Съпоставка Толедо/Пасат Б4/406 съвет преди покупка

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Потребителски аватар
rahwin
Автомобил: VW Passat B5 1999г
Двигател: AJM

Съпоставка Толедо/Пасат Б4/406 съвет преди покупка

Мнениеот rahwin » Вто 11 дек 2012 12:03

Смятам в скоро време да се отърва от Форда и да си купя истинска кола.Принципно съм фен на VAG, но скоро ми се наложи да пропътувам 2500км за 2 дни с 406цата на братовчеда и останах впечатлен от колата като цяло(комфорт,возия,разход,екстри и пр).До сега съм карал почти само на газ и май вече ми се кара дизел,особено след опита с Пежото,но не изключвам и 1-2 бензинови варианта заради добрите мотори.Като цяло бюджета ще ми е около 2500-3000лв и се колебая между следните варианти:
:arrow: Пасат В4 1.6 100коня/1.9ТДИ 90-110 коня/в краен случай 1.8 моно заради железния мотор
:arrow: Толедо фейслифт 1.6 100коня/1.9ТДИ 90-110 коня/в краен случай 1.8 моно заради железния мотор
:arrow: Пежо 406 2.0HDI 110коня без значение преди/след фейслифта(дори интериора повече ми харесва преди)

Пасата е железен и вечен кон и е най-здравата от 3те варианта,но отстъпва като визия и комфорт на другите,особено на 406цата.
Толедото повече ми харесва като визия и интериор,двигателите са същите като на Пасата,имах Сеат и пазя само добри спомени от него.
406цата на книга бие по всички параграфи и двете-и като визия,и като комфорт и екстри,и като технология.Частите също са съпоставими като цени с другите 2 варианта.Има само един голям проблем-не е ВАГ.
Та какво ще ме посъветвате вие,какво бихте избрали на мое място.

П.С. Другия вариант е да си взема 406 за ежедневка и да сбъдна мечтата си да си купя Джета купе,която да човъркам в свободното време,но тук вече опираме и до финанси,които все още нямам толкова излишни :P

ЕДИТ: Сега се порових за разликите между 1Z и AFN и съм склонен да се насоча повече към 1Z тъй като колата се кара основно градско до работа/градина и обратно (5км в двете посоки) и 2-3пъти месечно извънградско 150км в двете посоки,а малкия дизел бил по-дуракоустойчив за градско каране заради турбината (поне според това viewtopic.php?f=24&t=300940&start=45 ),а и разликата в данъците в Пловдив е 130лв,което също не е за пренебрегване.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Re: Съпоставка Толедо/Пасат Б4/406 съвет преди покупка

Мнениеот stefan4o » Вто 11 дек 2012 12:45

Ако говорим за читави коли Пасат 1.9 ТДИ ще ти е малко трудно да го вместиш в 2500-3000. Като знам какви дараци продават за 2500... scare Държи сравнително висока за годините си цена.
Толедо - това си е чиста Джета ама с други ламарини (по-калпави по мое мнение). Плюсовете пред Джета единствено са - по-често се среща с климатик, има 1.9 ТДИ и... май това са, откъм екстри го докарва като цяло. А, има и огромен багажник също така.
За Пежо 406 - сравнително по-нов като генерация автомобил, със сигурност ще има повече глезотийки за парите, за които ще го купиш, по-висок клас от Толедо е със сигурност, да речем, че с Пасат са горе-долу близки по размери. Има шанс да вземеш по-нова година кола пак сравнено с Пасат за същите пари и екстри.
Толедо бих избрал само ако искам сравнително евтин автомобил като поддържка и не съм претенциозен относно возия и съм ограничен финансово. Може би за тези пари ще успееш да се класираш за прилично Толедо и 406, за дизелов пасат ме съмнява да ти стигнат (бензиновите вървят по-евтино, 1.8 е прилично евтин за газификация вариант и доказано здрав двигател) :wink:
Гледам, че повечето ще се кара градско - според мен Толедо, по-лесно ще е маневрирането и паркирането с такова. А предполагам при равни други условия разходът сравнено с Пасат със същия мотор би следвало да е една идея по-нисък при градско каране.

Потребителски аватар
rahwin

Мнениеот rahwin » Вто 11 дек 2012 13:07

Значи остава дилемата Толедо 1.6 AFT с газова/1.9TDI 1Z/евентуално 1.8 ABS+газ или 406 2.0HDI

kiril_bulgaria
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kiril_bulgaria » Вто 11 дек 2012 17:19

За мене и трите автомобила са равностойни.
На място ще решиш, който ти грабне окото и сърцето.

Потребителски аватар
eminem94
Автомобил: Audi A4 B5 Avant
Двигател: AVG
Контакти:

Мнениеот eminem94 » Вто 11 дек 2012 17:25

КОлега аз карам Сеат Толедо 1,9 ТД Супер доволен съм,но скоро ще сменям или с Пасат Б4 1,9 ТДИ ,Венто 1,9 ТДи или Сеат Толедо Фейслифт 1,9 ТДИ . Според мен направо ги изключи тези мотори 1,6 ... Истината е в Дизела,ще се убедиш сам .

пп.Доста време ходихме с едно такова Пежо (такъв дигател) на риба и мотора им е хубав но бих избрал Volkswagen .

Потребителски аватар
rahwin

Мнениеот rahwin » Чет 13 дек 2012 12:52

Разума вика "Толедото,Толедото",ама сърцето още се противи и иска 406цата.С парите в джоба което първо изпадне и харесам,то ще е.

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт
Автомобил: passat corrado
Двигател: AAA и АBV turbo

Мнениеот pe6kata » Чет 13 дек 2012 13:16

Пасат от 1.8 вкл. нагоре
Бензин или дизел- според това какво искаш

Не се занимавай с глупости.

Пасата си го избери богато оборудван. Има пасати и пасати...

Потребителски аватар
KadROo
Автомобил: VW Vento
Двигател: 1Z 1997

Мнениеот KadROo » Чет 13 дек 2012 14:04

Колега след Форда , в която и да е от трите да се качиш ще се чувстваш все едно си направил скок с 20 години :mrgreen: :mrgreen:

Потребителски аватар
vilden
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vilden » Чет 13 дек 2012 16:06

Няма такъв гнилоч като сеата...

Потребителски аватар
eminem94
Автомобил: Audi A4 B5 Avant
Двигател: AVG
Контакти:

Мнениеот eminem94 » Чет 13 дек 2012 16:40

vilden написа:Няма такъв гнилоч като сеата...

Тези които са внос от Австрия гният (за това и моя е в такова окаяно състояние де) .

Потребителски аватар
vinixxx
Автомобил: Seat Altea
Двигател: BJB

Мнениеот vinixxx » Чет 13 дек 2012 16:53

аз да попитам,къде гледате HDI 110 за 3 бона,тва ша бъде бахти таралежа в гащи :? :? :?

Потребителски аватар
CESC
Автомобил: B8 Variant
Двигател: TDI
Контакти:

Мнениеот CESC » Пет 14 дек 2012 1:03

vinixxx написа:аз да попитам,къде гледате HDI 110 за 3 бона,тва ша бъде бахти таралежа в гащи :? :? :?

Колегата е доста прав, за тези пари може да се намери 1.9 и 2.1TD преди фейса. Колега, HDI има и 90к.с, но за читаво HDI, ще трябва да увеличиш малко бюджета. Иначе за бензин 1.8 и 2.0, доста здрави и надеждни двигатели, но с малко висок разход на бензин :)

Потребителски аватар
Vidol Nikolov
Автомобил: Jetta 1.6
Двигател: PN

Мнениеот Vidol Nikolov » Пет 14 дек 2012 6:29

За парите които си приготвил съвсем спокойно си купуваш 406 1.8 110коня с газова уредба.
За едни 2500-3000 лева ти говоря.Наистина ще е старо 1998 сигурно,но пък толедо и пасата пак са от тия години.
Няма показател по който пасат да превъзхожда пежото,или има но е само един-по добро парно.
Оттук натам каквито и немски приказки да ти разказват за пасата каква кола е и как вози и как спира....не ги слушай.
406 е изкл. евтин за поддръжка автомобил.Имам доста трайни впечатления от две 406 1.8, и да ти кажа не са имали особенни проблеми.
Всяка една екстра се добавя лесно,ако я нямаш..не ти е нужен никакъв КОМ :D

Разхода на газ е около 10/12 литра градско според града и около 7.5/8 извън.
Не искам да те разочаровам от Хди,но то си е лакомо 7.5 градско в град като Монтана.Говоря ти за малкото хди 90коня.

Болежки на модела са-ел.стъклата-нещо не са ги доизмислили и понякога правят проблем.
Най-често и често единствено по окачването се сменят биалетки-но те са евтини.

Няма шанс да ти се разскърцат пластмасите вътре в купето след 1/2/3и повече години време независимо от това дали ще минеш за тоя период дори и над 150 000км,просто франсетата са си свършили добре работата.
Като цяло 1.8 мотора е много здрав,леко е муден до 120..но нагоре върви.С лекота поддържа скорости от порядъка на 160-170км/ч.В купето с висока скорост също мога да кажа,че е доста тихо.

Това са моите впечатления от модела 406 с този мотор.
Пасат б5 превъзхожда пежото с багажника си и по-добро парно,оттук натам губи отвсякъде.

Каквато и кола да избереш гледай да е с повече екстри.

В началото съм се заблудил,че дилемата е между Б5 и 406..сега виждам че си посочил б4 пасат-просто двете коли нямат нищо общо,пасата е на 1 милион светлинни години назад.

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт
Автомобил: passat corrado
Двигател: AAA и АBV turbo

Мнениеот pe6kata » Пет 14 дек 2012 9:59

Едно парно и един багажник в полза на Б4- несериозно е. Б4(Б3 ) са коли без аналог като обем вътрешно пространство класа си- и като ширина, и като разстояние м/у предна/задна седалка, пространсвтото около предните места... Мисля че биеше и Ес класата и 7 серия на бмв в това отношение от тия години.

Пежото единствено има по-сървеменен дизайн в интериора и екстериора- дотам.

Возията- всичко опира до това на кой какво му харесва. Немските коли имат стегнато окачване, подчертавам стегнато, а не твърдо. За сметка на поведението на пътя. Френските като цяло са в крайност, при това противоположна. Ако не си свикнал на управлението на френска кола, като мен, е ужас. Въртиш волана и... по някое време колата завива. Иначе ако и двете коли са в кондиция, специално на пасат Б4 и пежо 406 не е някаква фрапантна.

Супер недомислени са по отношение на обслужване и ремонт. Ти може да си имал пежо, ама аз съм се специализирал в една система при колите, ремонтирам всякави марки, в това число и пежо 406. Отвратителна е. Всичко е завряно, недостъпно, за да стигнеш до нещо, разглобяваш по половин кола.

Корозинонната обработка на купето не е на нивото на фв, макар че специално и Б4 има склонност към гниене спрямо другите пасати...

Съвместимост на части от различните модели на марката, като и м/у различите варианти на даден модел- е .. няма такъв автомобил като фв.

двигатели- без каквато и да е съпоставка м/у пежо и фв- нито в бензина, нито в дизела. По който и да е критерий- надеждност, експоатационни разходи, икономичност, вървене... Кажи колко струва един ангренажен комплект- ремъци и всичките и там обтежни и паразитни ролки, колко струват бобините- с две двойни беше май, с вграден комутатор.. имаше особености в запалителната система...

Много недомислици има пежото- това с джамовете е най-малкото.

Мога много ълго да продължа по темата...

Завършвам с това, че цената на старо е много показателна за качествата на един автомобил. Щом в един клас, кола едно поколение по-нова и няколко години върви по-евтино, какво повече да се каже?!

Преди време съм казвал, че Пасат Б5 ще слезе на цената на Б4 и много хора се смяха. В момента има много Б5-ци под цената на хубава Б4-ка. А една хубава Б4-ка си има нужния минимум за един съвременен автомбил- оборудване, екстри, сигурност и т.н. Работата е там, че Б5 е съвсем друго поколение кола, не казвам че е лоша- но екплоатациаонните и разходи са съвсем, съвсем други. А за човек, дето иска проста, здрава ии евтина кола- Б5 не е колата.

Най-важно е да се попадне на здрава и добре поддържана кола. Това е преди всичко.

Потребителски аватар
rahwin

Мнениеот rahwin » Пет 14 дек 2012 10:15

Пасата одавна остана назаден план,сега дилемата е между Толедо феислифт и 406.Не съм се замислял за бензиновоПежо,но с тоя разход,който посочваш може и да помисля.Иначе май клоня към дизел,най вечв щото ми омръзна да мисля има ли газ,има ли бензин,студено било и трябва да паля на бензин докато загрее,пък изпарителя в ред ли е,пък щобгори пак много и т.нат. Искам да спра на колонката,да заредя 50л и цял месец да нв я мисля.И май искам 1Z двигателя,т.е. Толедото.Но в крайна сметка с парите в джоба което ми хване първо окото,то ще е,пък квото се улучи.

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”