VW Golf 4 vs Seat Leon

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Потребителски аватар
flameman5
Автомобил: Polo + Leon TDI
Двигател: AHW 2000 + ALH 2004

VW Golf 4 vs Seat Leon

Мнениеот flameman5 » Пет 20 май 2011 15:22

Здравейте колеги, в последно време не съм много активен, но бях твърде зает. Та влезе ми една муха да си купя още една кола, защото откак жена ми тръгна на работа след майчинските, Полото не мога да го видя :). Съвсем на "Прима Виста" се спрях на автомобил братовчед на любимата марка, а именно Сеат Леон 2002-04г. Много ми е симпатичен като външност, а и не е много масов автомобил, но все още не съм проучил почти нищо за него освен това което се вижда в Мобилето. Въпроса ми към Вас е имали според по-запознатите колеги предимства/недостатъци спрямо Голф 4 примерно, отзиви за ходова част, купе, държание на пътя и т.н. Двигателите доколкото знам трябва да са на VW, но кои са за предпочитане??? Все още се колебая между бензин с газов инжекцион и дизел - забелязах, че има 1.9 дизел с различна мощност, 1.6 и 1.8 бензин, но за сега само толкова/1.4 бензин 75 к.с. ми се струва твърде слабо за автомобил на 100.....и кусур х.км/. Ще се радвам на всякакви мнения стига да бъдат компетентни. Мисля да задам същия въпрос и във форума на Сеат :)

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Re: VW vs SEAT LEON

Мнениеот hooligan_sk » Пет 20 май 2011 16:16

Ами... той форума на Сеат е тук главно mhihi Колите са абсолютно идентични откъм дизайн, въпрос на вкус е кое ще избереш. Голям плюс на Леона е че можеш да го вземеш от 2002-3г с двигател ТДИ 110кс - ASV. Лично моя фаворит за кола между 5 и 10 000лв е точно това - Леон ТДИ 110кс :да: Обосновка въобще няма да ти давам - толкова пъти са дъвкани тези двигатели и модели че трябва само да напишеш нещо в търсачката :да:

Потребителски аватар
flameman5

Мнениеот flameman5 » Пет 20 май 2011 16:53

Да благодаря колега, и аз си мисля за нещо такова. Все още не съм ползвал търсачката по този въпрос, защото съм доста зает, но инъче редовно се възползвам от услугата :). Ще го направя при първа възможност.

Потребителски аватар
LiRiX
Автомобил: SEAT LEON
Двигател: AUS 2001

Мнениеот LiRiX » Пет 20 май 2011 17:49

Голф в испанска опаковка :) Всичко освен ламарините и емблемата е 1:1. Аз лично мисля, че на леона ламарината е по-тънка, но това си е мое мнение. Успех с покупката.

Потребителски аватар
Стоянчо
Автомобил: Skoda Superb II Revo Stage 2
Двигател: CDAA 2014

Мнениеот Стоянчо » Пет 20 май 2011 20:58

Имам 2 Леона - стар (1.6 16v; 105hp) и нов (аватара), купувани чисто нови. Взех си новия именно защото съм останал много доволен от стария.
На кратко за мк1: колата на практика е чист голф 4 - идентични части. Сервизирам го в Юнитрейд, където са ми казали, че всичко е 1:1 (без фаровете :) ). Бензиновият 1.6 е идеален за града! Извънградското обаче става тегаво, ако на борда са 4 души с багаж, а пусне ли се и климатроника тегавото преминава в трагично. Возията е стегната, без да се усещат павета, неравности (нищо общо със спортните модели). Аз до сега със стария не съм имал ядове, но колата е на 46хил.км. Отпред е просторно с прилична видимост. Отзад е по-тясно и в това отношение новият е много по-просторен отзад. Въпрос на вкус е, но винаги съм предпочитал формите на леон пред тези на голф.

Потребителски аватар
airjohn
Автомобил: 2020 Skoda Karoq
Двигател:

Мнениеот airjohn » Пет 20 май 2011 21:14

Както се спомена по горе Леона е аналог на МК4 по окачване и на А3 по интериор. Няма го характерното за Голфа потракване и поскърцване от пласмасите в купето. Моят има всички екстри без кожа, включително и прибиране на огледалата (нещо непознато при МК4)Най важно според мен е състоянието на конкретния екземпляр без значение дали е СЕАТ или Фолксваген.

Потребителски аватар
slavi13
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот slavi13 » Съб 21 май 2011 2:02

зададе много въпроси и незнам от къде да започна, пред последният модел на леон е едно към едно с голф 4 в окачването, вратите са различни, при леона се ремонтират по лесно от на голфа (машинки брави кори и т.н.т.) не си взимай 1,4 16клапана от серия BSX, горят масло 1,6 с един разпределителен вал не създават проблеми.По новият модел е идентичен в окачването с голф 5 и 6, независимо окачване и отзад вече, стои стархотно на пътя, има по голямо място отпред за разлика от голф 5 и по малко отзад за разлика пак от голфа (но ти ще го караш)има и 1,4 tsi 123кс 6 скорост ръчка или DSG автомат. и 2,0 tsfi 200кс,проблемите които създаваха на голфа тези мотори са изчистени при леона. дизелите са добри, 1,9 пд, не създава проблеми, има вече и 1,6 коман реил екомотив, ама там има една допълнителна система която доста усложнява самият автомобил заради емисиите, ама не ти беше това въпроса, така, че решавай

kiril_bulgaria
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kiril_bulgaria » Нед 22 май 2011 20:21

Както каза колегата hooligan_sk > "Ами... той форума на Сеат е тук главно"
Сеат Леон 1.6,8V, закупен нов преди две+ години. На 56.000км - само смяна на масло на всеки 7-8.000км и бензин. Никъкви проблеми. Не е тропнал, не е хлопнал.
На моят автомобил капака, където покрива двигателя е с емблемата на VW.
Като визия, Сеата е по-красив от Голфа. Поне за мене, и това беше в основата на моят избор.
Така, че вземаш здрава германска машина, с южняшки дизаин.

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор

Мнениеот hooligan_sk » Пон 23 май 2011 12:10

kiril_bulgaria написа:Както каза колегата hooligan_sk > "Ами... той форума на Сеат е тук главно"
Сеат Леон 1.6,8V, закупен нов преди две+ години. На 56.000км - само смяна на масло на всеки 7-8.000км и бензин. Никъкви проблеми. Не е тропнал, не е хлопнал.
На моят автомобил капака, където покрива двигателя е с емблемата на VW.
Като визия, Сеата е по-красив от Голфа. Поне за мене, и това беше в основата на моят избор.
Така, че вземаш здрава германска машина, с южняшки дизаин.

От магазина ли е купен с капак на ФВ? Това вече ми се струва извратено :Mr Green Fun

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Пон 23 май 2011 12:54

[quote="kiril_bulgaria"]Както каза колегата hooligan_sk >
Сеат Леон 1.6,8V, закупен нов преди две+ години. На 56.000км - само смяна на масло на всеки 7-8.000км и бензин.

Какво е това масло та го сменят сутрин и вечер бе колега ! Те на новите дизели го сменят поне на 15 000 а мислех че бензинките карат повече от дизела с едно масло :shock Или искаш да кажеш че толкова въртиш на година та го сменят на време а не на километри ама пък не излиза сметката-според това дето си го написал са по 22 000км на година пробег /горе-долу/ :?:

Потребителски аватар
flameman5

Мнениеот flameman5 » Пон 23 май 2011 14:42

А за 1.9 90к.с. има ли някой отзиви - надежден ли е и дали е достатъчно мощен за това купе???

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор

Мнениеот hooligan_sk » Пон 23 май 2011 14:52

flameman5 написа:А за 1.9 90к.с. има ли някой отзиви - надежден ли е и дали е достатъчно мощен за това купе???

Надежден е. А дали е достатъчно мощен - аз бих казал че да, стига да си спокоен шофьор :да:

kiril_bulgaria
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kiril_bulgaria » Вто 24 май 2011 18:31

Сменям маслото и масленият филтър на 7-8000км, защотo така АЗ искам. По техническа документация смяната е на 15.000км или 1 година, в зависимост от събитието, което настъпи по-рано.
От магазина е с капак на VW.

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Вто 24 май 2011 18:56

Имам Ибиза, вече чак самия аз се чудя кое освен ламарините са правили Сеат, а дали и тях са правили? Където и да погледна, дори и на пластмасови части като духалките, ключалката на жабката, навсякъде виждам емблемата на VW! Дизайна е почти идентичен, стига Леона да не е Купра, тогава има един глас повече за Леона! Така че ако оставим на страна "робските" изказвания в полза на Голфа, ако си вземеш Леон, ще имаш качеството на VW, с повече екстри, и най важното, на по ниска цена!

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Вто 24 май 2011 18:56

kiril_bulgaria написа:Сменям маслото и масленият филтър на 7-8000км, защотo така АЗ искам. По техническа документация смяната е на 15.000км или 1 година, в зависимост от събитието, което настъпи по-рано.
От магазина е с капак на VW.

Ако си мислиш че така правиш услуга на колата /ако мога така да се изразя/ да знаеш че жестоко се лъжеш ! Но парите са си твой колата също така че няма кой да те спре :beer Сигурен съм че във фирмения сервиз си любимият им клиент :D

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”