vucata написа:Отново мерси за инфото. Рядко ще се кара в някакъв тежък оффроуд. По скоро предимно извънградско и сравнително леки черни пътища, които могат да се преидилеят с по-висока кола. Не си падам по калта въобще. Просто искам нещо масивно, и като завали някъде на майната си да мога да изляза когато си поискам. Че няколко пъти ми се случи да вися още 1 ден да изсъхне калта, или да събирам целия цирк за 30мин и да изчезвам, преди калта да започне да ми залепва по гумите.
За Чероки междодругото не съм гледал, и сега като поразлистих обявите Гранда не е лош, както и Черокито с кръглия фар. Тоя мотор 2.8 от какво е?
Черокито с кръглия фар, има читава раздатка при 2,8 - там можеш да избираш да караш само на задно, или на 4х4 постоянно(с диференциал в раздатката), което е добре за зимата. Отделно си има блокаж в раздатката и бавни. Мотора не е много лош, италиански е, кутията е само автомат на Крайслер, разхода е сравнително висок за размерите. Това Чероки тежи почти колкото Гранда, но пространството вътре е по-малко. И накрая, има един досаден проблем с предните носачи - шарнирите на долния носач работят на опън, и като се поизносят, шарнири се изважда и носача пада на земята. Кофти проблем, и тия шарнири трябва да се гледат често и да се сменят превантивно. Има и уж подобрена версия на тия шарнири, но и те не издържат много повече. Има вариант да се преправи цялото окачване отпред с това от следващия модел, където няма такъв проблем, но е скъпо да се направи. Има и други джипки с шарнири на такъв принцип(дори Тойота Ленд Круйзър), но издържат доста повече.
Иначе за проходимост, много са важни гумите. Тоя филм да си излезеш винаги като завали, е много относителен...
Прави са и другите, които казват, че за твоите условия и по-паркетни джипки вероятно ще ти вършат работа, при по-ниски разходи и по-добра динамика. Теракана и компания, все пак превъзхождат CRV и компания по вътрешно пространство и обем за багаж, освен това имат и бавни скорости, които на определени терени и условия са голям плюс. Също така, едните са си като камиончета, с рама, масивни части по окачване и трансмисия, по-високопрофилни гуми, съответно имат по-големи запаси от здравина. https://youtu.be/W7Q9LdiFNhw

За повечето джипки, има специфични неща в поддръжката, които трябва да се знаят и да се спазват, за да няма проблеми.