Турбината нещо не се върти на Т3 Каравел 1.6 тд

Техническа и сервизна информация за бусовете от серия T3 - Multivan, Caravelle и Transporter
Правила на форума
Изображение
BURKAN
Вечен БАН
Автомобил: VW T3 1.6 D AUDI A6 2.5TDI
Двигател:

Турбината нещо не се върти на Т3 Каравел 1.6 тд

Мнениеот BURKAN » Нед 15 май 2011 19:54

Колеги вчера свалях целия ауспух за да му оправям тампоните, да не тресе. И от любопитство погледнах в турбинката да вида има ли чаркове, имаше една турбинка. Опитах се да я завъртя на ръка, ама не стана. Стои като запекла!! Така ли трябва да бъде или да се върти свободно на ръка. А и не съм доволен от вървежа на 5-та. Извън града максимум 100км.ч. Какво Ви е мнението?

MITAKA_STZ
Автомобил:
Двигател:

Re: Турбината нещо не се върти на Т3 Каравел 1.6 тд

Мнениеот MITAKA_STZ » Нед 15 май 2011 21:12

Колега хич я няма турбината ти .Ами тя се върти от изгорелите газове,а ти със сила си я мъчил и не си я завъртял.Търси си друга. :012: :beer

Потребителски аватар
valsanik
Автомобил: T3 MULTIVAN+CARAVELLE 16 C-87+91
Двигател: 1.6 TD JX +2.1 MV-Petrol+LPG

Мнениеот valsanik » Нед 15 май 2011 21:40

Трябва да се врътка с лекота.Сваляй и носи на ревизия.Провери си и маслените пътища.Трябва да има някаква причина да стигне до това състояние.

BURKAN
Вечен БАН
Двигател:

Мнениеот BURKAN » Пон 16 май 2011 0:44

Мерси колеги!! Така го мислех и аз! scare

Потребителски аватар
valsanik

Мнениеот valsanik » Пон 16 май 2011 11:40

Най-добре е да си направиш твоята турбина.Щото не знаеш на каква ще попаднеш,ако купуваш друга.

BURKAN
Вечен БАН
Двигател:

Мнениеот BURKAN » Чет 02 юни 2011 15:27

Колеги днес дойде момента да свалям турбината, но видях зор с 4-те болта с които се захваща турбината за колектора. Страх ме е да ги напъвам, за да не ги скъсам. Пръсках ги с един спрей който е за раздвижване на болтове, ама нищо не става. Имате ли някакви идеи? Дали при някой стругар да отида? :banghead:

Потребителски аватар
valsanik

Мнениеот valsanik » Чет 02 юни 2011 15:57

Споко, те са от якостна стомана.Купи си газ за горене и ги полей малко.И тогава пробвай пак.Само гледай отгоре да не превърти в ключа.

BURKAN
Вечен БАН
Двигател:

Мнениеот BURKAN » Чет 02 юни 2011 16:58

Мерси колега! :beer

Потребителски аватар
djorch
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот djorch » Чет 02 юни 2011 19:27

Да споделя и аз малко опит от днеска.Добре,че не се навих сам да си свалям турбината без да имам условия,инструмент и знания по-въпроса.Закарах буса в един гараж първите 30 минути работи един човек следващите 30-40 се включи още един да му помага та за около час и десет я свалиха.Пръскаха болтовете с два вида спрейове.И видяха зор да ги отвият.След като ми я свалиха турбината явно за ремонт хукнах по майстори и да говорим малко в цифри.В реал турбо 700лв.НО казват,че проблема идва от двигателя и щели да ми я оправят,но пак ще имам проблем,ако не си оправя двигателя.От там при Митко турбото човека рече ,че ще отскочи над 400лв.което е доста общо казано защото и 1000лв.са на 400 нали така?НО пак ми казва,че проблема идва от двигателя защото маслото било станало абразивно и прецаквало турбото.Моя майстор обаче казва,че това са приказки за да се презастраховат турбоджиите с некачествен ремонт на турбото и да могат да не зачетат евентуална рекламация.Пак моя майстор ми изнесе лекция за маслените пътища и ,че не е възможно да се прецака турбото заради "абразивно масло" най-малкото преди турбото ще си замине маслената помпа а и филтъра обира частиците нали това му е работата на филтъра де.Ако,някой колега има поглед върху проблема нека искаже мнение.Надявам се и на колегата пуснал темата ще му е полезно както и на всички четящи този форум.

Потребителски аватар
PACH
Bus Master
Автомобил: VW Bus T3 Syncro
Двигател: 1.9 M-Tdi
Контакти:

Мнениеот PACH » Пет 03 юни 2011 21:53

djorch написа:Да споделя и аз малко опит от днеска.Добре,че не се навих сам да си свалям турбината без да имам условия,инструмент и знания по-въпроса.Закарах буса в един гараж първите 30 минути работи един човек следващите 30-40 се включи още един да му помага та за около час и десет я свалиха.Пръскаха болтовете с два вида спрейове.И видяха зор да ги отвият.След като ми я свалиха турбината явно за ремонт хукнах по майстори и да говорим малко в цифри.В реал турбо 700лв.НО казват,че проблема идва от двигателя и щели да ми я оправят,но пак ще имам проблем,ако не си оправя двигателя.От там при Митко турбото човека рече ,че ще отскочи над 400лв.което е доста общо казано защото и 1000лв.са на 400 нали така?НО пак ми казва,че проблема идва от двигателя защото маслото било станало абразивно и прецаквало турбото.Моя майстор обаче казва,че това са приказки за да се презастраховат турбоджиите с некачествен ремонт на турбото и да могат да не зачетат евентуална рекламация.Пак моя майстор ми изнесе лекция за маслените пътища и ,че не е възможно да се прецака турбото заради "абразивно масло" най-малкото преди турбото ще си замине маслената помпа а и филтъра обира частиците нали това му е работата на филтъра де.Ако,някой колега има поглед върху проблема нека искаже мнение.Надявам се и на колегата пуснал темата ще му е полезно както и на всички четящи този форум.

Хахаха абразивно масло ли брееее, тц тц сефте чувам такива глупости ;)
Жоре, ако ще даваш 700 лв за ремонт, по добре си купи едно ново: http://cgi.ebay.de/1-6TD-KKK-Turbolader ... 4aa5fbdbda

Върни се в “T3”