", тъй като на мястото на гумата имам само триъгълник, аптечка, жилетка, секретен болт и кука за теглене ?

Уж доста четох, но сега разбирам, че има два варианта на вируталния кокпит - търсих в гугъл, ползвах чат гпт и ми показва, че разликата е между B8 и B8.5. В какво се изразява разликата между двата, тъй като опитах, но не мога да изкарам картата на таблото.

Kolyo B8
Автомобил: Passat Variant B8FL DSG7
Двигател: DTSB

Мнениеот Kolyo B8 » Вто 03 юни 2025 6:16

Имаш ли фабрична навигация или ползваш АА с Google maps/Waze? Като натиснеш NAV какво се случва? На дигиталния кокпит можеш да изкараш само фабричната навигация

Потребителски аватар
Traytor

Мнениеот Traytor » Вто 03 юни 2025 9:01

може би аз не разбрах правилно в първото мнение. Като прелистваш с бутоните < > на волана от двете страни на ОК, имаш ли секция навигация? Ако има, визуализира ли ти карта между оборотомер и скоростомер? Ако не, както те пита колегата, можеш ли да ползваш навигацията на самата мултимедия?

Touarega
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Touarega » Вто 03 юни 2025 23:05

Да, имам активен бутон на навигацията и си работи без проблем.

В прикачвния файл може да видите как изглежда.

Когато щракам с бутоните <> и има навигация, но не изкарва картата, а автомобил и посока.

Възнилнаха ми още няколко въпроса - сложих SD карта в единия слот в жабката, но не се случва абсолютно нищо ? Качил съм просто песен за тест. На какво може да се дължи и за какво мога да ги позлзвам ?

Сложих флашка - запя. Визуализира ми се, но като кликна на нея и пак дърво.

Също така как може да свържа телефона с wi-fi ? Открива ми доста мрежи, но моя хот спот не?

Изтеглих си приложението на Volkswagen на телефона, добавих колата и като тръгна да верофицирам стигам до момента, в които трябва да съм в колата и да се логна. Да, ама не. При изписване на мейл и парола удрям на камък.
Върти, върти и казв, че не може да ме логне / регистрира.
Трява ли да е върза а към интернет предварително ?

Искач да създам профил и да цъкна, че съм основен ползвател, но уви.. никакъв шанс.

Моля, дайте ми акъл, че половината неща към момента са на практика непотребни.
Прикачени файлове
494686417_1367578507838099_793806186535376435_n.jpg
494688187_2453882588309991_5756063611437959108_n.jpg
494687611_722400376980690_518621885741805663_n_n.jpg

Kolyo B8
Автомобил: Passat Variant B8FL DSG7
Двигател: DTSB

Мнениеот Kolyo B8 » Сря 04 юни 2025 4:35

Touarega написа:Когато щракам с бутоните <> и има навигация, но не изкарва картата, а автомобил и посока.

Не си задал дестинация. Задай дестинация и стартирай избрания маршрут. Би трябвало без да натискаш < > автоматично да изведе навигацията на дигиталния кокпит.

Потребителски аватар
Traytor

Мнениеот Traytor » Сря 04 юни 2025 5:51

1. Навигацията - до колкото си спомням от екстрите които Влас ти изкара(ако е същия пасат), ти си със MIB2.5 мултимедия. Тази версия поддържа карта или на мултимедията или на кокпита, но не и на двата екрана едновременно. Пробвай да влезеш в настройките(на снимката която си качил с картата отворена, в долната част на екрана се вижда иконката на настройките) и търси опция show in digital cockpit или нещо от сорта.
2. За SD карата не мога да ти кажа, нямам и не съм сигурен как работят нещата. Флашката се опитваш да я отвориш с APP connect на снимката която си дал, това е само за карплей или андроид ауто с кабел. С флашка, просто я забиваш и си пускаш музиката както е тръгнала. Писал съм ти в другата тема как да ъпдейтнеш картите.
3. трябва да е свързана колата с интернет и твоята има интернет пакет и би трябвало есима да е вързан постоянно. Пусни си все пак с хотспот( виж в настройките на телефона, трябва да е настроен да е discoverable). Не помня вече как се правеше профил, беше преди 7 месеца в 7:30 сутринта пред КАТ, ама и аз май имах драми. Спомням си че си пуснах нет от телефона, но няма нужда по принцип.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Сря 04 юни 2025 9:13

Защо няма карта на дигиталния кокпит?
Натисни MENU -> System Information:
- Ако пише нещо като MIB2 STD или MIB2.5 Discover Media, нямаш възможност за карта в кокпита. Само компас.
- Ако виждаш MIB2 High или Discover Pro или MHI2, тогава трябва да се показва (ако е активирано).

Защо нямаш wifi?
- Влез в Settings -> Wi-Fi -> Hotspot Settings.
- Активирай Wi-Fi Hotspot.
- Задай име на мрежата и парола..
Това работи само ако имаш пакет Business, т.е. хардуерен модул към медията eSIM, който трябва и да е активиран.

Потребителски аватар
Traytor

Мнениеот Traytor » Сря 04 юни 2025 12:46

С Discover Media e би трябвало да е mib2.5(7UT му е option code-a), би трябвало да може да я визуализира, сигурен ли си че не става?
Има eSIM(пак по option кодове говоря, стига да е взел същия пасат), просто логването прави чалъми. Аз ако го разбрах правилно, не може да намери хотспота който пуска с телефона, на колата си, не обратното.

Върни се в “Моят Volkswagen”