Автомобилите, които караме - предимства, недостатъци, съвети

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Потребителски аватар
zdravko_dimitrov1986
Автомобил:
Двигател:

Автомобилите, които караме - предимства, недостатъци, съвети

Мнениеот zdravko_dimitrov1986 » Пет 16 яну 2009 10:26

Добро утро на всички. :wink: Новата версия на форума много ми харесва, иска само още малко доизпипване :wink:
Сега към темата. Предлагам тук всеки, да сподели какви са предимствата и недостатъците на автомобилът/лите, които кара или които е карал. Ще помоля, да си изказват колеги които са натрупали добър опит със съответният автомобил, а не да са направили едно кръгче и да кажат - този автомобил не става.
Мисля, че тази тема ще бъде от полза на колеги, на които им предстои закопуване на даден автомобил, и се интересуват от неговите силни и слаби страни.
Започвам аз.
1. Първият автомобил е семейният Пасат комби, набор 91г. GL изпълнение, с бензинов двигател RP, взет на 114000км, в момента е на 146000км.внос от Италия.
ПРЕДИМСТВА:
1. Вътрешно пространство - автомобилът е изключително широк вътре, на задните седалки място за краката има много. Лично аз не съм се качвал на автомобил, който предлага повече място от Пасата, и е в неговият клас. Багажникът също е доста голям, но при газификация с газова бутилка на мастото на резервната гума, доста от обема му се губи.
2. Качество на сглобката и материалите - качеството на материалите горе долу бива, сглабката също е добра. Единствените шумове, се чуват от корите и пластмасовите панели в багажника. :wink:
3. Купе - купето е с много добра антикорозионна защита, нащо е поцинковано, има достатъчно пластвасови предпазители, които предпазват от надирани и олюскване на боята. Външният вид на колата също много ми допада. :lol:
4.Задвижващ тракт, окачване: двигателят е 1.8 Рп 90кс. Осигурава добър комфорт на пътуване, прилична мощност, максимален въртящ момент при сравнително ниски обороти. Не е претенциозен и скъп за поддръжка.Сравнително икономичен,среден оразход от порядъка на 7.5л е добро постижение. Окачването на Пасата е направо ,,бомбоустойчиво", особенно предното. :shock За над 30000км, е сменен само един маншон и това е. Изключително здраво окачване. Скоростната кутия е 5 степенна механична, като с нея също не сме имали проблеми.
сега започвам с неприятната част. :oops:
НЕДОСТАТЪЦИ:
1. Вътрешно пространство - единственият недостатък е, че предните седалки не ми осигуряват достатъчна странична опора.
2.Особенно внимание трябва да се обърне на охладителната уредба, три пъти сменявахме термостати. Парното също дава ядове понякога.
3. Въпреки добрата си антикорозионна защита Пасатко има и слаби места - повълхностите около колелата, върху които попадат изхвърлените по време на движение камъчета, както и около и под0 гуменото уплатнение на задниат прозорец.Там доста често избива ръждичка, и нашиат пасат два пъти беше позлагана на процедури по отстраняването и
3. Двигателят, въпреки че всички казват че става за газ, според мен не е така. Първо мощността страшно много се убива, и става куц кон, са равно горе-долу движи, но изнанагорно и при изпреварване се виждате в зор.
Също така, компютъра си трупа грешки, които след това оказват много лошо влияние в/у работата на бензин.Изхода е можнтиране на ключе за ресетване на компа. При сегашните цени на бензина, и недостатъците, които се появават в следствие на монтажа на газовата, просто не си заслужава.
4. Нашият пасат е със задни барабанни спирачки, отпред дискови. Спирачките ми се стуват слаби, особенно внимание да се обърне на спирачните маркучи, които се маркучи.
5.Фаровете му са слаби, може би трябва да се направи реглаж, но не вярвам нещата да се подобрят.
Като цяло предимствата са много повече от недостатъците, и колата е страшен работен кон - товари ли сме го с над 450кг. При редовни грижи, автомобилът ще ви се одблагодари с доста безаварийни километри.
Чао за сега. По-късно ще напиша и за голфа, щото са пръстите ме заболяха.
Дано темата не бъда ,,осрана". :wink:

Потребителски аватар
Jogo_1
Автомобил:
Двигател:

Re: Автомобилите, които караме - предимства, недостатъци, съвети

Мнениеот Jogo_1 » Пет 16 яну 2009 11:25

Поло 1993 г дизел

+ евтино за поддръжка, нисък разход ако го галя навън 4 нафта, в града 5,5, супер готино за в града, здрави ламарини, ударих го челно, ремонтирано но не е тръгнала ръжда

- еми малко и е като лагерна количка, друса, няма клима за друго не се сещам

мондео 1994 г дизел
+ икономично навън с клима 5,5-6, ако натискам повече около 7 с клима, вози супер, бъкано с всякакви екстри, абе добра машина за извън града

- много скъпи майстори, частите не чак толкоз, за града не става - трудно набира особенно с климатика, скапана пластмаса вътре духалките са много крехки и се чупят, не обдухва добре прозорците зимата, а да не забравя всички ме питат къде е бременната ученичка :)

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Пет 16 яну 2009 13:34

Трабант седан:
+ всичко си правиш сам, практически си независим от майстори
+ адски маневрен, паркира се на места, които другите са оставили, защото са им прекалено къси
+ огромен багажник за кола от този клас
+ освен маслото, практически няма консумативи - общо струват десетина лева
+ доволно стабилен за малка кола
+ градско е много пъргав
+ съединителя и волана са адски меки, въпреки че и двете са директни (без усилватели)
+ уникално усещане, което го няма в нито една кола
- твърда возия
- доста шумно
- лошо парно
- липса на нови оригинални части - яко ментета или втора употреба
- извънградско при по-висока скорост и особено на баир си личи недостатъчната мощност
- лоши спирачки - 4 барабанни без серво, което води до трудничко спиране и чести ремонти

Голф2
+ няма по-широка и просторна кола в тоя клас - особено отпред мястото за краката е мнооооого
+ здрав и качествен двигател
+ практично табло - хем има много място да оставяш разни работи, хем е късо и не пречи на краката
+ отлично обезспечен с части - има и нови оригинални, има и втора ръка почти за без пари, яко морги и магазини
+ много здраво окачване
+ като се бутне задната седалка напред, събира доста багаж
+ прекрасно парно
- твърда возия
- малко ръбав външен вид
- слаба скоростна кутия - масово правят проблеми
- не е добре шумоизолиран

Ауди 5000S (американската версия на Ауди 100 Б2 80та година) 2.0D
+ окачването е нечовешко - хем е стабилна колата, хем не разбираш че има дупки
+ 5 цилиндровия двулитров дизел хем има стабилна мощност на баири, хем гори колкото малка градска количка
+ огромен багажник. просто огромен.
+ вътре е адски широко, отново има късо табло, отзад спокойно седят 4 човека
+ всякакви екстри за ония години - ел стъкла, огледала, климатик, автопилот
+ волана се върти с 1 пръст на място
- мекото окачване води до много ремонти по него
- все пак е тежък дизел, градско не е особено пъргав
- градско като цяло трудно за паркиране и маневриране
- преди да го продам практически беше като с трабанта - части по поръчка или от морга, трудно се намират и не са особено евтини
- толкова екстри в такава стара кола създават доста проблеми
- малко шумен и вибриращ двигател като всеки стар дизел

Последна промяна от theultimate на Пет 16 яну 2009 13:44, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
Golf_Diesel_
Автомобил: Vw Golf 5 TDI
Двигател: BMM

Мнениеот Golf_Diesel_ » Пет 16 яну 2009 13:40

Голф 2 87-ма година- Дизел

+ Много икономичен както полото извънградкос пада на 4 и нещо градско 5.5 нафта.Абе средна работа 5.Много удебен за града-не заема много пространсвто.Евтина поддръжка и направо с една дума опростена количка и здрава.До 3-та скорост има що годе добро ускорение.

- Малко купре и отзад за 3-ма човека и се тясничко.Багажника не е много голям.Става много муден след 3-та скорсот нагоре.Тоест след 70 км в час става тромав.Изпреварването при извънградски условия е малко кофти-трябва да гледаш дали ще ти достигне мястото за изпреварване.

Това е според мен.С една дума харесва ми ! :)

Потребителски аватар
BigTo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот BigTo » Пет 16 яну 2009 14:30

Passat B5(комби)
+ просторна голяма кола, особенно комбито (много място плюс много дупки за дрънкулки)
+ много стабилна в завои
+ добра возия
+ нисък разход (6.4- 6.7 средно дизел AFN)
+ много екстри в съотношение към цената
+ добри динамични характеристики (за нормално каране)
+ удобни седалки
+ маневрен, за кола с такива габарити
+ много добра видимост към пътя и около него

- ел. копче за огледалата (чупи се често)
- малко шумен мотор (дизел)
- трудно намиране на място за паркиране( не самото му паркиране)
- малко слаби места, като задна чистачка, фарове и др, но все дреболии

С една дума: СУПЕР Е

restless
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот restless » Пет 16 яну 2009 14:40

взимам си пуканките и чакам кой ще напише за неговата кола:
-лоша возия
-скъпа поддръжка
-висок разход
и т.н.

:bowdown

Потребителски аватар
Golf_Diesel_
Автомобил: Vw Golf 5 TDI
Двигател: BMM

Мнениеот Golf_Diesel_ » Пет 16 яну 2009 14:47

restless написа:взимам си пуканките и чакам кой ще напише за неговата кола:
-лоша возия
-скъпа поддръжка
-висок разход
и т.н.

Моя Голф е с лоша возия но мен пък това ми харесва :) Много е твърд

Потребителски аватар
zdravko_dimitrov1986
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko_dimitrov1986 » Пет 16 яну 2009 15:59

Така продължавам: :wink:
Голф 3, ГТ, три врати, двигател АГГ 115кс., производство 97г.
Купуван 09.08.2008г. на 96000км, в момента е 98700км.
ПРЕДИМСТВА:
1. Вътрешно пространство - има достатъчно масто, както от пред така и от зад. Седалките осигуряват добра опора, също така механизмът са вдигането им е добър и лесен за употреба. Таблото е с качествена сглобка, и всички прибори за управление са разположени много интуитивно. Има лесен и бърз достъп до тях. Багажника е сравнително голям. Задните седалки падат като по този начин товарното пространство се увеличава още. :mrgreen:
2.Купе - купето е с добра антикорозионна защита, мойто е с пластмасови арки по калниците, както и праговете, което ги предпазва от надрасквания. Външният вид на колата е симпатичен, и се подлага на много тунинг интервенции. :mrgreen: Климатроникът е една прекрасна екстра - изключително бързо зарочва да духа топло.
3. Задвижващ тракт, окачване - двигателят е една малка фурия, добра мощност, и максимален въртящ момент при ниски обороти. Уск7орение до 100 от 10.4 сек е добро постижение. Не е шумен, бих казал, че със заводсото гърне /две цеви/ звукът е много добър. Двигателят не е прекалено лакомен. Лятото съм падал до 5.4 на дълъг път, сега зимата на градско 12-13 и нагоре, като колата се кара за около два километра, и затова така. Скоростите са добре подбрани, но имам известни проблеми със задна, не влиза както трябва. Спирачките се много добри. Автомобила е с 4 дискови и има АБС.Харесва ми че хващат постепенно, ане както на фиатите, щом го докоснеш и кове.
НЕДОСТАТЪЦИ:
1. Вътрешно пространство - сглобката на корите на вратите не ми се струва много добра, скърцат при движение по неравности. Обзорът, поне от мойта позиция на седене, е доста лош, както настрани така и назад. Настрани се ограничава от предните колони, а на зад от задните, които са доста широки, и преспокойно могат да закрият някое дете.
2. Купе - гумените уплътнения на задните странични прозорци, са се напукали от слънцето и падат. Прагът на багажника е разположен доста високо, което затруднява товаренето. Липсата на пълноразмерна резервна гума също е недостатък, защото при газификация, не може да се сложи бутилка на мястото на резервната гума, защото стърчи.
3.Задвижващ тракт, окачване - както казах, задна скорост не влиза всякога напълно, скоростите нямат стегнат ход. Сериозен недостатък е задното окачване. Даста разваля комфорта на пътуване по неравности.Колата е лекичка, и не е много проходима, предните гуми губят сцепление.
Като цяло голфа е едно доста добра кола, с леки недостатъци, повечето от които се приживяват. Единствено задното окачване можеше да е по-добро.
Скоро ще пиша и за още три автомобила с които имам известен опит. :wink:

restless
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот restless » Пет 16 яну 2009 16:26

Няколко предложения, защото темата има смисъл:
zdravko_dimitrov1986 написа:1. Вътрешно пространство - има достатъчно масто, както от пред така и от зад.

Дай да дефинираме "достатъчно"?
Човек 1.80 да седне зад себе си без коленете му да са забити в седалката? Отзад могат ли 3ма възрастни да с еоблегнат (ясно че 3ма по 2м и 120кила не може :)
3-та има 300-320л багажник ... за младо семейство е ок, за семейство с деца ще е в лек недостиг.
.
2. Купе - гумените уплътнения на задните странични прозорци, са се напукали от слънцето и падат.
Все пак... на всички 3ки ли са им напукани гумените уплътнения? Ами ако ги сменя? да се пише за конкретна кола или само общото за модела?
Идеята не е лоша просто се надявам да се изчисти от "субективни" оценки :)

Потребителски аватар
веселин
Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
Контакти:

Мнениеот веселин » Пет 16 яну 2009 16:39

Typ 19 E - 1.6 - 1V За 6 години - и 80000 км. по родните пътища съм му намерил само един недостатък - че не съм имал възможност да съм му първи собственик - но и като трети съм предоволен - спартанско оборудване - нищожни разходи за поддръжка ... Съвети към собствениците на Г2 - турбодизел - не се предоверявайте на мненията за безпроблемността - тя зависи от грижовната поддръжка - редовна смяна на масла филтри и грижовно сервизно обслужване - немарливостта не води до щастие за вас и вашия автомобил ... :drive

Потребителски аватар
freestyler911
Автомобил: VW polo
Двигател: AEX 1996

Мнениеот freestyler911 » Пет 16 яну 2009 16:41

Golf_Diesel_ написа:
restless написа:взимам си пуканките и чакам кой ще напише за неговата кола:
-лоша возия
-скъпа поддръжка
-висок разход
и т.н.

Моя Голф е с лоша возия но мен пък това ми харесва :) Много е твърд

Това твърдото за жените е добре .... :P честно попиках се от смях

По темата : Поло 97 АЕХ :

+пъргаво
+лесно за паркиране
+широкичко за класа си
+здраво
+красиво
+изключително лек волан
+добро поведение на пътя
+хубави фарове
+удобни седалки
+достатъчно пространство за дребни предмети около шофьорското място
+вози 5 човека без проблем и без осезаема загуба на мощност
+хубава средна скорост за дълъг път (120-130) без да "мачкаш" газта
+сносен разход , 5 извън града (при 120) , 7-8-9 градско зависи как се кара и дали на къси разстояния
+никаква ръжда

-чупливи ел стъкла, и панела около касетофона
-прекалено много пластмаса... (съединителя , разни по купето...)
-малък багажник (4 човека с багажа ... трудно , не невъзможно , но ползваш само страничните огледала)
-скъпи части , скъпи ламарини и т.н.
-чупещия волан е *екия
-твърд съединител
-калпава скоростна кутия
-загуба на мощност при пуснат климатик

Не мисля че неща като твърдо вози или скрибуцат пластмасите са недостатъци , все пак колата е стара...

Чудесно автомобилче !!!

Потребителски аватар
arrougance
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот arrougance » Пет 16 яну 2009 16:57

Пасат 2.0 тди седан
+ голям,стабилен,мощен,икономичен,багажника събира преспокойно багажа на 4-ма човека,високия NM позволява добро ускорение при високи предавки.
- някои апликации понаскърцват леко,поддръжката не е от най-ефтината.

Потребителски аватар
zdravko_dimitrov1986
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko_dimitrov1986 » Пет 16 яну 2009 19:30

Под достатъчно вътрешно пространство, разбирай да пътуват 4 средно едри мъже, без никакви проблеми. :wink:
За гумените уплатнения - няма как да знам дали е така на всички Голфове, аз карам моят, не карам всички. :wink:
Темата се отнася за Колите които КАРАМЕ. :idea: Така че, моментът субективност, няма как да бъде избегнат.
Дай своето мнение за твоят автомобил :wink:

Потребителски аватар
btkmobail
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот btkmobail » Пет 16 яну 2009 19:50

SEAT IBIZA 1,4 SXE
+ евтина подръжка
+ хубава визия
+ всички необходими екстри (клима, ел. пакет, серво и музичка)
+ икономична (извънградско 6 градско 9, с ГИ съм)
- много пластмаси
- съединител
- след 80-90 набира по-бавно и става шумна

Mitsubishi colt 1,6
+ няма такава стрела
+ изключително здрава
+ икономична
- грозен интериор
- по-скъпа поддръжка и по-трудно намиращи се части (тенекийки, стъкла и т.н.)
- над 100 кончета и данъка е висок :)
- твърда возия ( малко като лагерница )

amonik
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот amonik » Съб 17 яну 2009 0:23

Венто:

+ изключително удобни седалки от плюш, все едно съм вкъщи на фотйоила.
+ ефтина поддръжка, майстори и 4асти колкото искаш
+ супер големи спирачни дискове отпред, => много добри спирачки
+ ненормално голям багажник, досега никога не ми се е налагало някоя чанта или нещо друго да се налага да стои в купето, поради препълване на багажника
+ много удобно табло и прибори
+ масивни врати и цялостно усещане за масивност в интериора. много мразя коли с врати дебели колкото е дебелината на затвореният ми лаптоп.
+ добро серво,
+ добри фарове
+ разход на 1.9 тд градско 7, извънградско 5 при 90-110
+ стабилна и маневрена
+ здраво окачване, но и меко возене, легналите полицаии не се усещат
+ добро качество на двигател, ламарини и т.н.
+ данък 17 кинта
+ парното и климатика действат светкавично
+добър баланс между разход/кола за града и кола за дълги пътувания

- не много добре шумоизолирано купе. отвън звука е като на голф 5 SDI вътре обаче си се чува доста
- по бавно ускорение в баир в предвид голямото купе и само 75-те кончета

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”