регистрация в данъчното

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Потребителски аватар
yoan4o
магистрален бандит
Автомобил: 2018 Arteon R 335 + 2017 e-Up
Двигател: Много газ и всичко ток

Re: регистрация в данъчното

Мнениеот yoan4o » Чет 01 мар 2012 13:01

Колегата Asko VW е напълно прав, но не забравяйте, че нещата понякога седят различно в наща мила татковина в зависимост от общината, въпреки че законите би трябвало да са за всички.... mhihi

Потребителски аватар
1z
Автомобил: seat ibiza
Двигател: atd

Мнениеот 1z » Пет 02 мар 2012 8:26

Добре де да питам и аз,ако е платен данъка да кажем днес 2.март в софия и аз я купя и регистрирам на 8-ми да кажем в русе какво правим? Ще трябва ли и аз да плащам данък? Тоест за една кола 2 пъти данака в рамките на една седмица?

Потребителски аватар
MaRtiNsKi
Автомобил: GOLF V
Двигател: TDI

Мнениеот MaRtiNsKi » Пет 02 мар 2012 8:46

Нищо няма да плащаш,защото колата ще ти е зачислена от 8-ми и ще плащаш после от тази дата.
При зачисляване на автомобил не се заплаща никакъв данък.
За отчисляване обаче се заплаща всичко до тази дата!

п.п По-точно колата ти ще се води от датата,която ще бъде вписана в големия талон на колата.

Значи ако до 2-ри март всичко е платено,прехвърлите я на 3-ти,а на 4-ти смениш талона в КАТ,когато и да отидеш (може до 2 месеца) в данъчното,колата там ще се води на отчет от датата на която си сменил талона.

Дано си ме разбрал mhihi

Потребителски аватар
vwfena
Автомобил: VW passat
Двигател: PB 1991
Контакти:

Мнениеот vwfena » Пет 02 мар 2012 8:49

1z написа:Добре де да питам и аз,ако е платен данъка да кажем днес 2.март в софия и аз я купя и регистрирам на 8-ми да кажем в русе какво правим? Ще трябва ли и аз да плащам данък? Тоест за една кола 2 пъти данака в рамките на една седмица?

Не не се плаща два пъти. Само си длъжен мисля че беше в 2 месечен срок да я регистрираш и с представянето на бележката от стария собственик не ти взимат данък за тази година за която е платен.

Потребителски аватар
1z

Мнениеот 1z » Пет 02 мар 2012 8:57

въпроса ми беше защото данъка се плаща в две различни области,общини,а това си е един вид местен данък(той и за това е различен) и аз знам че е логично да не плащам.

п.с Предишният собственик по закон длъжен ли е да е платил данъка(за тази година) щом е минал 1.март?

Потребителски аватар
MaRtiNsKi
Автомобил: GOLF V
Двигател: TDI

Мнениеот MaRtiNsKi » Пет 02 мар 2012 9:00

Да

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Пет 02 мар 2012 9:10

не,тази година ще я караш ти,защо да плаща той?

Потребителски аватар
1z

Мнениеот 1z » Пет 02 мар 2012 9:26

Iezekil написа:не,тази година ще я караш ти,защо да плаща той?

ми де да знам защото е почнала данъчната година, пък на него му трябва документ че го е платил за пред нотариуса.Единственият вариянт е ако има възможност да покаже документ че е платил за първото тримесечие на тази година.(незнам дали може)

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Пет 02 мар 2012 9:30

да плаща тогава,а ти като идеш в данъчното да я регистрираш,ще ти обяснят.За мен данъка е на мпс а не на водач,което значи че ти няма да плащаш втори път,но е редно да му дадеш парите за данъка

Потребителски аватар
yoan4o
магистрален бандит

Мнениеот yoan4o » Пет 02 мар 2012 9:35

На предната страница се съдържат отговорите на въпросите ти колега.

Нотариуса трябва да прехвърли колата с бележката за платен данък за 2011г., понеже според ЗМДТ все още сме в срок за плащането на първа вноска за 2012г. или целия данък.
Все пак на ден прехвърлям по 20-тина коли, всеки ден.... mhihi

Няма законово основание да иска данък за 2012г. до 31-ви Март.

Иначе данъчното задължение на новия собственик възниква, когато регистрира новопридобитото МПС в своята община и след като служителя направи изчисление от датата на придобиване, според договора.
Тук в София като го изчисляват, месеца на сделката ти го прихващат и за двамата.
Събират го на продавача, когато той отиде да си плати, събират го и на купувача. mhihi

Ако продавача плати данъка за 6м. или пък за цялата година в момента, новия собственик дължи остатъка, ако го има, без значение от различните общини.

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Нед 04 мар 2012 13:11

Да задам въпроса по друг начин,че ме интересува.Ако колата се продаде при нотариуса искат ли бележка за данък?Защото като прехвърлях моята се оказа че не е регистрирана в данъчното,аз отидох и си пуснах партида на името,в която внесох данък на несъществуващата все още в регистрите кола.С тази бележка явно съм си направил договора за покупка,тъй като бях с генерално пълномощно.Прехвърлих си колата,после като я зачислих в данъчното направиха акт на стария собственик..Но идеята беше,че не ме разкарваха да плащам със задна дата или да търся собственика ,че той на свой ред да ходи да я регистрира със задна дата и да плаща....Това става преди години но ми е интересно сега как се процедира според закона

Потребителски аватар
yoan4o
магистрален бандит

Мнениеот yoan4o » Пон 05 мар 2012 10:04

Iezekil написа:Да задам въпроса по друг начин,че ме интересува.Ако колата се продаде при нотариуса искат ли бележка за данък?Защото като прехвърлях моята се оказа че не е регистрирана в данъчното,аз отидох и си пуснах партида на името,в която внесох данък на несъществуващата все още в регистрите кола.С тази бележка явно съм си направил договора за покупка,тъй като бях с генерално пълномощно.Прехвърлих си колата,после като я зачислих в данъчното направиха акт на стария собственик..Но идеята беше,че не ме разкарваха да плащам със задна дата или да търся собственика ,че той на свой ред да ходи да я регистрира със задна дата и да плаща....Това става преди години но ми е интересно сега как се процедира според закона

Сега не става :!:

Написах го вече.
Банкова бележка не върши работа ако няма печат от общината.

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Пон 05 мар 2012 18:02

анджък банката е на общината,процедурата ми я каза данъчното лице дето ги зачислява колите.Значи евентуално той ще сложи и печат щом два акъли и тогава всичко е наред?

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”