Малко помощ за една Т3-ка

Техническа и сервизна информация за бусовете от серия T3 - Multivan, Caravelle и Transporter
Правила на форума
Изображение
bigcat
Автомобил:
Двигател:

Малко помощ за една Т3-ка

Мнениеот bigcat » Съб 04 юли 2009 11:54

Здравейте колеги.Имам бус Т3 производство 90 година с 1.6 турбодизелов двигател.Сутринта опитах да запаля,но се оказа че няма ток в акумолатора.След като го заредих и поставих клемите установих че помпата която е вързана към маркучите за водата работи постоянно.Въпроса ми е какво я командва тази помпа може би има някакъв датчик или нещо друго?Благодаря ви предварително.

Потребителски аватар
PACH
Bus Master
Автомобил: VW Bus T3 Syncro
Двигател: 1.9 M-Tdi
Контакти:

Re: Малко помощ за една Т3-ка

Мнениеот PACH » Пон 06 юли 2009 23:43

bigcat написа:Здравейте колеги.Имам бус Т3 производство 90 година с 1.6 турбодизелов двигател.Сутринта опитах да запаля,но се оказа че няма ток в акумолатора.След като го заредих и поставих клемите установих че помпата която е вързана към маркучите за водата работи постоянно.Въпроса ми е какво я командва тази помпа може би има някакъв датчик или нещо друго?Благодаря ви предварително.

Колега Т3 нямат ел. помпа на охлаждането, да не си се объркал нещо или си приспособил от Т4 ?

bigcat
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bigcat » Сря 08 юли 2009 21:10

Има една помпа която е вързана за единят от двата маркуча които отиват отпред към радиатора.Утре ще я снимам.

bigcat
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bigcat » Чет 30 юли 2009 19:53

Ето това е помпата работи си когато поиска
Изображение

Потребителски аватар
PACH
Bus Master
Автомобил: VW Bus T3 Syncro
Двигател: 1.9 M-Tdi
Контакти:

Мнениеот PACH » Чет 30 юли 2009 20:34

bigcat написа:Ето това е помпата работи си когато поиска
Изображение

Това е помпа от Т4 :)
Бих те посъветвал да провериш захранващите кабели.Проследи плюса и виж от кой термодатчик взема информация за да сработи.Може би датчика е за смяна.Другото каквото може да направиш е да вземеш плюс след ключа за палене, по този начин като нямаш постоянен плюс, няма как да се включи прозиволно помпата.

Потребителски аватар
projekt zwo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот projekt zwo » Съб 01 авг 2009 21:19

здравей колега.това което си снимал е спомагателна помпа за циркулацията на охлаждането.би трябвало да се включва когато водата достигне температура над 107 градуса.пращам ти и обяснение на немски от книга за Т3.аз имам същия бус
Прикачени файлове
pompa.jpg

bigcat
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bigcat » Нед 02 авг 2009 8:32

Благодаря за отговорите.И аз мислех да я свържа към контактния ключ,но ще се помъча да открия кой датчик я командва за да не правя побългаряване.

Потребителски аватар
vladovelin
Автомобил: Golf3 GTI
Двигател: 2E 1994

Мнениеот vladovelin » Чет 13 авг 2009 14:55

bigcat написа:Благодаря за отговорите.И аз мислех да я свържа към контактния ключ,но ще се помъча да открия кой датчик я командва за да не правя побългаряване.

Някъде четох,че на главата има датчик за температура, който включва електрическа помпа след изгасване на мотора за охлаждане на главата. Дали е така не съм сигурен.

bigcat
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bigcat » Нед 16 авг 2009 12:04

Оправено е има два датчика един до друг .Смених го единят и сега работи чудесно :wink: .

niki681
Автомобил: VW T5
Двигател: BNZ 2007

Мнениеот niki681 » Пон 08 ное 2010 16:23

Здравей.bigcat и аз имам такъв Т3,но предния собственик е изхвърлил тази ел.водна помпа.Молбата ми е за снимка на която се вижда към кой маркучи е свързана.

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Автомобил: VW Transporter T4 1995
Двигател: ACU
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Пон 08 ное 2010 20:05

Това е циркулационна помпа, ползва се не само в Т4, но и в други модели на VAG групата. Има и на някои пасатори доколкото знам. Има такива помпи на BOSH с различен дебит.

Идеята е при изгасяване на топъл двигател, тази помпа да циркулира известно време, за да не прегере локало главата и да се изкриви. На Т4 е направена да работи само при изгасен двигател. За Т3 може да е въдедена в последните години на производство, но как трябва да работи не знам.

bigcat
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bigcat » Нед 21 ное 2010 11:50

Извинявам се за късният отговор ,но сега виждам че темата е повдигната.Симки ще направя в понеделник 22.11.2010 и ще ги пусна.Помпата се включва като загрее двигателя и остава да работи след като двигателя спре.Като падне температурата спира да върти.

Върни се в “T3”