малко проблемче със задните гуми

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
skywolker
Автомобил:
Двигател:

малко проблемче със задните гуми

Мнениеот skywolker » Съб 02 фев 2008 18:12

Колеги, тия дни забелязах че когато натисна с крак задните гуми се усеща лек луфт.Някой има ли идея от какво може да е , и как да го оправя? Днес ходих до Витоша и ако до преди това луфт имаше само едното колело сега го има и на другото, което ме на вежда на мисълта за нещо лошо. Приемам всякакви съвети.

Потребителски аватар
theevilsite
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот theevilsite » Съб 02 фев 2008 18:23

Май към лагери отиват нещата

Потребителски аватар
lrlmodo
Автомобил: Zafira OPC
Двигател: Z20LET

Мнениеот lrlmodo » Съб 02 фев 2008 18:31

има един лифт който може да се обере, но задължително трябва да оставиш малък, едвам осезаем луфт - иначе заминават лагерите !

skywolker
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот skywolker » Съб 02 фев 2008 18:31

А лошко,а някаква идея колко ще ми струва?Един колега спомена за някакъв болт който се стягал?
преди около две седмици свалих гумата и пак я поставих и луфта изчезна, но за много кратко.

jabeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jabeto » Съб 02 фев 2008 18:32

Колега вдигаш колата на крик сваляш едната задна гума .Точно в средата на барабана има една капачка жълтеникава на цвят ,защото е мисля от бронз но не съм сигорен.Та тази капачка я сваляш чрез избиване обаче внимателно за да не я повредиш.След като я махнеш ще видиш контра шаиба(на такова ми прилича ) сваляш щифта които я застопорява и стигаш до гайка с която регулираш луфта. Притягаш я съвсем леко и внимателно колкото да убереш луфта след което слагаш контра шайбата застопоряваш я със щифта и след това набиваш капачката внимателно слагаш гумата и повтаряш същото и с другата гума :D

skywolker
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот skywolker » Съб 02 фев 2008 18:34

точно за това става въпрос, но вчера я погледнах тази капачка(бронзовата) но не схванах как се маха.

Потребителски аватар
daniel.petrov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот daniel.petrov » Съб 02 фев 2008 18:39

ако беше само на едното всеки щеше да ти каже че е лагер на главина.ама двете..да не ти се е разхлабил моста бе човек. :roll: не е лошо да си го провериш че да не застаржеш коремчето някаде

Потребителски аватар
pinsi
Автомобил: Polo 1.9D
Двигател: AEF 99

Мнениеот pinsi » Съб 02 фев 2008 18:47

А дали пък неможе и двата лагера да са заминали?

jabeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jabeto » Съб 02 фев 2008 18:55

точно там където свършва капачката и започва барабана слагаш една отверка м/у тях и с чук (КОЛКОТО И ДА ИЗГЛЕЖДА ГРУБО)УДРЯш ДОКАТО КАПАчКАТА СЕ ОТЛЕПИ ОТ БАРАБАНА И ПОСЛЕ С ОТВЕРКАТА И чУКА Я ИСБИВАш НАСТРАНИ КАТО Я ОБИКАЛЯш ОТ ВСИчКИ СТРАНИ .Деистваи смело аз така оправих луфта ,ако при теб не се оправи поне като махнеш капачката можеш сам да си смениш лагерите без да даваш пари за майстори

Потребителски аватар
maslinkov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот maslinkov » Съб 02 фев 2008 20:38

Колега, щом не си го правил - недей. Малкият луфт не е проблем, а ако го обереш може лагерът ти да почне да вие и после да замине. Иначе, ако луфта е голям, трябва да смениш лагери /задължително се сменят и двата/. Аз не се осмелих да го направя сам - деликатна работа е, а и нямам винтова преса за прецизното им набиване. Иначе цената за двата беше 50лв /френски от Ауто+/ и дадох още 30 в сервиз, да да ми ги сменят.

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”