регистрация в данъчното
- yoan4o
- магистрален бандит
- Автомобил: 2018 Arteon R 335 + 2017 e-Up
- Двигател: Много газ и всичко ток
Re: регистрация в данъчното
Колегата Asko VW е напълно прав, но не забравяйте, че нещата понякога седят различно в наща мила татковина в зависимост от общината, въпреки че законите би трябвало да са за всички.... 

- 1z
- Автомобил: seat ibiza
- Двигател: atd
Добре де да питам и аз,ако е платен данъка да кажем днес 2.март в софия и аз я купя и регистрирам на 8-ми да кажем в русе какво правим? Ще трябва ли и аз да плащам данък? Тоест за една кола 2 пъти данака в рамките на една седмица?
- MaRtiNsKi
- Автомобил: GOLF V
- Двигател: TDI
Нищо няма да плащаш,защото колата ще ти е зачислена от 8-ми и ще плащаш после от тази дата.
При зачисляване на автомобил не се заплаща никакъв данък.
За отчисляване обаче се заплаща всичко до тази дата!
п.п По-точно колата ти ще се води от датата,която ще бъде вписана в големия талон на колата.
Значи ако до 2-ри март всичко е платено,прехвърлите я на 3-ти,а на 4-ти смениш талона в КАТ,когато и да отидеш (може до 2 месеца) в данъчното,колата там ще се води на отчет от датата на която си сменил талона.
Дано си ме разбрал
При зачисляване на автомобил не се заплаща никакъв данък.
За отчисляване обаче се заплаща всичко до тази дата!
п.п По-точно колата ти ще се води от датата,която ще бъде вписана в големия талон на колата.
Значи ако до 2-ри март всичко е платено,прехвърлите я на 3-ти,а на 4-ти смениш талона в КАТ,когато и да отидеш (може до 2 месеца) в данъчното,колата там ще се води на отчет от датата на която си сменил талона.
Дано си ме разбрал

- vwfena
- Автомобил: VW passat
- Двигател: PB 1991
- Контакти:
1z написа:Добре де да питам и аз,ако е платен данъка да кажем днес 2.март в софия и аз я купя и регистрирам на 8-ми да кажем в русе какво правим? Ще трябва ли и аз да плащам данък? Тоест за една кола 2 пъти данака в рамките на една седмица?
Не не се плаща два пъти. Само си длъжен мисля че беше в 2 месечен срок да я регистрираш и с представянето на бележката от стария собственик не ти взимат данък за тази година за която е платен.
- 1z
въпроса ми беше защото данъка се плаща в две различни области,общини,а това си е един вид местен данък(той и за това е различен) и аз знам че е логично да не плащам.
п.с Предишният собственик по закон длъжен ли е да е платил данъка(за тази година) щом е минал 1.март?
п.с Предишният собственик по закон длъжен ли е да е платил данъка(за тази година) щом е минал 1.март?
- Iezekil
- Автомобил: Passat B4 Variant
- Двигател: ABS 94
не,тази година ще я караш ти,защо да плаща той?
- 1z
Iezekil написа:не,тази година ще я караш ти,защо да плаща той?
ми де да знам защото е почнала данъчната година, пък на него му трябва документ че го е платил за пред нотариуса.Единственият вариянт е ако има възможност да покаже документ че е платил за първото тримесечие на тази година.(незнам дали може)
- Iezekil
да плаща тогава,а ти като идеш в данъчното да я регистрираш,ще ти обяснят.За мен данъка е на мпс а не на водач,което значи че ти няма да плащаш втори път,но е редно да му дадеш парите за данъка
- yoan4o
- магистрален бандит
На предната страница се съдържат отговорите на въпросите ти колега.
Нотариуса трябва да прехвърли колата с бележката за платен данък за 2011г., понеже според ЗМДТ все още сме в срок за плащането на първа вноска за 2012г. или целия данък.
Все пак на ден прехвърлям по 20-тина коли, всеки ден....
Няма законово основание да иска данък за 2012г. до 31-ви Март.
Иначе данъчното задължение на новия собственик възниква, когато регистрира новопридобитото МПС в своята община и след като служителя направи изчисление от датата на придобиване, според договора.
Тук в София като го изчисляват, месеца на сделката ти го прихващат и за двамата.
Събират го на продавача, когато той отиде да си плати, събират го и на купувача.
Ако продавача плати данъка за 6м. или пък за цялата година в момента, новия собственик дължи остатъка, ако го има, без значение от различните общини.
Нотариуса трябва да прехвърли колата с бележката за платен данък за 2011г., понеже според ЗМДТ все още сме в срок за плащането на първа вноска за 2012г. или целия данък.
Все пак на ден прехвърлям по 20-тина коли, всеки ден....

Няма законово основание да иска данък за 2012г. до 31-ви Март.
Иначе данъчното задължение на новия собственик възниква, когато регистрира новопридобитото МПС в своята община и след като служителя направи изчисление от датата на придобиване, според договора.
Тук в София като го изчисляват, месеца на сделката ти го прихващат и за двамата.
Събират го на продавача, когато той отиде да си плати, събират го и на купувача.

Ако продавача плати данъка за 6м. или пък за цялата година в момента, новия собственик дължи остатъка, ако го има, без значение от различните общини.
- Iezekil
Да задам въпроса по друг начин,че ме интересува.Ако колата се продаде при нотариуса искат ли бележка за данък?Защото като прехвърлях моята се оказа че не е регистрирана в данъчното,аз отидох и си пуснах партида на името,в която внесох данък на несъществуващата все още в регистрите кола.С тази бележка явно съм си направил договора за покупка,тъй като бях с генерално пълномощно.Прехвърлих си колата,после като я зачислих в данъчното направиха акт на стария собственик..Но идеята беше,че не ме разкарваха да плащам със задна дата или да търся собственика ,че той на свой ред да ходи да я регистрира със задна дата и да плаща....Това става преди години но ми е интересно сега как се процедира според закона
- yoan4o
- магистрален бандит
Iezekil написа:Да задам въпроса по друг начин,че ме интересува.Ако колата се продаде при нотариуса искат ли бележка за данък?Защото като прехвърлях моята се оказа че не е регистрирана в данъчното,аз отидох и си пуснах партида на името,в която внесох данък на несъществуващата все още в регистрите кола.С тази бележка явно съм си направил договора за покупка,тъй като бях с генерално пълномощно.Прехвърлих си колата,после като я зачислих в данъчното направиха акт на стария собственик..Но идеята беше,че не ме разкарваха да плащам със задна дата или да търся собственика ,че той на свой ред да ходи да я регистрира със задна дата и да плаща....Това става преди години но ми е интересно сега как се процедира според закона
Сега не става

Написах го вече.
Банкова бележка не върши работа ако няма печат от общината.
- Iezekil
анджък банката е на общината,процедурата ми я каза данъчното лице дето ги зачислява колите.Значи евентуално той ще сложи и печат щом два акъли и тогава всичко е наред?
Върни се в “Избор и покупка на автомобил”